Σάββατο 23 Οκτωβρίου 2010

Εγκαινιάστηκε το εντυπωσιακό σπήλαιο της Θεόπετρας στα Τρίκαλα

"Οικοδεσπότες" της εκδήλωσης ήταν ο Δήμος Βασιλικής, αλλά και η αρχαιολόγος Ντίνα Κυπαρίσση, που το όνομά της είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με το σπήλαιο.Η ίδια, απευθύνθηκε στους κατοίκους του Δήμου, προτρέποντάς του να αγαπούν και να φυλάσσουν το συγκεκριμένο μοναδικό μνημείο.

Οπως είπε, το 1986 της ανατέθηκε το έργο να ξεκινήσουν ανασκαφές σε κάποιο σπήλαιο που βρισκόταν στη Θεόπετρα. Οι ανασκαφές άρχισαν, είπε, με πολλή δυσκολία λόγω του δύσβατου της περιοχής και χωρίς ηλεκτροδότηση ενώ τα ευρήματα έπρεπε να μεταφέρονται από ένα μικρό μονοπάτι. Κανείς δεν φαντάστηκε, τότε, ότι η ανασκαφή θα κρατούσε 22 χρόνια και πόσο σημαντικά πράγματα θα έδινε, όπως τόνισε.....

Ένας από τους χώρους του σπηλαίου

Το 2005 το έργο εντάχθηκε στο Γ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο ώστε να γίνουν τα περιφερειακά έργα ανάπλασης για να μπορεί ο κόσμος να επισκέπτεται το σπήλαιο.
Οι πρώτοι επισκέπτες έμειναν εντυπωσιασμένοι
Η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, δήλωσε ιδιαίτερη χαρά που αποδίδει ένα τέτοιο μνημείο στο κοινό, προσθέτοντας πως τηρούνται όλα όσα πρέπει για να προστατεύεται το σπήλαιο.

Οι υπηρεσίες έδειξαν μεγάλη αφοσίωση για να αναδείξουν το μνημείο, όμως και η Τοπική Αυτοδιοίκηση "αγκάλιασε" και βοήθησε τα μέγιστα για την προσπάθεια αυτή, τόνισε ακόμα η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright 2009 Οιχαλία - Τρικάλων. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan