Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου 2010

Π.Γεννηματάς:Πρέπει να σταματήσει αυτό το "πείραμα"


Οι δανειστές μας θα χάσουν τα λεφτά τους ότι και να κάνουν
Γράφει ο Γιώργος Σαρρής

Πολύ ενδιαφέροντα πράγματα ειπώθηκαν από τον επίτιμο αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων Παναγιώτη Γεννηματά σε Κυριακάτικη πρωινή εκπομπή.Φυσικά είναι φανερό ότι ο κ.Γεννηματάς δεν είναι εκφραστής των συμφερόντων του λαού, αλλά απλά ένας άνθρωπος του συστήματος που όμως βλέπει και τονίζει τα αδιέξοδα της φορομπηχτικής πολιτικής που ακολουθείται...
"Γίνεται ένα πείραμα στου κασίδη το κεφάλι επειδή δεν υπάρχει στιβαρή κυβέρνηση να πει στην Τρόικα πως δεν μπορεί να ανταποκριθεί η Ελλάδα στα οικονομοτεχνικά μοντέλα που έχουν στα χαρτιά εκείνοι.Η ελληνική οικονομία δεν μπορεί να ανταποκριθεί και να αντιδράσει με τον ίδιο τρόπο που αντιδρούν άλλες ευρωπαικές οικονομίες.Η κάθε χώρα έχει συγκεκριμένες δυνατότητες φοροδοτικότητας.Δεν γίνεται τα ποσοστά αυτής της φοροδοτικότητας να αλλάξουν σε........ μια νύχτα προς τα πάνω επειδή έτσι νομίζουν κάποιοι.
Δεν γίνεται σε μια νύχτα να διορθωθούν λάθη και εγκληματικές πρακτικές δεκαετιών η αιώνων."
Και επανέλαβε την άποψή του (σίγουρα κάτι παραπάνω από εμάς τους απλούς τηλεθεατές γνωρίζει) ότι η Ελλάδα έχει χρεοκοπησει και όλα αυτά που συμβαίνουν είναι στα πλαίσια αυτής της εξέλιξης. "Ολοι αυτοί που λένε ότι δεν θα χρειαστεί αναδιαρθρωση του χρέους στην Ελλάδα απλά εκφράζουν τον ευσεβή τους πόθο να μην χάσουν οι δανειστές κεφάλαια.Όμως οι δανειστές θα χάσουν στην Ελλάδα κεφάλαια γιατί δεν μπορεί να γίνει αλλιώς."
Στη συνέχεια μπήκε στην κουβέντα ο Διονύσης Χιόνης - Καθηγητής Οικονομικών Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου- αντιδρώντας και λέγοντας:
"Η χρεοκοπία είναι μια πολύ σοβαρή υπόθεση.Τι θα κάνουμε αν μείνουμε εκτός αγορών για 5 χρονια;Μόνο η εκτέλεση του προυπολογισμού απαιτεί 82 δις."
Βέβαια μου κάνει εντύπωση πως λέει τέτοια πραγματα καθαρά εκφοβιστικά ο κ.καθηγητής γνωρίζοντας φυσικά ότι ο προυπολογισμός θα μπορούσε να εκτελεσθεί μια χαρά αν δεν χρειαζόταν να πηγαίνουν τόσα κεφάλαια στην εξυπηρέτηση του χρέους.Ειναι γνωστό ότι το τεράστιο κομμάτι του δανεισμού πηγαίνει σε πληρωμές για την ίδια την εξυπηρέτηση αυτού του χρέους και όχι φυσικά σε μισθούς, συντάξεις όπως ψέματα λέγεται από την κυβέρνηση και τους προπαγανδιστές της γραμμής Τρόικα-ΔΝΤ, ούτε σε δημόσιες επενδύσεις που όλο και περικόπτονται με τραγικές συνέπειες για το μέλλον.(Σχεδόν 90% του δανεισμού πηγαίνει στην εξυπηρέτηση του χρέους!)

Είναι σίγουρα γνωστό σε όλους τους έστω και λίγο ειδικούς, ότι αν δεν είχαμε σαν κύριο καθήκον την αποπληρωμή αυτού του χρέους -για το οποίο δεν ευθυνόμαστε όλοι εμείς οι άσωτοι όπως λέγεται για εντυπωσιασμό- η Ελληνική οικονομία θα εξυπηρετούσε μια χαρά τις ανάγκες της ακόμα και σε αυτά τα χάλια που την κατάντησε η Παγκοσμιοποίηση και οι κυβερνήσεις των 2 μεγάλων κομμάτων.
Ειναι ακόμη άξιο απορίας πως δεν ξέρει ο κ.καθηγητής ότι όταν μια οικονομία μπεί σε βαθιά ύφεση νεκρώνοντας ουσιαστικές λειτουργίες, δύσκολα και μετά από πολλά χρόνια επανέρχεται.

Ομως ο κ.Γεννηματάς ξαναπήρε το λόγο λέγοντας.
"Η Ελλάδα χρεοκόπησε άλλες δύο φορές στην ιστορία (1893 και 1932) και φυσικα αμέσως μετά την χρεοκοπία και τις 2 φορές βοηθήθηκε από τις αγορές.Ποιό είναι το πρόβλημα;Έτσι κι αλλιώς θα μείνουμε έξω από τις αγορές τουλάχιστον 5 χρόνια, μπορεί και παραπάνω. Σταματήστε επιτελους να τυφλώνετε τον κόσμο!"

Δεν μένουν και πολλά για να πω εγώ όταν ένας εκπρόσωπος του καπιταλισμού όπως ο επίτιμος αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων είναι τόσο ξεκάθαρος.
Το μόνο που θέλω να πώ με πολύ λίγα λόγια είναι αυτό.
Ειναι όλο και πιο φανερό πως ακόμα κι αν δεν ήταν επώδυνη για το λαό αυτη η πολιτική, ακόμη κι αν δεν είχε τετοιο τρομερό κοινωνικό και ανθρώπινο κόστος, πάλι θα ηταν μια καταστροφική και λάθος πολιτική που στεγνώνει την αγορά και επομένως και τα έσοδα και δεν μπορεί παρά να οδηγεί σε πεντακάθαρο αδιέξοδο. Αυτό δε που προβληματίζει είναι ότι είναι βέβαιο ότι και η κυβέρνηση το ξέρει και το βλέπει.
Γιατί λοιπόν επιμένει;

Υπάρχει όμως κι άλλο ένα πολύ κρίσιμο ζήτημα.
Σε περίπτωση αναδιάρθρωσης του χρέους, ποιός θα κάνει τις διαπραγματεύσεις για λογαριασμό του Ελληνικού λαού;
Αυτη η κυβέρνηση που δεν έχει τολμήσει -ή δεν θέλησε- να αρθρώσει ούτε ένα όχι;
Θα ήταν σίγουρα τραγικό!
Ειναι βέβαιο πως πρέπει εδώ και τώρα να παλέψουμε για μια λαική εκπροσώπηση και μια κυβέρνηση που να μπορεί κατω από την πίεση και του λαικού κινήματος να ανταποκριθεί σε μια τόσο κρίσιμη για το λαό περίσταση.

πηγη

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright 2009 Οιχαλία - Τρικάλων. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan