Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2010

«Ως εδώ και μη παρέκει» το μήνυμα των υπουργών στον υπουργό Οικονομίας

Ο τρόπος εφαρμογής του μνημονίου είναι η νέα αιτία πολέμου στο εσωτερικό της κυβέρνησης, με στόχο τον υπουργό οικονομικών κ. Παπακωσταντίνου. Το μέγαρο Μαξίμου χθες προσπάθησε να ρίξει τους τόνους της αντιπαράθεσης δημόσια, εάν και γνωρίζει ότι το μήνυμα που στέλνουν οι περισσότεροι υπουργοί στον κ. Παπακωσταντίνου είναι «μέχρι εδώ και μη παρέκει». Σε σύσκεψη που έγινε προχθές υπό την Προεδρία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης κ. Πάγκαλου για την πορεία του μνημονίου διαπιστώθηκε ότι υπήρξαν καθυστερήσεις στους τομείς των φορολογικών εσόδων, των ασφαλιστικών εισφορών και των αποκρατικοποιήσεων.
Ο κ. Πάγκαλος ευθυγραμμιζόμενος με τους περισσότερους υπουργούς ανέφερε ότι ....
η προσπάθεια της «τρόικα» για να συγκυβερνήσει δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή. Ο υπουργός Οικονομικών κ. Παπακωσταντίνου από την πλευρά του ζήτησε να μεταβαίνει μαζί με το κλιμάκιο της «τρόικα» σε κάθε υπουργείο, ώστε να έχει άμεση εικόνα της πορείας, καθώς έχει την ευθύνη της υλοποίησής του εκ του νόμου. Μάλιστα ανέφερε ότι πολλές φορές χρειάζεται να επιβεβαιώνει και το υπουργείο Οικονομικών το τι γίνεται ανά υπουργείο.
Αυτό όμως συνάντησε την καθολική αντίδραση των υπουργών, αλλά και του κ. Πάγκαλου ο οποίος τόνισε ότι δεν θα αναγνωρίσουμε στην «τρόικα» μη λογικά δικαιώματα εάν σε κάθε σύσκεψη μετέχουν πέραν των δυο υπουργών συγκροτούν κυβερνητικό όργανο « δεν θα γίνουμε μικροί πρωθυπουργοί…»
Επί της ουσίας οι υπουργοί αντέδρασαν στο να έχει ο κ. Παπακωσταντίνου ρόλο τοποτηρητή στα υπουργεία τους.
Ο κ. Πάγκαλος εν τέλει διατύπωσε μια συμβιβαστική λύση να γίνονται δηλαδή ενημερωτικές διυπουργικές συσκέψεις στο υπουργείο οικονομικών, υπό τον κ. Παπακωσταντίνου όσο αφορά την εφαρμογή του μνημονίου, ανά υπουργείο. Επίσης το χρονοδιάγραμμα του κάθε υπουργείου θα αναρτάται κάθε δεκαπενθήμερο στο διαδίκτυο. Μετά από «πυροσβεστικές» κινήσεις από το μέγαρο Μαξίμου χθες υπουργοί προσπάθησαν να αμβλύνουν τις εντυπώσεις από την διαφωνία με δημόσιες δηλώσεις τους.
Η υπουργός Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας κ. Λούκα Κατσέλη ανέφερε σε δήλωσή της ότι «ούτε χθες ούτε σήμερα υπήρξε κάποιο πρόβλημα. Διαρκώς διάλογος και συζήτηση.» Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Ρέππας επίσης είπε ότι « ο υπουργός Οικονομικών έχει τον ρόλο του πλεϊ μέϊκερ στην κυβέρνηση όσο αφορά τον συντονισμό, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι υπουργοί δεν μπορούν να έχουν άποψη».

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright 2009 Οιχαλία - Τρικάλων. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan