Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 2010

Ο νέος Άτλας του Ποδοσφαίρου!

Το gazzetta.gr σας αναλύει βάσει της Παγκόσμιας Κατάταξης της FIFA αλλά και των επιδόσεων των Εθνικών ομάδων στις τελευταίες μεγάλες διοργανώσεις, τις ανερχόμενες δυνάμεις, τις σταθερές αξίες αλλά και τις αυτοκρατορίες που καταρρέουν…
Το ποδόσφαιρο είναι το πλέον δημοφιλές και διαδεδομένο άθλημα ανά την υφήλιο. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το γεγονός ότι η διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου του ποδοσφαίρου είναι η μόνο που ανταγωνίζεται σε παγκόσμιο ενδιαφέρον τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Το Παγκόσμιο Κύπελλο λοιπόν, θεωρείται η πεμπτουσία του ποδοσφαίρου στον πλανήτη μας, και σε αυτό λαμβάνουν μέρος όλες οι Εθνικές ομάδες της υφηλίου που έχουν δικιά τους Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία, με στόχο την πρόκριση στα τελικά της διοργάνωσης.
Στην εκκίνηση 207 χώρες!
Συνολικά 207 είναι οι χώρες του Κόσμου που ξεκινούν το ταξίδι της πρόκρισης για τα τελικά του Μουντιάλ ενώ πέραν του Παγκοσμίου Κυπέλλου οι Εθνικές ομάδες των εκάστοτε ηπείρων στοχεύουν και σε διάκριση στα Πρωταθλήματα των ηπείρων τους. Σε αυτές τις 207 χώρες συμπεριλαμβάνονται μεγάλες δυνάμεις του ποδοσφαίρου, ομάδες που έχουν σταθερές αξιοπρεπείς πορείες, ομάδες με ένδοξο παρελθόν αλλά δυσοίωνο μέλλον, και ομάδες που από την αφάνεια αναρριχώνται σιγά σιγά στην ελίτ του Παγκόσμιου Ποδοσφαιρικού στερεώματος.
Προσπαθώντας λοιπόν να βγάλουμε κάποια συμπεράσματα για το ποιες ομάδες τα επόμενα χρόνια θα πρωταγωνιστήσουν, ποιές θα κάνουν… ελεύθερη πτώση αλλά και ποιες θα παλέψουν για να στριμωχθούν στο «λόμπι» των κορυφαίων πέραν από τα αποτελέσματα των ομάδων στα τελευταία παιχνίδια σημαντικό… εγχειρίδιο αποτελεί και η Παγκόσμια Κατάταξη της FIFA.
Οι ευρωπαϊκές αλλαγές
Τρείς είναι οι Εθνικές ομάδες που βρίσκονται σε κρίση καθώς δεν μπορούν τις τελευταίες δεκαετίες να πετύχουν κάτι αξιόλογο. Η μεν Αγγλία αν και έχει ένα από τα κορυφαία πρωταθλήματα της γης δεν έχει καταφέρει να δει την Εθνική ομάδα της χώρας της να φτάνει στην κατάκτηση ενός Μουντιάλ ή ενός Euro καθώς μόνο το μακρινό 1966 οι Άγγλοι κατέκτησαν το τρόπαιο Παγκοσμίου Κυπέλλου στην έδρα τους για πρώτη και τελευταία φορά. Εκτός αυτού, η Αγγλία όχι μόνο δεν κατακτά τίτλους αλλά δεν φτάνει ούτε σε τελικούς πρόβλημα που σίγουρα θέλουν να λύσουν στο μεγάλο Νησί. Μάλιστα στο Euro 2008 η Αγγλία δεν ήταν καν παρούσα. Η Γαλλία από την άλλη έχει φτάσει στο χειρότερο σημείο της νεότερης ιστορίας της καθώς αν και πήρε το Μουντιάλ του 1998 και το Euro 2000, ενώ έφτασε και στον τελικό του 2006, τα σκαμπανεβάσματα στις πορείες της είναι συχνό φαινόμενο ενώ έπειτα από την παταγώδη αποτυχία του πρόσφατου Μουντιάλ κινδυνεύει να μείνει εκτός και από το Euro 2012. Τέλος η Τσεχία που κάποτε σάρωνε στα γήπεδα είτε ως ενωμένη Τσεχοσλοβακία είτε στις αρχές (ως το 2004) της ανεξαρτησίας της πλέον δεν λογίζεται στις μεγάλες δυνάμεις της γηραιάς ηπείρου καθώς απουσίασε από τα μεγάλα ραντεβού, ενώ το μέλλον της φαντάζει δυσοίωνο. Από την άλλη η Σλοβακία (το άλλο μισό της Τσεχίας) αρχίζει και ανεβαίνει συνεχώς ενώ την είδαμε να τα πηγαίνει περίφημα στα τελικά του πρόσφατου Μουντιάλ. Κατά τα άλλα, η Ολλανδία, η Ιταλία και η Γερμανία είναι πάντα υπολογίσιμες δυνάμεις ενώ ερωτηματικά αποτελούν τόσο η Ρωσία που τη μία δείχνει να ξεπετιέται αλλά την άλλα δείχνει να βρίσκεται πολύ πίσω όσο και η Πορτογαλία που δείχνει να πληρώνει ακόμα το 2004 και το χαμένο τελικό από την Εθνική μας ομάδα.
Όσο για τις ανερχόμενες δυνάμεις σίγουρα πρέπει να γίνει αναφορά στην ομάδα του Μαυροβουνίου που τα επόμενα χρόνια θα βρεθεί σε πολλές τελικές φάσεις μεγάλων διοργανώσεων, καθώς είναι μια χώρα με σύντομη ιστορία αλλά μεγάλη ποδοσφαιρικό ταλέντο, ενώ ομάδες όπως η χώρα μας, η Κροατία, η Νορβηγία, η Σερβία, η Σλοβενία, η Ελβετία η Τουρκί, η Ουκρανία, η Σουηδία, η Βουλγαρία, η Βοσνία και η Σκοτία είναι πάντα ικανές να διεκδικήσουν ένα εισιτήριο για μεγάλα ραντεβού. Επιπλέον πρέπει να γίνει ιδιαίτερη αναφορά στην Εθνική ομάδα της Κύπρου που τα τελευταία χρόνια κάνει αλματώδη βήματα προόδου, έχει βρεθεί ήδη στην 43η θέση της Παγκόσμιας Κατάταξης ενώ το ξεκίνημά της στα προκριματικά του Euro 2012 της επιτρέπει να ελπίζει ακόμα και σε πρόκριση!
Ομάδες όπως η Ουγγαρία και η Αυστρία αν και έχουν ένδοξο παρελθόν (κυρίως η πρώτη) αδυνατούν να ξεφύγουν από τη μετριότητα ενώ η συμμετοχή και μόνο σε μια μεγάλη διοργάνωση δεν μπορεί παρά να αποτελεί τεράστια επιτυχία τους. Τέλος, τόσο η Πολωνία όσο και το Βέλγιο που κάποτε είχαν αξιόλογες ομάδες δύσκολα καταφέρνουν κάτι καλό, ενώ για την πρώτη η μεγάλη της ευκαιρία θα είναι το επικείμενο Euro 2012 που συνδιοργανώνει με την Ουκρανία.
Κυρίαρχοι οι Λατίνοι άνοδος για ΗΠΑ
Όσον αφορά την Αμερική, στο Νότιο μέρος της είναι σαφές πως τα πράγματα είναι εμφανώς πιο ανεπτυγμένα. Οι κλασικές δυνάμεις της Βραζιλίας και της Αργεντινής δεν θα πάψουν ποτέ να πρωταγωνιστούν καθώς είναι τεράστιες μηχανές παραγωγής ταλέντων, ενώ προσπαθούν να τις ακολουθήσουν η Παραγουάη αλλά και τα τελευταία χρόνια τόσο η Ουρουγουάη όσο και η Χιλή. Ανεβαίνοντας λίγο πιο βόρεια συναντάμε το Μεξικό που αν και έχει συνεχείς παρουσίες στα τελικά των Μουντιάλ ποτέ δεν κατάφερε να κάνει το βήμα παραπάνω ενώ οι ΗΠΑ, την τελευταία δεκαετία δείχνουν να έχουν στρέψει την προσοχή τους και στο ποδόσφαιρο ενώ ήδη έδειξαν πως μπορούν να λογίζονται στις υπολογίσιμες δυνάμεις του χώρου. Όσο για τις χώρες τις Καραϊβικής τα πράγματα δεν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά καθώς λόγω και του μικρού πληθυσμού δυσκολεύονται να πετύχουν κάτι μεγάλο ενώ μια πιθανή πρόκριση σε τελικά Μουντιάλ σίγουρα αποτελεί επιτυχία.
Αφρικανοί με ταλέντο αλλά χωρίς οργάνωση
Η μεγάλη ευκαιρία για τις Αφρικανικές ομάδες να φτάσουν στην κατάκτηση ενός Μουντιάλ ήταν αναμφισβήτητα φέτος στα γήπεδα της Νοτίου Αφρικής. Τελικά όμως μόνο η Γκάνα κατάφερε να σταθεί αντάξια των προσδοκιών και έφτασε τουλάχιστον ως τα προημιτελικά. Όλες οι υπόλοιπες αποκλείστηκαν αμέσως, εξέλιξη που σίγουρα απέδειξε πως αν και υπάρχει τεράστιο ταλέντο στις Αφρικανικές Εθνικές ομάδες λόγω της κακής οργάνωσης δεν υπάρχει το κατάλληλο πλάνο για την ανάδειξή του. Κατά τα άλλα η Αίγυπτος που είναι η μόνιμη κάτοχος του Κυπέλλου Αφρικής δεν έχει προκριθεί στα τελικά του Μουντιάλ παρά μόνο το 1930 και το 1990, πράγμα που σίγουρα είναι αξιοπερίεργο. Γενικότερα πέραν της Αιγύπτου, τόσο η Αλγερία όσο και το Μαρόκο που είναι χώρες της Μεσογείου έχουν μια μεγαλύτερη οργάνωση σε σχέση με την Ακτή Ελεφαντοστού, το Καμερούν, τη Νιγηρία αλλά και άλλες ομάδες της Αφρικανικής Ηπείρου που βρίσκονται κάτω από τη… Σαχάρα.
Μείνανε στο 2002 οι Ασιάτες…
Η συνδιοργάνωση της Νότιας Κορέας και της Ιαπωνίας που έφερε μια πρώτης τάξεως αναγέννηση του Ασιατικού ποδοσφαίρου δεν μπόρεσε να έχει και συνέχεια καθώς αν και πλέον αυτές οι δύο ομάδες είναι πάντα υπολογίσιμες δεν είναι ικανές για να διεκδικήσουν κάτι μεγαλύτερο από μια απλώς καλή παρουσία. Όσο για τις υπόλοιπες ασιατικές ομάδες ούτε λόγος! Η Κίνα εμφανίστηκε στο Μουντιάλ του 2002 αλλά από τότε τίποτα περισσότερο. Η Βόρεια Κορέα μάζεψε γκολ με το τσουβάλι στο πρόσφατο Μουντιάλ, ενώ Ιραν, Ουζμπεκιστάν, Ιράκ, Σαουδική Αραβία και Μπαχρέιν αν και παλεύουν να ξεφύγουν από τη μετριότητα δεν τα έχουν ακόμα καταφέρει. Πάντως σε αυτές τις χώρες και για την ακρίβεια σε εκείνες στις όχθες του Περσικού Κόλπου (βλέπε Κατάρ που θέλει να διοργανώσει το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022) το χρήμα ρέει άφθονο (και) προς το ποδόσφαιρο με αποτέλεσμα να έχουν γίνει κάποια βήματα προόδου. Τέλος από τη στιγμή που η FIFA τοποθέτησε την Αυστραλία στην Ασιατική ζώνη, μπορούμε να πούμε πως οι Αυστραλοί μπορούν να πετύχουν σημαντικά πράγματα καθώς ο ανταγωνισμός τους πλέον έχει ανέβει σε σχέση με την ζώνη της Ωκεανίας ενώ σίγουρα τα «Καγκουρό» είναι μια υπολογίσιμη Εθνική ομάδα που δύσκολα θα χάνει την συμμετοχή της στα τελικά των Μουντιάλ.
Νεοζηλανδοί και πάλι Νεοζηλανδοί!
Τους είδαμε να χορεύουν τον παραδοσιακό χορό «χάκα» στο πρόσφατο Μουντιάλ ενώ μας εξέπληξαν και με τις ποδοσφαιρικές τους επιδόσεις καθώς βρέθηκαν ένα βήμα από την ιστορική τους πρόκριση στους «16» του Μουντιάλ. Και όλα αυτά γιατί οι Αυστραλία όπως είπαμε παίζει στην Ασιατική ζώνη και πλέον ο δρόμος για αυτούς άνοιξε διάπλατα στην Ωκεανία. Τόσα χρόνια βρίσκονταν στη σκιά των γειτόνων τους αλλά πλέον έχουν να αντιμετωπίσουν ομάδες όπως τα Νησιά Φίτζι και η Νέα Καληδονία. Ευνόητο είναι πως η πρόκριση είναι εύκολη από την Ωκεανία άρα για να βρεθούν σε Μουντιάλ το μόνο που θα μένει είναι να περάσουν στα μπαράζ την 5η ομάδα της Ασίας. Όπως και έκαναν και φέτος. Άρα αν συνεχίσουν σε αυτό το επίπεδο οι Νεοζηλανδοί (καθώς η επιτυχία της ομάδας στο Παγκόσμιο Κύπελλο θα δώσει μεγαλύτερο ενδιαφέρον στο ποδόσφαιρο της χώρας) θα μπορούν να έχουν συνεχή παρουσία στα Μουντιάλ.


Πηγή

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright 2009 Οιχαλία - Τρικάλων. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan