Κυριακή 3 Οκτωβρίου 2010

Καπνίζουμε ελεύθερα

Ο νόμος ψηφίστηκε, η περίοδος προσαρμογής πέρασε και όμως το κάπνισμα σε μπαρ, καφετέριες και εστιατόρια συνεχίζεται. Δημοτικές εκλογές έχουμε και στην Ελλάδα κανένας νόμος δεν είναι πάνω από τις εκλογές και τους υποψήφιου.
"Aυτή τη φορά ονόμος θα εφαρμοστεί και οι ποινές για τους παραβάτες θα είναι αυστηρές".
Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, πρώην υπουργός Υγείας.
"Παιδιά μέχρι τις 14 Νοέμβρη δεν θα σας πειράξει κανείς. Καπνίζουμε ελεύθερα"
Υποψήφιοι δήμαρχοι
Την πρώτη φράση... την ακούσαμε όλοι, τη μέρα που τέθηκε σε ισχύ ο νέος νόμος για την απαγόρευση του καπνίσματος σε όλους τους δημόσιους χώρους από την τότε υπουργό Υγείας.
Τη δεύτερη, την άκουσε λίγες μέρες μετά ιδιοκτήτης μπαρ, από έναν χαμογελαστό νυν και υποψήφιο δήμαρχο, ο οποίος τον διαβεβαίωσε ότι μέχρι τις εκλογές δεν θα γίνει κανένας έλεγχος, καμία σύσταση και δεν θα υπάρξουν πρόστιμα, αν στο κατάστημά του το κάπνισμα συνεχιστεί.
Ο ιδιοκτήτης ρώτησε, άλλους ιδιοκτήτες μπαρ, καφετεριών και εστιατορίων της περιοχής. Ο χαμογελαστός δήμαρχος είχε περάσει και από εκεί.
Μίλησε και με ιδιοκτήτες καταστημάτων άλλων περιοχών και διαπίστωσε ότι και εκεί είχαν περάσει άλλοι υποψήφιοι δήμαρχοι, οι οποίοι έδιναν παράταση καπνίσματος δυόμιση μηνών, διότι πάνω από τους νόμους είναι τα ψηφαλάκια.
Δεν θα μπω στην ουσία της διαμάχης καπνιστών-αντικαπνιστών, αλλά θα μείνω στη χυδαιότητα των υποψήφιων δημάρχων, χωρίς φυσικά να υπάρχει ουδεμία έκπληξη.
Ό, τι έκαναν πάντα οι υποψήφιοι κάνουν. Η συμπεριφορά τους αυτή, είναι στην ουσία η ιστορία των νόμων στο ελληνικό κράτος.
Κάθε κυβέρνηση έχει ψηφίσει δεκάδες νόμους (έχει κάνει έργο δηλαδή, όχι αστεία), που δεν εφαρμόστηκαν ή που είχαν παράθυρα με θέα.
Αυτό πάντα γινόταν με τη μεσολάβηση, κάποιων πολιτικάντηδων, που αφού εξασφάλιζαν ότι ο νόμος δεν θα εφαρμοσθεί ή θα έχει τρύπες για να χωράνε οι πελάτες τους, στη συνέχεια ψήφιζαν ή ζητούσαν ένα νέο νόμο, για να διορθωθούν τα κακώς κείμενα.
Φτάσαμε έτσι στη σημερινή κατάσταση, του "όλοι φταίξαμε για την ηθική και οικονομική κατάρρευση της χώρας".
Ο αντικαπνιστικός νόμος ψηφίστηκε, πέρασε και η περίοδος προσαρμογής με τις συστάσεις, μπήκε και ο Οκτώβριος με τα πρόστιμα, αλλά μπροστά μας είναι οι αυτοδιοικητικές εκλογές.
Το παράδειγμα των δημάρχων, μας δείχνει τι έχει γίνει με άλλους νόμους για πολύ πιο σημαντικά ζητήματα. Μπροστά στην καρέκλα, κανένας νόμος δεν είναι σεβαστός.
Όπως είπε ο καπελωμένος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ-ΔΝΤ, Θεόδωρος Πάγκαλος, "όλοι μαζί τα φάγαμε".
Ξέχασε όμως να πει, ότι εκείνος, οι συνάδελφοί του και κυρίως το κόμμα του, δίδαξαν τον λαό ότι οι νόμοι δεν ισχύουν, αρκεί να ξέρεις τον κατάλληλο άνθρωπο ή να ξεπουλάς την ψήφο σου στον εκάστοτε χαμογελαστό υποψήφιο.
ΥΓ Όσο για την απαγόρευση του καπνίσματος στα ιδιωτικά αυτοκίνητα, που όπως μαθαίνουμε εξετάζει το υπουργείο Υγείας, το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι το κάπνισμα μπορεί να σου κάψει τους πνεύμονες, αλλά ο εθισμός στην κουλτούρα της απαγόρευσης, μπορεί να σου κάψει το μυαλό।

πηγη

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright 2009 Οιχαλία - Τρικάλων. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan