Δήμαρχο από την πρώτη Κυριακή απέκτησαν 105 δήμοι, σχεδόν ένας στους τρεις δηλαδή, στο σύνολο της χώρας.
Όπως κάθε εκλογική αναμέτρηση έτσι κι αυτή, που πραγματοποιήθηκε στις 7 Νοεμβρίου – ως πρώτη δόση των τοπικών εκλογών του 2010 – κρύβει πολλά ενδιαφέροντα, παράξενα, παράδοξα και άξια αναφοράς στοιχεία.
Για παράδειγμα οι περισσότεροι των εκλεγμένων, από τον πρώτο γύρο δημάρχων, είναι ανεξάρτητοι και σε νησιά...
Συγκεκριμένα – και με κάποια αποτελέσματα να εκκρεμούν ακόμη, λόγω της μη επίσημης ενσωμάτωσής τους στα κομπιούτερ του υπουργείου Εσωτερικών - 68 εξελέγησαν χωρίς επίσημη στήριξη από κανένα κόμμα, 23 είχαν το χρίσμα του ΠΑΣΟΚ – σε ορισμένες περιπτώσεις υπήρχαν και συνεργασίες με την αριστερά – 12 είχαν τη στήριξη της ΝΔ, δύο του ΣΥΡΙΖΑ.
Τέσσερις εκλεγέντες δήμαρχοι δεν είχαν αντίπαλο και ήταν μοναδικοί υποψήφιοι στους δήμους τους.
Το υψηλότερο ποσοστό το έλαβε – πέραν δηλαδή εκείνων που πέτυχαν 100% - ο Ι. Αθανασίου στο Αγκίστρι με 84,61%. Ακολουθούν οι Ιωσήφ Αναστασάκης στην Ιεράπετρα με 77,87%, ο Γιώργος Μαρινάκης στο Ρέθυμνο με 73,155 και ο Γιάννης Κουράκης στο Ηράκλειο με 72%, που είναι μάλλον το πιο εντυπωσιακό, εάν λάβει κανείς υπόψη το μέγεθος του δήμου.
Τα πιο ενδιαφέροντα ντέρμπι έγιναν στο δήμο Παπάγου – Χολαργού και στο δήμο Χαλκηδόνας – Νέας Φιλαδέλφειας και στο δήμο Σίφνου.
Στον τελευταίο οι δύο υποψήφιοι έπεσαν σχεδόν μαζί στο νήμα, με ποσοστιαία διαφορά 0.5% ήτοι 12 ψήφοι! Εάν άλλαζαν πλευρά 6 ψήφοι η αναμέτρηση θα είναι ακριβώς 50-50!
Στο δήμο Παπάγου- Χολαργό οι τρεις πρώτοι υποψήφιοι κινήθηκαν σε μία ποσοστιαία διαφορά της μίας μονάδας και σε απόλυτο αριθμό ψήφων περί τις διακόσιες, ενώ στο δεύτερο γύρο θα αναμετρηθούν ο νυν δήμαρχος Χολαργού Δημήτρης Νικολάου και ο νυν δήμαρχος Παπάγου Βασίλης Ξύδης, αμφότεροι από τον χώρο της Νέας Δημοκρατίας.
Στη Νέα Φιλαδέλφεια και τη Νέα Χαλκηδόνα οι τρεις πρώτοι υποψήφιοι κινήθηκαν επίσης στη μία μονάδα διαφορά και ο πρώτος με τον τρίτο μόλις 230 ψήφοι. Μία κάλπη πριν το τέλος ο δεύτερος από τον τρίτο είχαν μόλις μία ψήφο διαφορά!
Η μικρότερη διαφορά μεταξύ υποψηφίων σημειώνεται στα Καλάβρυτα, πριν ενσωματωθεί η τελευταία κάλπη. Εκεί ο πρώτος από τον δεύτερο έχει διαφορά 5 ψήφων και ποσοστό 0,05%. Στην Πέλλα με το 100% των ψήφων ενσωματωμένο ο πρώτος από τον δεύτερο έχει διαφορά 0,08%, ήτοι 34 ψήφοι.
Η χαμηλότερη επίδοση υποψηφίου που κατέκτησε την πρώτη θέση στον πρώτο γύρο σημειώθηκε στον Άγιο Δημήτριο της Αττικής, με 19,12%. Σε αυτό το δήμο, όπως και στη Θεσσαλονίκη υπήρξαν οι περισσότεροι συνδυασμοί – εννέα τον αριθμό.
Τη χαμηλότερη επίδοση στις δημοτικές εκλογές την είχε σε ποσοστιαία βάση φυσικά ο Σπύρος Κοσιώρης στην Ηγουμενίτσα, αφού έλαβε μόλις το 0.87%, ήτοι 143 ψήφους. Αμέσως πιο πάνω είναι ο Στ. Σκεύος, υποψήφιος δήμαρχος Γαλατσίου με 0.88% και 179 ψήφους!
Την Τρίτη χειρότερη επίδοση έχει η υποψήφια δήμαρχος Λαυρεωτικής Όλγα Κηληπούρη με 1,11% και 156 ψήφους. Για τους έχοντες περίεργη ή και θρησκόληπτη οπτική με τους αριθμούς σίγουρα δεν περνούν απαρατήρητες οι επιδόσεις τριών υποψηφίων, οι αριθμοί των οποίων παραπέμπουν σε διάφορες ερμηνείες.
Ο Γ. Ιωσηφίδης για παράδειγμα, που ήταν υποψήφιος στους Δελφούς – άλλοι συνειρμοί εδώ - έλαβε 9,99%, που ανάποδα δείχνει το γνωστό 666! Ο Ιορδάνης Λουίζος, υποψήφιος στον Μαραθώνα έλαβε 39,99% - ακόμα… χειρότερα για όσους τα βλέπουν με την οπτική της θρησκοληψίας.
Υπάρχει βέβαια και ο Α. Καραμπατζός, υποψήφιος στη Νάουσα που έλαβε 9.999 ψήφους – εδώ ίσως πολλοί να φτύνουν και στον κόρφο τους.
protothema
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου