Τετάρτη 6 Οκτωβρίου 2010

Μύθος ή αλήθεια: το γάλα βοηθάει στην απώλεια βάρους


Η κατανάλωση γάλακτος μπορεί να σας βοηθήσει να απαλλαγείτε από τα περιττά κιλά; Η απάντηση είναι ναι, σύμφωνα με μια νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό American Journal of Clinical Nutrition.Η μελέτη έδειξε ότι οι ενήλικοι που έτρωγαν ή έπιναν τη μεγαλύτερη ποσότητα γαλακτοκομικών προϊόντων την ημέρα - περίπου 12 γραμμάρια γάλα ή 580 χιλιοστόγραμμα ασβεστίου γαλακτοκομικών προϊόντων – έχασαν περίπου 6 κιλά μέχρι το τέλος της μελέτης, που διήρκεσε δύο χρόνια...

Οι συμμετέχοντες που προσλάμβαναν μικρότερη ποσότητα ασβεστίου από γαλακτοκομικά προϊόντα - περίπου 150 χιλιοστόγραμμα ασβεστίου γαλακτοκομικών προϊόντων ή μισό ποτήρι γάλα την ημέρα - έχασαν κατά μέσο όρο 3, 5 κιλά μέσα στα δύο χρόνια. Τα υψηλότερα επίπεδα της βιταμίνης D στο αίμα, επίσης, συνδέθηκαν σύμφωνα με τη μελέτη με την επιτυχή απώλεια βάρους.

Περισσότεροι από 300 υπέρβαροι άνδρες και γυναίκες ηλικίας από 40 έως 65 ετών ακολούθησαν μια διατροφή χαμηλή σε λιπαρά, μια διατροφή χαμηλή σε υδατάνθρακες ή μια μεσογειακού τύπου διατροφή. Όλα τα τρόφιμα ήταν διαθέσιμα στην καφετέρια στο χώρο εργασίας τους.

Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια σχετικά με το πόσα γαλακτοκομικά προϊόντα (και άλλα τρόφιμα) έτρωγαν ή έπιναν. Το κομμάτι με τα γαλακτοκομικά περιελάμβανε 12 κατηγορίες τροφίμων, όπως το χαμηλό σε λιπαρά και το πλήρες γάλα, το σοκολατούχο γάλα, το χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και το πλήρες γιαούρτι και το κίτρινο και το λευκό τυρί. Οι ερευνητές επίσης μέτρησαν τα επίπεδα της βιταμίνης D στο αίμα των συμμετεχόντων και το δείκτη μάζας σώματός τους (ΔΜΣ).

«Η μελέτη μας δείχνει ότι τόσο η υψηλότερη πρόσληψη ασβεστίου και γαλακτοκομικών προϊόντων όσο και τα αυξημένα επίπεδα βιταμίνης D στο αίμα συνδέονται με την απώλεια βάρους», συμπέρανε η ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής τον Danit R. Shahar, από το Πανεπιστήμιο Ben-Gurion, στη Νεγκέβ, στο Ισραήλ.

Το αν πράγματι και με ποιον ακριβώς τρόπο τα γαλακτοκομικά προϊόντα μπορούν να συμβάλουν στην απώλεια βάρους δεν είναι πλήρως κατανοητό. Έχουν διατυπωθεί διάφορες θεωρίες κατά καιρούς, όπως ότι η κατανάλωση μεγαλύτερης ποσότητας ασβεστίου βοηθάει στο να χαθεί περισσότερο λίπος μέσω των κοπράνων, υποστηρίζουν οι συντάκτες της μελέτης.

Βιταμίνη D και απώλεια βάρους

Οι υπέρβαροι συμμετέχοντες είχαν χαμηλότερα επίπεδα βιταμίνης D στο αίμα τους όταν ξεκίνησε η μελέτη αλλά τα επίπεδα της βιταμίνης αυξήθηκαν σε εκείνους που έχασαν περισσότερα κιλά. Η μελέτη έδειξε ότι όσο υψηλότερα ήταν τα επίπεδα βιταμίνης D στο αίμα, τόσο μεγαλύτερη ήταν και η απώλεια βάρους.

Η βιταμίνη D είναι επίσης γνωστή ως ‘’βιταμίνη του ήλιου’’, επειδή το σώμα μας την παράγει όταν εκτίθεται στο ηλιακό φως. Πρόσφατες μελέτες έχουν συνδέσει την έλλειψη βιταμίνης D με μια σειρά από προβλήματα υγείας, όπως οι καρδιακές παθήσεις και ορισμένες μορφές καρκίνου.

«Τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D συνδέονται με την αύξηση του σωματικού βάρους και η αύξηση των επιπέδων της βιταμίνης D γίνεται αποδεκτό από όλο και περισσότερους επιστήμονες ότι είναι σε θέση να βοηθήσει στην απώλεια βάρους», αναφέρει ο Vincent Pera, ειδικός σε θέματα ρύθμισης βάρους.

«Το γάλα είναι μια πολύ καλή πηγή βιταμίνης D και μπορεί να αντικαταστήσει άλλα τρόφιμα που έχουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε λίπος και θερμίδες», προσθέτει.

Ο αντίλογος

Μερίδα επιστημόνων, που έχουν εξειδικευτεί σε θέματα απώλειας βάρους, όπως ο David Katz, διευθυντής του Ερευνητικού Κέντρου Πρόληψης του Yale και καθηγητής δημόσιας υγείας στο Πανεπιστήμιο του Yale, αντιμετωπίζουν με επιφύλαξη τα νέα ευρήματα.

«Έχουμε μπροστά μας μια μελέτη που δεν είναι μελέτη αιτίας-αποτελέσματος», σημειώνει ο David Katz.

«Μπορεί να σημαίνει ότι τα γαλακτοκομικά βοηθούν στην απώλεια βάρους αλλά μπορεί και να σημαίνει ότι αυτά που δεν τρώμε μας βοηθούν τελικά να χάσουμε βάρος. Για παράδειγμα η μεγαλύτερη κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων μπορεί να σημαίνει λιγότερη κατανάλωση αναψυκτικών.»

Η επίδραση της βιταμίνης D, που παρατηρήθηκε στη μελέτη, θα μπορούσε να είναι αποτέλεσμα της έκθεσης στον ήλιο, αφού το σώμα μας παράγει βιταμίνη D όταν εκτίθεται στο ηλιακό φως, εξηγεί ο ίδιος. «Ίσως οι άνθρωποι που έχασαν το περισσότερο βάρος ήταν αυτοί που πέρασαν τον περισσότερο χρόνο, περπατώντας σε εξωτερικούς χώρους», δηλώνει χαρακτηριστικά.

Ο Katz δεν πιστεύει ότι τα γαλακτοκομικά μπορούν να κάνουν θαύματα, αλλά παραδέχεται ότι μπορεί να είναι ‘’μια πολύ θρεπτική επιλογή που παρέχει πολύτιμα θρεπτικά συστατικά με χαμηλό κόστος σε θερμίδες ή ανεπιθύμητα συστατικά, όπως η ζάχαρη, το νάτριο και οι επιβλαβείς ουσίες’’. Ωστόσο επισημαίνει ότι τα πολύ υψηλά επίπεδα γάλακτος έχουν συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο για ορισμένες μορφές καρκίνου.


cosmo

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright 2009 Οιχαλία - Τρικάλων. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan