Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 2010

Αφρός τιτανίου ενισχύει τα οστά

Γερμανοί ερευνητές ανέπτυξαν ένα εμφύτευμα τιτανίου, η δράση του οποίου φέρνει στο μυαλό τον Γούλβεριν, τον ήρωα των «Χ-Μen» με τον πανίσχυρο σκελετό. Εχει μορφή αφρού και, όπως υποστηρίζουν οι επιστήμονες του Ινστιτούτου Τεχνολογίας Βιομηχανικών Κατασκευών και Ερευνας Προηγμένων Υλικών στη Δρέσδη που το ανέπτυξαν, μπορεί να ενισχύει ή ακόμη και να αντικαθιστά αν χρειαστεί οστά που έχουν υποστεί σημαντικές ζημιές.
Συνήθως τέτοια εμφυτεύματα αποτελούνται από συμπαγή υλικά και είναι πιο ισχυρά αλλά άκαμπτα από τα φυσικά οστά που βρίσκονται κοντά τους. Το αποτέλεσμα είναι με την πάροδο του χρόνου η μη ομαλή συνεργασία των φυσικών οστών με τα τεχνητά να προκαλούν στα εμφυτεύματα φθορές και έτσι έπειτα από κάποιο χρονικό διάστημα να είναι απαραίτητη η αντικατάστασή τους.
Αναπτύχθηκε με μορφή αφρού ώστε να μιμείται τη σπογγώδη φύση των οστών και λειτουργεί καλύτερα από τα συμπαγή μέταλλα όσον αφορά τις μηχανικές ιδιότητες, αλλά και την ευκαμψία του τραυματισμένου οστού, με αποτέλεσμα να γίνεται πιο αποτελεσματικά η αποκατάσταση της ζημιάς και η αναγέννηση του οστού.


Πηγή

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright 2009 Οιχαλία - Τρικάλων. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan