Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2010

Παπανδρέου καλεί αρχηγούς για συνεννόηση


Πρόσκληση για συνεννόηση θα απευθύνει και επισήμως στα κόμματα την ερχόμενη εβδομάδα ο Πρωθυπουργός, καλώντας στο Μέγαρο Μαξίμου τους πολιτικούς αρχηγούς προκειμένου να τους ενημερώσει για την κατάσταση της οικονομίας. Παρά τις επιθετικές ανακοινώσεις που εξέδωσαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης για τα κονδύλια του νέου προϋπολογισμού ο Γ. Παπανδρέου εκτιμά πως η ερχόμενη εβδομάδα είναι ο καταλληλότερος χρόνος για να εκδηλώσει την πρωτοβουλία που έχει ήδη προαναγγείλει στις δηλώσεις του, μετά τα εκλογικά αποτελέσματα της 7ης Νοεμβρίου, καθώς η επιδίωξή του είναι να γνωρίζει τις απόψεις και τις διαθέσεις των πολιτικών αρχηγών προτού αρχίσει η συζήτηση του προϋπολογισμού στη Βουλή και προτού ο ίδιος συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ, η οποία έχει προγραμματισθεί για τις 16 και 17 Δεκεμβρίου.....

Σύμφωνα με “Το Βήμα” οι τελικές αποφάσεις για τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί θα αποφασισθούν το Σαββατοκύριακο σε ειδική σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί μεταξύ του κ. Γ. Παπανδρέου και των στενών συνεργατών του. Θεωρείται όμως βέβαιο ότι ο Πρωθυπουργός θα καλέσει τους πολιτικούς αρχηγούς σε διαδοχικές συναντήσεις και όχι όλους μαζί, για δύο βασικούς λόγους:
1. Επειδή θεωρεί πως το επίπεδο συνεννόησης που θα επιδιώξει με τη ΝΔ ή με το ΚΚΕ δεν είναι το ίδιο, και ότι κατά περίπτωση ο κ. Γ. Παπανδρέου θα αναπροσαρμόζει τη στρατηγική του. Αντιθέτως σε μια συνάντηση με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς θα είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί κεντρική συνεννόηση.
2. Ο Πρωθυπουργός δεν επιθυμεί οι διαβουλεύσεις αυτές να λάβουν χαρακτήρα συμβουλίου πολιτικών αρχηγών, το οποίο μάλιστα κατά το Σύνταγμα δικαιούται να συγκαλέσει μόνο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Όπως παρατηρούσαν χθες κορυφαίοι υπουργοί ο κ. Παπανδρέου και η κυβέρνηση μόνο κέρδη μπορεί να αποκομίσει από την πρόσκληση στα κόμματα για εθνική συνεννόηση. Αν η προσπάθεια καρποφορήσει, τότε ο Πρωθυπουργός ενισχύει τη διαπραγματευτική θέση του στο εξωτερικό, ενώ διευκολύνεται και η πρόθεσή του να προωθήσει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις για την εξυγίανση της οικονομίας. Σε περίπτωση όμως κατά την οποία η προσπάθειά του αποτύχει, τότε μπορεί να καταγγείλει για αδιαλλαξία την αντιπολίτευση και να αναδεχθεί αποκλειστικά τα αποτελέσματα εφαρμογής του μνημονίου, όταν πλησιάσει η ώρα των εθνικών εκλογών.
Σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ της εφημερίδα «Το Βήμα» ο κ. Παπανδρέου προσανατολίζεται να μην περιοριστεί αυτή τη φορά μόνο σε προσκλήσεις προς τα κόμματα που εξέλεξαν βουλευτές στις τελευταίες εκλογές, αλλά να προσκαλέσει στο Μέγαρο Μαξίμου και όλα εκείνα που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο εκπροσωπούνται στη Βουλή. Εκτός από τη ΝΔ, το ΚΚΕ, τον ΣΥΡΙΖΑ και τον ΛΑΟΣ ο Πρωθυπουργός έχει αποφασίσει να προσκαλέσει σε διάλογο και τον κ. Φ. Κουβέλη από τη Δημοκρατική Αριστερά αλλά και την κυρία Ντόρα Μπακογιάννη η οποία την Κυριακή ανακοινώνει την ίδρυση του νέου κόμματός της.
Μάλιστα ο κ. Σαμαράς έχει ήδη γνωστοποιήσει σε συνεργάτες του πως αν προσκληθεί από τον κ. Παπανδρέου θα ανταποκριθεί, διευκρινίζοντας πάντως πως η διάθεσή του για συνεννόηση δεν σημαίνει ότι συναινεί στην κυβερνητική πολιτική, ούτε ότι παρέχει στον κ. Παπανδρέου «λευκή επιταγή».
Θετικά θα απαντήσει και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλ. Τσίπρας, όπως τόνιζαν χθες στην Κουμουνδούρου, ενώ είναι βέβαιο ότι θα ανταποκριθούν στον διάλογο και οι Γ.Καρατζαφέρης, Φ. Κουβέλης και Ντόρα Μπακογιάννη.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright 2009 Οιχαλία - Τρικάλων. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan