Παρασκευή, 19 Νοεμβρίου 2010

«Γελοιοποιείται η ελληνική πολιτεία » στην εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου. Τον πήρε πίσω


Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Υγείας, Αντώνη Δημόπουλο, αυτό που υποχρεώνει, κατά τα φαινόμενα, το υπουργείο να προχωρήσει σε εφαρμογή εναλλακτικών λύσεων, είναι «η πραγματικότητα» και «η μεγάλη αδικία με ιδιοκτήτες μπαρ και εστιατορίων που επέτρεπαν παράνομα το κάπνισμα στα καταστήματά τους να συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον των «δυσαρεστημένων καπνιστών».
Υπενθυμίζεται ότι ο Πανελλήνιος Σύνδεσµος Κέντρων Εστίασης και Διασκέδασης και 150 ιδιοκτήτες συναφών καταστηµάτων έχουν καταθέσει από τις 25 Οκτωβρίου, προσφυγή στο Συµβούλιο της Επικρατείας ζητώντας την άµεση αναστολή των αντικαπνιστικών µέτρων και την ακύρωση της σχετικής υπουργικής απόφασης ως παράνοµης και αντισυνταγµατικής...

Ενδιάμεσα μεσολάβησαν και οι δημοτικές εκλογές, με αρκετούς νυν δημάρχους να κάνουν «τα στραβά μάτια» στην εφαρμογή του νόμου μέσω των υπαλλήλων της δημοτικής αστυνομίας, οι οποίοι είναι, μεταξύ άλλων, επιφορτισμένοι με τη διεξαγωγή ελέγχων και την επιβολή προστίμων.
Τα επόμενα βήματα
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο Υπουργείο Υγείας έχουν προταθεί οι ακόλουθες λύσεις:

* Να επιτρέπεται το κάπνισμα μετά τις 21:00 στα μπαρ.
* Να υπάρξει άδεια που θα επιτρέπει τη χρήση καπνού μόνο για τα καφέ, μέτρο που εφαρμόστηκε πρόσφατα και στην Ολλανδία, όταν και εκεί φάνηκε ότι η καθολική απαγόρευση δεν είχε τα αναμενόμενα αποτελέσματα.
* Να εφαρμοστεί πλήρης απαγόρευση στα εστιατόρια, όπου όμως θα είναι αυστηρή και θα τηρηθεί, αφήνοντας εκτός τα κέντρα διασκέδασης και τα μπαρ.
* Να μην επιτρέπεται σε νέους κάτω των 18 ετών η είσοδος σε μπαρ όπου επιτρέπεται το κάπνισμα.
* Σε μικρά μπαρ, όπου δεν υπάρχουν υπάλληλοι και την αποκλειστική ευθύνη για τη λειτουργία τους έχουν οι ιδιοκτήτες τους, θα μπορούν να επιλέγουν οι ίδιοι αν θέλουν οι πελάτες τους να καπνίζουν στο μπαρ ή όχι, καθώς δεν θα μπορούν να κατηγορηθούν ότι εξαναγκάζουν τους υπαλλήλους τους εάν αυτοί δεν είναι καπνιστές, να καπνίζουν παθητικά στο χώρο εργασίας τους. 
news24gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright 2009 Οιχαλία - Τρικάλων. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan