Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 2010

Απαγορεύεται σε κατοικίες η κατασκευή δεύτερου υπογείου γκαράζ

Απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας

H Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας με απόφασή της έκρινε οριστικά ότι απαγορεύεται σε κατοικίες η κατασκευή δεύτερου υπογείου προοριζόμενου για γκαράζ χωρίς προηγουμένως να προσμετράται στον συντελεστή δόμησης.

Με την παραπάνω απόφαση ακύρωσε οικοδομική άδεια της Πολεοδομίας Καπανδριτίου, που επέτρεπε την ανέγερση διώροφης μονοκατοικίας με δύο υπόγεια στην Ροδόπολη Αττικής.

Συγκεκριμένα... στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο είχε προσφύγει περιβαλλοντικός και φυσιολατρικός Σύλλογος Διονύσου Αττικής και κάτοικοι της περιοχής οι οποίοι ζητούσαν να ακυρωθεί η οικοδομική άδεια που εκδόθηκε το 2000 και επέτρεπε την κατασκευή δύο υπογείων, εκ των οποίων το πρώτο είχε εμβαδόν 310 τ.μ. και το δεύτερο 366,9 τ.μ..
Ειδικότερα, στο πρώτο υπόγειο δεν προσμετρήθηκε στον συντελεστή δόμησης τμήμα της συνολικής επιφάνειας του, ενώ στο δεύτερο δεν προσμετρήθηκε στον συντελεστή δόμησης το σύνολο της επιφάνειας του.

Η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε ότι ο Κώδικας Βασικής Πολεοδομικής Νομοθεσίας δεν επιτρέπει την κατασκευή σε κτίρια προοριζόμενα για κατοικίες, δεύτερο υπόγειο για την στάθμευση αυτοκινήτων μη προσμετρημένο στον συντελεστή δομήσης, εκτός και αν αυτό ρητά το προβλέπει άλλη νομοθετική ρύθμιση.

Παράλληλα, αναφέρεται στην απόφαση ότι είναι εύλογη η απαγόρευση κατασκευής δεύτερου υπογείου, καθώς «η κατασκευή πλειόνων υπογείων σε επικλινή, ειδικώς, οικόπεδα, είναι δυνατόν να οδηγήσει σε ουσιώδη αύξηση του όγκου του υπεράνω της στάθμης του εδάφους, τμήματος της οικοδομικής».

Ακόμα, αναφέρεται στην δικαστική απόφαση ότι λόγω των ειδικών πολεοδομικών διατάξεων που ισχύουν για την περιοχή της Ροδόπολης, δεν επιτρέπεται σε καμία περίπτωση η κατασκευή, σε κτίρια προοριζόμενα για κατοικίες, δεύτερου υπογείου ορόφου για την στάθμευση αυτοκινήτων μη προσμετρώμενου στον συντελεστή δόμησης.

Πηγή

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright 2009 Οιχαλία - Τρικάλων. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan