Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου 2010

Η «σκοτεινή» πλευρά του κυβερνοχώρου


Η συνεχόμενη εξέλιξη της τεχνολογίας και της πληροφορικής έχει αλλάξει σχεδόν τα πάντα στην καθημερινότητα όλων των ανθρώπων (επικοινωνία, εργασία, συναλλαγές).

Ωστόσο, η ανάπτυξη του Διαδικτύου και της τεχνολογίας συνεπάγεται, δυστυχώς, και την άνθηση της ηλεκτρονικής εγκληματικότητας. Αφού σεσημασμένοι κακοποιοί, εκμεταλλευόμενοι την ανάπτυξη αυτή, προσπαθούν να βρουν νέες διόδους για τις εγκληματικές τους πράξεις...

Ο όρος «ηλεκτρονικό έγκλημα» περιλαμβάνει όλες τις εγκληματικές πράξεις που τελούνται με τη χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών και συστημάτων επεξεργασίας δεδομένων. Ανάλογα, δε, με τον τρόπο τέλεσής τους, διαχωρίζονται σε έγκλημα με χρήση Η/Ρ (computer crime) και σε κυβερνοέγκλημα (cyber crime), εάν τελέστηκε μέσω του Διαδικτύου.

Το «κυβερνοέγκλημα» διαπράττεται σε δευτερόλεπτα και μάλιστα, στις περισσότερες περιπτώσεις, χωρίς να γίνεται αντιληπτό από το θύμα.

Οι χρήστες εμφανίζονται με ψευδή στοιχεία, σε πολλούς ιστοτόπους ταυτόχρονα. «Ωστόσο, αφήνουν ψηφιακά ίχνη. Αυτά αποτελούν και τον στόχο της έρευνάς μας. Το ίχνος αυτό για κάθε χρήστη του Internet είναι μοναδικό και αποτελεί σημαντικό στοιχείο για την αποδεικτική διαδικασία στο δικαστήριο. Δηλαδή, IP ADDRESS: ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ IP+ΩΡΑ+ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ=Μοναδικό αναγνωριστικό στοιχείο ταυτότητας ενός χρήστη Internet» σημειώνει ο αστυνομικός διευθυντής και επικεφαλής της Υπηρεσίας Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, κ. Σφακιανάκης.

Παράλληλα, ο κ. Σφακιανάκης υπογραμμίζει: «Εμείς προτρέπουμε όλους τους χρήστες να ενημερώνονται, προκειμένου να προλάβουν και να αποφύγουν τους ψηφιακούς κινδύνους. Να μην αποτρέπουν τα παιδιά τους από το να περιηγούνται στο Διαδίκτυο, αλλά να ενημερώνονται οι ίδιοι σε θέματα τεχνολογίας, ώστε να μπορούν να ελέγχουν τις επαφές τους και να τα προφυλάξουν, συμμετέχοντας».

Συμβουλές, που απευθύνουν οι ειδικοί προς τους γονείς είναι:

* Κρατήστε τον ηλεκτρονικό υπολογιστή σε χώρους όπου συγκεντρώνεται όλη η οικογένεια, όπως το σαλόνι, και αφιερώστε χρόνο να περιηγηθείτε μαζί με τα παιδιά σας στον κυβερνοχώρο.

* Βεβαιωθείτε πως τα παιδιά σας είναι ενήμερα ότι πρέπει να προβληματίζονται και να ανησυχούν για αγνώστους που «συναντούν» μέσω του ηλεκτρονικού υπολογιστή.

* Δείξτε προσοχή, όταν τα παιδιά χρησιμοποιούν τα chatrooms (δωμάτια συνομιλίας), χωρίς την επίβλεψή σας.

* Ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να προτιμούν τις ιστοσελίδες, που εσείς οι ίδιοι κρίνετε ότι είναι χρήσιμες.

* Εγκαταστήστε στον υπολογιστή κάποιο λογισμικό φίλτρο, που απαγορεύει την προσπέλαση σε επικίνδυνες σελίδες του Internet.

*Συζητήστε με τα παιδιά, για τους κινδύνους του Internet, ώστε να τους κατανοήσουν και τα ίδια.

* Ενημερωθείτε για το ποιους πρέπει να ενημερώσετε και εν ανάγκη να καταγγείλετε, σε περίπτωση που συναντήσετε παράνομο περιεχόμενο στο Internet.

Επιπλέον,

1. Οι γονείς πρέπει να γνωρίζουν πως οφείλουν να χρησιμοποιούν τις τελευταίες εκδόσεις των προγραμμάτων πλοήγησης και να ενεργοποιούν τα χαρακτηριστικά ασφαλείας (π.χ. parental control software).

2. Να δημιουργούν διαφορετικούς λογαριασμούς χρηστών με διαφορετικούς κωδικούς για τους ίδιους (διαχειριστής-administrator) και τα παιδιά τους (χρήστης -user), ώστε να έχουν τον έλεγχο του υπολογιστή (π.χ. εγκατάσταση νέων προγραμμάτων, ώρες χρήσης υπολογιστή κ.α.).

3. Να θεσπίσουν κανόνες συμμετοχής σε ηλεκτρονικά παιχνίδια (κυρίως σχετικά με τον χρόνο, που μπορεί να αφιερώσει το κάθε μέλος της οικογένειας στο παιχνίδι).

4. Πριν αγοράσουν ένα ηλεκτρονικό παιχνίδι, να ελέγξουν τη συσκευασία όπου αναγράφεται η ηλικία για την οποία είναι κατάλληλο.

5. Να ρωτούν για τη χρήση του Διαδικτύου γνωστούς και φίλους και να ενημερώνονται μέσα από την ηλεκτρονική σελίδα www.dart.gov.gr, στην οποία υπάρχει άμεση επαφή με την Ομάδα Δράσης για την Ψηφιακή Ασφάλεια.

Η Ομάδα Δράσης για την Ψηφιακή Ασφάλεια αποτελεί κόμβο ενημέρωσης και πρόληψης των πολιτών για ασφαλή χρήση των νέων τεχνολογιών. Τα μέλη της Ομάδας συνεργάζονται με φορείς που δραστηριοποιούνται στον τομέα της ψηφιακής ασφάλειας (όπως ο Εθνικός Κόμβος Ασφαλούς Διαδικτύου SaferInternet, το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο του ΥΠΕΠΘ, η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή ΥΠΑΝ, η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών και το Χαμόγελο του Παιδιού).

Στην περίπτωση που γίνεται αντιληπτή κάποια παράνομη ενέργεια στο Διαδίκτυο, κάθε πολίτης μπορεί να επικοινωνεί με την Υπηρεσία στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής (Λεωφ. Αλεξάνδρας 173) στο τηλ. 210 6476000.


zougla

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright 2009 Οιχαλία - Τρικάλων. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan