Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου 2010

Οι 11 ομάδες που λατρέψαμε!


Μπροστά στα μάτια μας γράφεται ιστορία, με την Μπαρτσελόνα να χαράζει το όνομά της στο ποδόσφαιρο με τίτλους και θέαμα. Το gazzetta.gr παρουσιάζει τις έντεκα καλύτερες ομάδες όλων των εποχών.



Ρεάλ Μαδρίτης 1954-60

Το μεγαλύτερο σερί όλων των εποχών στην ιστορία του Κυπέλλου Πρωταθλητριών δημιούργησε η Ρεάλ Μαδρίτης στις πρώτες πέντε περιόδους του θεσμού. Πούσκας, Ντι Στέφανο και Χέντο έγραψαν τη δική τους ιστορία, με τον τελευταίο να κατακτά και την κούπα του 1966 με την Παρτιζάν δημιουργώντας ακατάρριπτο μέχρι σήμερα ρεκόρ. Οι Μερένχες κατέκτησαν διαδοχικά τους πέντε πρώτους τους εκτός συνόρων τίτλους με νίκες σε βάρος των Ρεμς (2), Φιορεντίνα, Μίλαν, και Φρανκφούρτης, την οποία σκόρπισε με 7-3, ενώ πανηγύρισαν άλλους τέσσερις στην Ισπανία σε αυτό το διάστημα ('54, '55, '57, '58)....



Μπάγερν Μονάχου 1973-76

Σαν γνήσια γερμανική μηχανή, η Μπάγερν Μονάχου ξεκίνησε και δεν σταμάτησε. Τη σεζόν 1971-72 κέρδισε τη Σάλκε 5-1 και καθάρισε τον τίτλο στη Γερμανία, όπως και τους υπόλοιπους δύο στη χρονιά. Παρά την εγχώρια κυριαρχία, οι Βαυαροί των Μπεκενμπάουερ και Μίλερ πήραν την πρώτη ευρωπαϊκή επιβεβαίωση το 1974 με το 4-0 επί της Ατλέτικο στον επαναληπτικό του 1-1 και συνέχισαν με το 2-0 επί της Λιντς και το 1-0 κόντρα στη Σεντ Ετιέν, δημιουργώντας μία από τις καλύτερες ομάδες στον θεσμό.


Γιουβέντους 1996-99

Για το μέγεθος της Γιουβέντους, μόνο δύο Κύπελλα Πρωταθλητριών είναι λίγα, όμως οι Μπιανκονέρι έχουν μία από τις πιο βαριές φανέλες στην Ευρώπη και στα 90's πρωταγωνίστησαν δίνοντας το «παρών» σε τρεις σερί τελικούς στο Champions League. Με παίκτες θρύλους, όπως οι Φεράρα, Περούτσι, Ντεσάμπ, Βιάλι αλλά και τον νεαρό τότε Ντελ Πιέρο, η Γιουβέντους άφησε το δικό της στίγμα με τη νίκη στα πέναλτι με τον Άγιαξ το 1996. Τα επόμενα χρόνια, εκτός από τον μεγάλο Ζιντάν, Βιέρι και Μπόκσιτς προκαλούσαν τρόμο, όμως η Ντόρτμουντ έναν χρόνο μετά της έφραξε τον δρόμο προς τον τίτλο, όπως έγινε και το 1998 με τη Ρεάλ Μαδρίτης. Το 1995, το 1997 και το 1998 ο σύλλογος του Τορίνου σάρωσε τα Scudetto έχοντας αντίπαλο μια δυνατή Μίλαν. Η Μεγάλη Κυρία το 1995 έφτασε κοντά στο τρεμπλ, καθώς είχε κατακτήσει και το κύπελλο.


Πόρτο 2002-04

Σύγχρονη ομάδα, χωρίς αστέρες, βασισμένη στα στοιχεία που απαιτεί από το ποδόσφαιρο η σημερινή εποχή. Δύναμη, αντοχή, πρέσινγκ, άριστη τακτική, κανένα ρίσκο. Απλά Μουρίνιο. Ο Πορτογάλος τεχνικός έκανε θαύμα μέσα σε δύο χρόνια με την Πόρτο κατακτώντας πέντε τίτλους μέσα σε δύο χρόνια. Τη σεζόν 2000-03 πρωτάθλημα, κύπελλο και UEFA και την επόμενη Champions League και πρωτάθλημα, ενώ βρέθηκε μία ανάσα από το τρεμπλ, καθώς ηττήθηκε στην παράταση από την Μπενφίκα. Ο Πορτογάλος έφτιαξε πολλούς παίκτες, όπως επίσης άνοιξε και τις πόρτες για την καριέρα του στη συνέχεια.


Ρεάλ Μαδρίτης 1998-2002

Τρία Champions League, μεγάλη γκλαμουριά και πρωτάθλημα στην Primera Division. Τα είχε όλα η Ρεάλ Μαδρίτης αυτά τα χρόνια. Το 1998, 32 χρόνια μετά την τελευταία κατάκτηση κόντρα στην Παρτιζάν, οι Μερένχες επικράτησαν με προπονητή τον Γιούπ Χάινκες της Γιουβέντους με γκολ του Μιγιάτοβιτς στον τελικό. Έναν χρόνο μετά, ένα ακόμα πρωτάθλημα προστέθηκε στην συλλογή και το 2002 νίκη σε «ισπανικό» τελικό Champions League με τη Βαλένθια. Την ίδια χρονιά, ο Φλορεντίνο Πέρεθ ανέλαβε την προεδρία και δημιούργησε τους πρώτους Galacticos. Αγόρασε τους πιο ακριβούς παίκτες στον κόσμο, με τους Ζιντάν και Φίγκο να παίζουν στο 2-1 κόντρα στη Λεβερκούζεν το 2002. Την περίοδο αυτή, που είναι η καλύτερη για τη Ρεάλ μετά το ξεκίνημά του θεσμού, σήκωσε επίσης τέσσερις φορές το κύπελλο Ισπανίας

('90, '92, '02, '04).


Μίλαν 1987-94

Για αρκετούς η καλύτερη ομάδα όλων των εποχών! Η Μίλαν των τριών Ολλανδών έκανε πράγματα και θάματα σε Ιταλία και Ευρώπη ενώ και μετά την αποχώρησή τους σήκωσε το Champions League. Από το 1987 η φονική τριπλέτα, Ράικαρντ-Γκούλιτ-Φαν Μπάστεν δεν είχε αντίπαλο μέσα στα γήπεδα οδηγώντας τους Ροσονέρι σε δύο σερί κατακτήεις της κορυφαίας διοργάνωσης τις σεζόν 1988-89, 1989-90 και τριών σερί Scudetto ('88, '92, '93). Την περίοδο 1993-94 και αφού οι τρεις είχαν αποχωρήσει, η Μίλαν συνέχισε να μαγεύει την Ευρώπη με την τεσσάρα στην Μπαρτσελόνα του Κρόιφ, που ήταν το μεγάλο φαβορί, στην Αθήνα, έχοντας παίκτες όπως οι Μπαρέζι, Μαλντίνι, Κοστακούρτα, Ντοναντόνι, Τασότι, Σαβίσεβιτς, Ντεσαγί και Μπόμπαν στη σύνθεσή της. Το ίδιο έτος η Μίλαν κατέκτησε τον τίτλο στη Serie A. Το 1992 σήκωσε την κούπα αήττητη, διατηρώντας το σερί από τις 26 Μαΐου 1991 σε αγώνα με την Πάρμα μέχρι τις 21 Μαρτίου, ξανά σε αγώνα με την Πάρμα!


Μπαρτσελόνα 1989-94

Το 1988 ο πρώην άσος της ομάδας, Γιόχαν Κρόιφ, επέστρεψε στην Μπαρτσελόνα για να καθίσει στον πάγκο και δημιούργησε το σύνολο που από πολλούς ονομάστηκε «Dream Team». Με κράμα Καταλανών παικτών, όπως οι Γκουαρντιόλα, Χοσέ Μαρία Μπακέρο, Μπεγκιριστάιν και ξένων αστέρων, όπως Κούμαν, Λάουντρουπ, Ρομάριο και Στόιτσκοφ σάρωσε τους τίτλους εντός και εκτός συνόρων, ενώ ο ίδιος έμεινε στο τιμόνι για το διάστημα-ρεκόρ των 5 χρόνων. Υπό τις οδηγίες του οι Μπλαουγκράνα κατέκτησαν τέσσερα σερί πρωταθλήματα, από το 1991 μέχρι το 1994 και κέρδισαν τη Σαμπντόρια στον τελικό του Κυπέλλου Κυπελλούχων του 1989 και σε αυτόν του Γουέμπλεϊ το 1992 για το Πρωταθλητριών. Το κοντέρ έγραψε επίσης: Copa del Rey το 1990, ευρωπαϊκό Super Cup το 1992 και τρία ισπανικά Super Cup. Με 11 τίτλους, ο Ολλανδός είναι ο πιο επιτυχημένος τεχνικός στην ιστορία της Μπαρτσελόνα.


Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 1998-99

Απλά η πιο επιτυχημένη σεζόν στην ιστορία αγγλικού συλλόγου. Οι Κόκκινοι Διάβολοι της σεζόν 1998-99 έχουν πάνω από έναν λόγο για να τους θυμούνται. Η ομάδα του Άλεξ Φέργκιουσον έγινε η πρώτη που κατακτά την Premier League, το FA Cup και το Champions League, ενώ κανείς δεν πρόκειται να ξεχάσει τον τελικό της Βαρκελώνης. Στο πρωτάθλημα η Γιουνάιτεντ βρέθηκε με 79 βαθμούς, μόλις έναν πόντο πάνω από τη δεύτερη Αρσεναλ, ενώ στον τελικό της 22ας Μαΐου κέρδισε 2-0 τη Νιούκασλ στο κύπελλο. Το αγγλικό κλαμπ σήκωσε το διηπειρωτικό επικρατώντας 1-0 της Παλμέιρας στο Τόκιο και ο Φέργκιουσον έγινε Ιππότης για τις υπηρεσίες του στο ποδόσφαιρο. Η κυριαρχία των Κόκκινων Διαβόλων στην Αγγλία και η συνεχής παρουσία στο κλαμπ των ισχυρών είναι έργο του Σκοτσέζου.


Άγιαξ 1970-73

Τη σεζόν 1969-70 το τρένο του Άγιαξ ξεκίνησε την εντυπωσιακή πορεία που θα μείνει για πάντα χαραγμένη στη μνήμη όσων την έζησαν, κατακτώντας το πρωτάθλημα με το... τρομακτικό ενεργητικό των 100 γκολ! Ο Αίαντας δημιούργησε το total football, τακτική παιχνιδιού, την οποία στη συνέχεια χρησιμοποίησε και η Εθνική Ολλανδίας, που έφτασε μέχρι τον τελικό του Μουντιάλ του 1974. Το 1971 ήρθε η στιγμή της δόξας με την κατάκτηση του Κυπέλλου Πρωταθλητριών σε βάρος του Παναθηναϊκού με 2-0, με τον Ρίνους Μίχελς στο τιμόνι. Με ηγέτη τον θρύλο του παγκοσμίου ποδοσφαίρου Γιόχαν Κρόιφ, ο Άγιαξ κατέκτησε την κορυφαία διοργάνωση και τα δύο επόμενα χρόνια, με τον Στέφαν Κόβατς στον πάγκο, όπως επίσης τρία πρωταθλήματα ('70, '72', '73) και τρία κύπελλα ('70, '71, '72). Οταν ο Ιπτάμενος Ολλανδός πήρε μεταγραφή στην Μπαρτσελόνα, η πορεία... ολοκληρώθηκε.


Λίβερπουλ 1977-84

Δεν είναι τυχαίο ότι αρκετοί 40άρηδες υποστηρίζουν τη Λίβερπουλ και νοσταλγούν την ομάδα της συγκεκριμένης περιόδου. Οι Reds με τον Μπομπ Πέισλι στο τιμόνι μέχρι το 1983, όταν και ανέλαβε ο βοηθός του, Τζο Φάγκαν, έχτισαν ανάμεσα στο 1977 και το 1984 το πιο δυνατό σύνολο της ιστορίας τους, όταν και κατακτούσαν ό,τι υπήρχε! Μέσα σε αυτή την 8ετία πανηγύρισαν έξι φορές το πρωτάθλημα Αγγλίας ('77, '79, '80, '82, '83, '84), τέσσερις το Κύπελλο Πρωταθλητριών (1977, 1978, 1981, 1984) και τέσσερις το League Cup (1981, 1982, 1983, 1984). Μοναδικός τίτλος που έλειψε από τη συλλογή ήταν το κύπελλο Αγγλίας αλλά πιθανότατα λίγο θα απασχόλησε τους οπαδούς, που έβλεπαν την ομάδα του να περνά στην ιστορία.


Μπαρτσελόνα 2005-2010

Μπορεί όλα να έχουν γίνει μέσα σε έξι χρόνια, όμως είναι δύο... παρτίδες παικτών που έγραψαν και γράφουν ιστορία. Το 2005 η Μπάρτσα κατέκτησε το πρωτάθλημα, με τον Ροναλντίνιο να μαγεύει όλο τον κόσμο και φτάνει σε συγκρίσεις με Μαραντόνα και Ζιντάν, ενώ την ίδια χρονιά κατέκτησε τη «Χρυσή Μπάλα». Το 2006 ο τίτλος του πρωταθλητή πήγε ξανά στο «Καμπ Νου», όπως και αυτός του Champions League, σε μία εποχή που στον πάγκο βρισκόταν ο Φρανκ Ράικαρντ.


Μπορεί οι σεζόν 2007-08 και 2008-09 να ολοκληρώθηκαν χωρίς οι Μπλαουγκράνα να μεγαλώσουν ούτε στο ελάχιστο τη συλλογή τους, όμως αν κάποιος μπορούσε να προβλέψει το μέλλον, σίγουρα θα πέταγε μέχρι το ταβάνι. Η πορεία της πιο επιτυχημένης και θεαματικής ομάδας όλων εποχών μόλις είχε περάσει στο πιο εντυπωσιακό κομμάτι ,με τη θέση του Ολλανδού τεχνικού να την παίρνει ο μέχρι τότε προπονητής της ομάδας Νέων, Πεπ Γκουαρντιόλα.


Το 2008-09 το πρωτάθλημα πήγε άνετα με +9 από τη Ρεάλ στην Καταλονία, όπου επέστρεψε και το τρόπαιο του Champions League. Το εμφατικό 2-0 του τελικού της Ρώμης επί της φορμαρισμένης Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ επιβεβαίωσε την ανωτερότητα μίας ομάδας που είχε πλέον τον καλύτερο παίκτη στον κόσμο στη μηχανή της. Ο Λιονέλ Μέσι αναδείχθηκε για δεύτερη σερί σεζόν πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης, κάτι που έκανε και την επόμενη και δεν αποκλείεται να κάνει και φέτος, με έξι γκολ σε πέντε αγώνες μέχρι στιγμής.


Η Μπάρτσα δεν άφησε ούτε το Copa del Rey εκείνη τη σεζόν και στην επιστροφή της μετά το καλοκαίρι κατέκτησε ισπανικό και ευρωπαϊκό super cup, όπως επίσης και το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Συλλόγων φτάνοντας σε ένα εκπλήκτικό 6x6. Την επόμενη χρονιά, μόνο ο τίτλος της Primera Division διατηρήθηκε, όμως θα μπορούσε να πάρει και ακόμα μισό! Στα μάτια πολλών είναι η πρώτη ομάδα που κατέκτησε... Μουντιάλ, καθώς η Εθνική Ισπανίας με τον κορμό της Μπαρτσελόνα έφτασε στην κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου κόντρα στην Ολλανδία.


Παρά την... υπερκούπωση, οι Μπλαουγκράνα μπήκαν στη φετινή σεζόν με τη δίψα μικρού παιδιού για διάκριση και με μοναδική κακή παρένθεση την ήττα-έκπληξη από την Έρκουλες, δεν έχουν αντίπαλο σε όλες τις διοργανώσεις. Πολλά γκολ μπορεί να δέχθηκαν πολλοί, όμως με την πεντάρα κόντρα στη Ρεάλ, στην οποία κόβει συστηματικά... απόδειξη τα τελευταία χρόνια, έδειξε ποιος είναι το αφεντικό! Με τρομερό θέαμα που αφήνει τους πάντες με ανοικτό το στόμα, passing game που μπορεί να σε σκάσει, με επιθετικούς που αλλάζουν θέσεις και να μπορούν να ρεζιλέψουν όποιον θέλουν, με χαφ που μπορούν να κάνει 5.000 πάσες σε ένα ματς, με ομοιογένεια που δεν υπάρχει πουθενά, παίκτες που γεννιούνται από τις ακαδημίες, αλλά και οκτώ κούπες σε δύο χρόνια, (μαζί με το super cup του 2010) η εξωγήινη Μπαρτσελόνα έχει (απο)δείξει με πολλούς τρόπους γιατί είναι η καλύτερη ομάδα που έχει εμφανιστεί ποτέ στον πλανήτη γη...


*Κάθε ένσταση δεκτή. Σε κάθε περίπτωση εξάλλου, η ανάδειξη μιας τέτοιας δεκάδας είναι καθαρά υποκειμενική και ποτέ δεν μπορεί να μπει σε καλούπια...

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright 2009 Οιχαλία - Τρικάλων. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan