Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου 2010

«Εξυπνα» επιθέματα ενημερώνουν για μόλυνση!!!

Μια έξυπνη βαφή η οποία αντιδρά με το pΗ του δέρματος δημιούργησαν οι ειδικοί του Ινστιτούτου Φραουνχόφερ στη Γερμανία.

Κατάφεραν μάλιστα να «κλείσουν» τη βαφή σε ένα τσιρότο, το οποίο αλλάζει χρώμα σε περίπτωση που η πληγή που περιβάλλει μολυνθεί. Στην περίπτωση αυτή, η επάνω επιφάνεια του τσιρότου γίνεται από κίτρινη μοβ υποδεικνύοντας ότι
κάτι δεν πάει καλά. Κάτι τέτοιο, κατά τους επιστήμονες....
θα μπορούσε να βοηθήσει τους γιατρούς να γνωρίζουν ανά πάσα στιγμή την πορεία της επούλωσης της πληγής ενός ασθενούς χωρίς να χρειάζεται να κάνουν αλλαγή, περιορίζοντας έτσι σημαντικά την πιθανότητα εισαγωγής νέων βακτηρίων στο τραύμα.

« Αναπτύξαμε μια βαφή η οποία παίζει τον ρόλο του δείκτη, καθώς αντιδρά στα διαφορετικά επίπεδα του pΗ του δέρματος και καταφέραμε να την ενσωματώσουμε σε ένα τσιρότο » αναφέρει χαρακτηριστικά η επικεφαλής της μελέτης δρ Ζαμπίνε Τρουπ.

« Η τιμή του pΗ του υγιούς δέρματος και των πληγών που έχουν επουλωθεί φυσιολογικά βρίσκεται κάτω του πέντε στην κλίμακα 0-14. Αν αυτή η τιμή αυξηθεί, τότε υπάρχει αλλαγή μεταξύ της όξινης και αλκαλικής κλίμακας του pΗ,γεγονός που δείχνει επιπλοκές ως προς τη διαδικασία της επούλωσης του τραύματος. Αν μάλιστα αγγίξει το 6,5- 8,5 τότε αυτό σημαίνει ότι πιθανότατα υπάρχει μόλυνση και το έξυπνο τσιρότο γίνεται μοβ » εξηγεί.

Οι πρώτες δοκιμές των έξυπνων επιθεμάτων στέφθηκαν με επιτυχία, ενώ σύντομα αναμένεται να ξεκινήσει ένας νέος κύκλος δοκιμών στη δερματολογική κλινική του Πανεπιστημίου του Ρέγκενσμπουργκ.

Πηγή

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright 2009 Οιχαλία - Τρικάλων. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan