Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 2010

Photokina 2010: στα 200 megapixel…!


Το τέρας αμάν…

Για όσους θεωρούν κάπως… περιοριστική την ανάλυση μιας Hasselblad 60 megapixel H4D-60 ήρθε η ώρα για κάτι πιο… βαρβάτο: η εταιρία σχεδιάζει 200 megapixel μοντέλο για το πρώτο τρίμηνο του 2011.

Η εταιρία με έδρα την Κοπενχάγη που ειδικεύεται σε μηχανές μεσαίου φορμά ανακοίνωσε σήμερα στη Photokina ένα ειδικό μοντέλο. Είναι ουσιαστικά η H4D-50MS που θα είναι αναβαθμίσιμη λέει ο κος Peter Stig-Nielsen, υπεύθυνος για την ανάπτυξη του προϊόντος.

Από τη άλλη ένα τέτοιο.. τέρας έχει και τις δυσκολίες του: για κάθε λήψη 200 megapixel “extended multishot” θα χρειάζονται 30 δευτερόλεπτα πράγμα που σημαίνει πως μιλάμε για φωτό από στατικά αντικείμενα

Οι πιο πολλές ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές συλλαμβάνουν το χρώμα με έναν συνδυασμό φίλτρων που ονομάζεται Bayer pattern: κάθε pixel συλλαμβάνει μόνο κόκκινο, πράσινο ή μπλε χρώμα. Η τεχνολογία multishot κινεί τον αισθητήρα ώστε κάθε pixel να συλλαμβάνει όλα τα χρώματα. Με άλλα λόγια είναι μια τεχνολογία της Hasselblad με όνομα extended multishot, που παρατείνει τη διαδικασία από 20 seconds to 30 για τετραπλασιασμό της ανάλυσης των αισθητήρων των 50-megapixel.

Φυσικά τίθεται και θέμα με τους φακούς που αν δεν τα “καταφέρνουν” με την ισχύ των 200-megapixel θα υπάρχει θολούρα। Για το σκοπό αυτό η Hasselblad ανακοίνωσε δύο επανασχεδιασμένους φακούς: ο HC 50mm-II, ένα f3.5 μοντέλο των 2.999 ευρώ και ο HC Macro 120-II, ένα F4 μοντέλο των 3,420 ευρώ.


Πηγή

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright 2009 Οιχαλία - Τρικάλων. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan