Δευτέρα 1 Νοεμβρίου 2010

Περίθαλψη με «βιβλιάριο» ΟΑΕΔ

Στην παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε 500.000 ανέργους -μεταξύ των οποίων και ελεύθεροι επαγγελματίες- προχωρεί μέσα στον Νοέμβριο το υπουργείο Εργασίας.

Πρόκειται για ένα νέο πρόγραμμα-μαμούθ, με στόχο τη στήριξη των ανέργων για διάστημα που φτάνει έως και τα τέσσερα χρόνια. Μέσα στο επόμενο δεκαήμερο πρόκειται να ολοκληρωθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας η επεξεργασία της ρύθμισης. Η τροπολογία θα κατατεθεί στη Βουλή μετά τις εκλογές, ώστε το πρόγραμμα να «τρέξει» μέσα στη χρονιά.
Περίθαλψη με «βιβλιάριο» ΟΑΕΔ

Στόχος του μέτρου είναι να ανοίξει ομπρέλα προστασίας για όλους τους εγγεγραμμένους στον ΟΑΕΔ ανέργους, ακόμα και αν δεν δικαιούνται το επίδομα. Επιπλέον με τη ρύθμιση θα καλυφθούν για πρώτη φορά και ελεύθεροι επαγγελματίες, οι οποίοι έκλεισαν την επιχείρησή τους λόγω της κρίσης και δεν έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Η υλοποίηση του σχετικού προγράμματος αποτελεί προτεραιότητα της υπουργού Εργασίας Λούκας Κατσέλη και του αναπληρωτή υπουργού Γιώργου Κουτρουμάνη, με δεδομένο πως το 2011 αναμένεται αύξηση της ανεργίας. Τις επόμενες μέρες θα ολοκληρωθεί η οικονομική αποτίμηση του φιλόδοξου αυτού προγράμματος, που σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία θα κοστίζει 40 εκατ. ευρώ τον χρόνο.

Με τη νέα ρύθμιση 500.000 άνεργοι θα έχουν παροχές σε είδος (π.χ. γιατρούς, φάρμακα και νοσοκομεία) για διάστημα που φτάνει μέχρι και τα τέσσερα χρόνια. Συγκεκριμένα η διάρκεια του προγράμματος θα είναι ανάλογη με τα έτη ασφάλισης και την ηλικία των ανέργων και θα διαμορφώνεται ως εξής:

* Στα τρία χρόνια για όσους ανέργους είναι κάτω των 50 ετών.
* Στα τέσσερα χρόνια για τους μακροχρόνια ανέργους άνω των 50 ετών. Οι άνεργοι που θέλουν να υπαχθούν στη ρύθμιση, θα πρέπει να είναι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ, ώστε να υπάρχει μία σαφής εικόνα του αριθμού των δικαιούχων. Για την εγγραφή αυτή δεν απαιτούνται ειδικές προϋποθέσεις, καθώς δικαίωμα στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη θα έχουν ακόμα και όσοι άνεργοι δεν δικαιούνται το σχετικό επίδομα.

Σε εφαρμογή 17 προγράμματα
2,6 δισ. ευρώ κατά της ανεργίας

Παράλληλα, με τη ρύθμιση για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε 500.000 ανέργους το υπουργείο Εργασίας και ο ΟΑΕΔ υλοποιούν ένα ολοκληρωμένο πακέτο μέτρων για τη στήριξη των ανέργων και τη διατήρηση των θέσεων εργασίας. Συνολικά μέσα στη χρονιά θα «τρέξουν» 17 επιδοτούμενα προγράμματα, συνολικού προϋπολογισμού 2,6 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Το βασικό πρόγραμμα του υπουργείου Εργασίας για τη στήριξη της απασχόλησης προβλέπει την επιδότηση των εργοδοτικών εισφορών 200.000 ατόμων. Στόχος είναι για κάθε επιδοτούμενη θέση απασχόλησης να διασώζεται άλλη μία, με τον συνολικό αριθμό των ωφελουμένων να αγγίζει τα 400.000 άτομα.

Η υποβολή αιτήσεων στον ΟΑΕΔ έχει ήδη ξεκινήσει, με τον προϋπολογισμό του προγράμματος να αγγίζει τα 992 εκατομμύρια ευρώ. Το κονδύλι αυτό θα καλυφθεί από τα χρήματα που χρωστά το ΙΚΑ στον ΟΑΕΔ (μέσω του αλληλόχρεου λογαριασμού).

Κατερίνα Κοκκαλιάρη, ΕΘΝΟΣ

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright 2009 Οιχαλία - Τρικάλων. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan