Κατά τη διάρκεια μιας επαγγελματικής συνέντευξης, πολλοί υποψήφιοι δεν συνειδητοποιούν ότι τα ερωτήματα που θα κάνουν στο δυνητικό τους εργοδότη είναι εξίσου σημαντικά με τις απαντήσεις που δίνουν στις ερωτήσεις που δέχονται. Αν δηλώσετε αδυναμία να κάνετε ερωτήσεις, αυτομάτως αυτό δείχνει έλλειψη πραγματικού ενδιαφέροντος για τη δουλειά. Αν πάλι υποβάλλετε ανόητες ερωτήσεις στον διευθυντή προσωπικού τότε σημαίνει ότι δεν κάνατε αρκετή έρευνα πριν από τη συνέντευξη. Εν κατακλείδι, αυτά είναι λάθη που μπορεί να σας κοστίσουν ακριβά και να χάσετε την ευκαιρία να πετύχετε την πρόσληψή σας.
Οι σύμβουλοι σταδιοδρομίας προτείνουν πάντα στους υποψηφίους που αναζητούν εργασία να έχουν προετοιμάσει έναν κατάλογο με ερωτήσεις πριν από τη συνέντευξη, προκειμένου να τραβήξουν την προσοχή του εργοδότη και να διαπιστώσουν, αν πραγματικά, η θέση αυτή τους ταιριάζει.
Καταρχήν, η κάθε συνέντευξη είναι διαφορετική. Μπορεί κάποιοι εξεταστές να σας δώσουν την ευκαιρία να κάνετε δύο ή τρεις ερωτήσεις, άλλοι πάλι μπορεί να σας ρωτήσουν ξανά και ξανά, αν έχετε κάποια απορία, γι' αυτό είναι καλό να έχετε προετοιμάζει περισσότερες ερωτήσεις από όσες νομίζετε ότι θα χρειαστούν.
Ενδεικτικά σας δίνουμε κάποια ερωτήματα που θα μπορούσατε να υποβάλετε και να σας βγάλουν από τη δύσκολη θέση:
1.Τι χαρακτηριστικά θα πρέπει να έχει ο ιδανικός υποψήφιος για τη θέση αυτή;
Το ερώτημα αυτό σας δίνει την ευκαιρία να προσθέσετε κάποιες ιδιαίτερες δεξιότητες ή ιδιότητες που δεν έχετε αναφέρει στη συνέντευξη, αλλά ο εργοδότης θεωρεί σημαντικές.
2.Ποιο στυλ μάνατζμεντ ακολουθείτε στην εταιρία;
Μέσα από αυτή την απάντηση μπορείτε να εκμαιεύσετε πολλές πληροφορίες για τις εσωτερικές διεργασίες που ακολουθεί η συγκεκριμένη επιχείρηση.
3. Μπορείτε να μου δώσετε μερικά παραδείγματα των project, που θα μπορούσα να αναλάβω;
Αν η περιγραφή της θέσης είναι λίγο ασαφής ως προς το είδος των αποστολών που θα πρέπει να κάνει αυτός που θα προσληφθεί, το ερώτημα αυτό είναι απαραίτητο.
4. Τι σας αρέσει περισσότερο στο εργασιακό περιβάλλον του συγκεκριμένου οργανισμού;
Αυτό το ερώτημα δεν δείχνει μόνο την εταιρική κουλτούρα του οργανισμού, αλλά και κατά πόσο το πρόσωπο που απαντά στην ερώτηση νιώθει καλά. Στην περίπτωση, λοιπόν, που ο εξεταστής σας δεν έχει να πει κάτι καλό, αυτό είναι ένα καμπανάκι για σας και την εταιρία στην οποία θα εργαστείτε.
5.Γιατί η θέση αυτή είναι ανοιχτή;
Αυτή η ερώτηση είναι λίγο ενοχλητική, αλλά είναι σημαντικό, να γνωρίζετε αν η εταιρία επεκτείνεται και δημιουργεί μία νέα διεύθυνση ή αν κάποιο πρόσωπο αποχώρησε και ελευθερώθηκε η θέση.
6. Τι θα θέλατε να δείτε μέσα στους επόμενους 6 έως 12 μήνες, από τη στιγμή που θα κάνετε τη νέα πρόσληψη;
Το ερώτημα αυτό είναι ανάλογο με «Πώς θα μετρήσετε την επιτυχία σε αυτόν τον ρόλο;». Η απάντηση που θα πάρετε θα δείξει πόσο ρεαλιστικές είναι οι προσδοκίες που έχει η εταιρία για τη συγκεκριμένη δουλειά.
7. Υπάρχει κάτι που ακόμα αναρωτιέστε σχετικά με το βιογραφικό μου και τις δεξιότητές μου; Κάτι που θέλετε να αποσαφηνίσουμε;
Αυτή η ερώτηση δείχνει ότι είστε ανοιχτοί σε μία επανεξέταση και σίγουροι για τον εαυτό σας και φυσικά ότι δεν έχετε άγχος.
8. Ποιο είναι το επόμενο στάδιο στη διαδικασία πρόσληψης; Θα μπορούσα να έχω μία επαγγελματική σας κάρτα;
Το τελευταίο ερώτημα μπορεί να σας ανακουφίσει από το άγχος της διαδικασίας, μια που θα έχετε πλέον κάποια ένδειξη για το πόσο καιρό μετά θα πάρετε απάντηση από την εταιρία. Όσο για τις επαγγελματικές κάρτες των εξεταστών θα σας φανούν χρήσιμες, όταν θα στείλετε ευχαριστήρια σημειώματα.
Ερωτήσεις που, σίγουρα, θα πρέπει να αποφύγετε είναι αυτές που αφορούν σκάνδαλα της εταιρίας, προσωπικές ερωτήσεις για τον εξεταστή και ερωτήσεις για τους μισθούς άλλων υπαλλήλων της επιχείρησης
Μίνα Μπαγιώτα
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου