Τα περίπου 400.000 εμπιστευτικά έγγραφα του αμερικανικού στρατού που δημοσιοποιήθηκαν από τον ιστότοπο WikiLeaks αποκαλύπτουν «την αλήθεια» του πολέμου στο Ιράκ, δήλωσε ο ιδρυτής του ιστοτόπου Τζούλιαν Εσέιντζ, σε συνέντευξη Τύπου στο Λονδίνο.«Η μετάδοση εγγράφων για το Ιράκ έχει σκοπό να αποκαλύψει την αλήθεια», είπε ο Εσέιντζ κατά την έναρξη της συνέντευξης Τύπου, η διεξαγωγή της οποίας κρατήθηκε μυστική έως την τελευταία στιγμή και διοργανώθηκε σε ένα μεγάλο ξενοδοχείο του κέντρου της πρωτεύουσας. Η WikiLeaks μετέδωσε την Παρασκευή σχεδόν 400.000 έγγραφα του αμερικανικού στρατού που συνιστούν την «πιο μαζική διαρροή σε ολόκληρη την ιστορία του αμερικανικού στρατού», σύμφωνα με τον ιστότοπο.
«Σε περίοδο πολέμου, οι επιθέσεις εναντίον της αλήθειας ξεκινούν πολύ πριν από την έναρξη (της σύγκρουσης) και συνεχίζονται για πολύ μετά», δήλωσε ο ιδρυτής του WikiLeaks, αναφερόμενος στα μυστικά που κράτησε ο στρατός για τις περιπτώσεις βασανιστηρίων και τους απολογισμούς των επιχειρήσεων, καθώς και στις επιθέσεις του Πενταγώνου και του ΝΑΤΟ κατά της διαρροής εμπιστευτικών αρχείων «με τρόπο που τίθεται σε κίνδυνο η ζωή των στρατιωτών», σύμφωνα με τους ίδιους.
«Ελπίζουμε να διορθώσουμε ορισμένες από τις επιθέσεις εναντίον της αλήθειας που εξαπολύθηκαν πριν από τον πόλεμο, κατά τη διάρκειά του και οι οποίες συνεχίζονται, έπειτα από την επίσημη κατάληξη του πολέμου», πρόσθεσε.
Ο Εσέιντζ υπογράμμισε πως η εξέταση συγκεντρωμένων από τον αμερικανικό στρατό αναφορών επέτρεψε κυρίως να έχουμε «ένα λεπτομερή απολογισμό περίπου 109.000 θανάτων, από τους οποίους οι 66.000 αμάχων». «Είναι θάνατοι ενός ανθρώπου εδώ και δύο εκεί που στο τέλος καταλήγουν σε ένα σημαντικό αριθμό θανάτων στο Ιράκ», σχολίασε.
Ο Φιλ Σάινερ, δικηγόρος που εκπροσωπεί την οργάνωση προάσπισης πολιτικών δικαιωμάτων Public Interest Lawyers, είπε από την πλευρά του στη συνέντευξη Τύπου πως οι βρετανικές δυνάμεις στο Ιράκ ενδέχεται να έχουν εμπλακεί «σε πολλές τεκμηριωμένες καταπατήσεις δικαιωμάτων που να δικαιολογούν διώξεις ενώπιον βρετανικών δικαστηρίων».
Ο εκπρόσωπος του WikiLeaks Κρίστιν Χράφνσον, ανήγγειλε την προσεχή μετάδοση και άλλων αμερικανικών στρατιωτικών εγγράφων, για τον πόλεμο στο Αφγανιστάν αυτή τη φορά.
«Η WikiLeaks αξιοποίησε μόνον περίπου μία στις έξι αναφορές των εγγράφων που σχετίζονται με το Αφγανιστάν προκειμένου να τις εξετάσει, η εργασία αυτή έχει τελειώσει και οι αναφορές θα βγουν σύντομα», σημείωσε ο Χράφνσον, διευκρινίζοντας πως ο αριθμός των νέων εγγράφων θα είναι 15.000.
Ο ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για τα βασανιστήρια Μάνφρεντ Νόβακ κάλεσε τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα να ξεκινήσει έρευνα γα τις περιπτώσεις βασανιστηρίων που αποκαλύφθηκαν.
«Η κυβέρνηση Ομπάμα έχει την υποχρέωση, όταν αναφαίνονται σοβαρές κατηγορίες για βασανιστήρια εις βάρος ενός Αμερικανού αξιωματούχου, να διερευνήσει και να καταλήξει σε συμπεράσματα... Αυτό το πρόσωπο θα πρέπει να οδηγηθεί στη Δικαιοσύνη», δήλωσε ο Νόβακ στο τέταρτο ραδιοφωνικό πρόγραμμα του BBC.
«Θα περίμενα να ξεκινήσει (μια τέτοια έρευνα) ήδη από καιρό καθώς ο πρόεδρος Ομπάμα ήρθε στην εξουσία υποσχόμενος μια αλλαγή... Ο πρόεδρος Ομπάμα έχει την υποχρέωση να ασχοληθεί με παρελθούσες περιπτώσεις. Είναι μία υποχρέωση να ερευνήσει», συνέχισε ο εισηγητής.
Ο Νόβακ παραδέχθηκε ωστόσο πως η έρευνα δεν μπορεί παρά να είναι αμερικανική. Οι διώξεις από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (CPI) δεν είναι δυνατές, γιατί οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν αναγνωρίζουν το δικαστήριο, είπε.
«Βάσει του καταστατικού του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (CPI), κάθε μορφή εκτεταμένων ή συστηματικών βασανιστηρίων συνιστά έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, είτε συμβαίνει σε περίοδο ειρήνης είτε σε περίοδο πολέμου... Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν επικυρώσει το καταστατικό. Κατά συνέπεια, κανείς Αμερικανός στρατιώτης δεν μπορεί να οδηγηθεί ενώπιον του CPI, εκτός εάν το έγκλημα διαπράχθηκε στο έδαφος μιας χώρας που έχει επικυρώσει το καταστατικό», εξήγησε, διευκρινίζοντας πως ούτε το Ιράκ έχει αναγνωρίσει τη δημιουργία του CPI.
kapistri
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου