Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου 2010

Αύξηση της θερμοκρασίας κατά 4 βαθμούς έως το 2060


Βρισκόμαστε σε μία περίοδο που οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής καθίστανται ιδιαιτέρως εμφανείς. Η Ελλάδα, ενώ στην υπόλοιπη Ευρώπη επικρατεί ψύχος, είναι σαν να έχει ξεχαστεί στο καλοκαίρι λίγο μάλιστα καιρό πριν από τα Χριστούγεννα.

Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι η αύξηση της θερμοκρασίας θα επιβαρύνει ακόμα περισσότερο τους χειμώνες, αλλά και τα καλοκαίρια, με την Ελλάδα να φαίνεται ως ένας ξεχασμένος καλοκαιρινός προορισμός...

Αυτές τις ημέρες παρουσιάζονται στις εργασίες του ΟΗΕ για την προστασία του περιβάλλοντος που γίνεται στο Μεξικό οι πιθανές επιπτώσεις των κλιματικών αλλαγών στον πλανήτη.

Υπενθυμίζεται ότι στην περσινή σύνοδο για τις κλιματικές αλλαγές στην Κοπεγχάγη οι επιστήμονες είχαν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι σε περίπτωση που δεν ληφθούν άμεσα μέτρα περιορισμού των εκπομπών ρύπων και των παραγόντων που επιβαρύνουν το περιβάλλον, τότε σε παγκόσμιο επίπεδο θα σημειωθεί αύξηση της μέσης θερμοκρασίας κατά δύο βαθμούς Κελσίου τα επόμενα 50 χρόνια.

Μετά από ένα χρόνο, οι ερευνητικές ομάδες υποστηρίζουν ότι η αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας, εάν δεν ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης, θα αγγίζει τους τέσσερις βαθμούς Κελσίου το 2060.

Μπορεί αυτές να αποτελούν τις χειρότερες δυνατές εκτιμήσεις, αλλά έχουν έστω και μικρές πιθανότητες επιβεβαίωσης.

Σε περίπτωση που επαληθευτεί το δυσοίωνο αυτό σενάριο, τότε θα ακολουθήσει μόνιμη και ολική απώλεια των πάγων στις θάλασσες της Αρκτικής τους καλοκαιρινούς μήνες, τήξη των μονίμων στρωμάτων πάγου των ηπειρωτικών περιοχών και καταστροφή των τροπικών δασών, ειδικά αυτών του Αμαζονίου.

Η αύξηση των επιπέδων της θάλασσας ενδέχεται να αγγίξει τα δύο μέτρα, κάτι που θα οδηγήσει σε καταστροφή πολλές νησιωτικές και παράκτιες περιοχές.

Κάτι τέτοιο επιβάλει τη δημιουργία συνεχών φραγμάτων και συστημάτων προστασίας από το νερό που σύμφωνα με υπολογισμούς των ειδικών θα απαιτούνται σε ετήσια βάση ποσά που θα ανέρχονται στα 300 δισεκατομμύρια δολάρια.

Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής θα δημιουργήσουν σε πρώτη φάση, σύμφωνα με υπολογισμούς, νέο μεταναστευτικό ρεύμα και ενδέχεται ο αριθμός των μεταναστών να ξεπεράσει τα 180 εκατομμύρια.


cosmo

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright 2009 Οιχαλία - Τρικάλων. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan