Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου 2010

Απολογισμός των καταστροφικών βροχοπτώσεων: Ζημιές σε 26.000 στρέμματα καλλιεργούμενων εκτάσεων στους δήμους Φαρκαδόνας και Οιχαλίας/Μεγάλες καταστροφές και στο ζωικό κεφάλαιο

Του ΘΑΝΑΣΗ ΤΣΑΓΓΑΡΑ
Απόγνωση συνεχίζει να επικρατεί μεταξύ των αγροτών και των κτηνοτρόφων της Φαρκαδόνας και της Οιχαλίας, από τις ζημιές που προκάλεσαν οι ισχυρές και μεγάλης διάρκειας βροχοπτώσεις του περασμένου Σαββατοκύριακου.
Χθες ολοκληρώθηκε η καταγραφή ζημιών στις πληγείσες περιοχές των δυο δήμων μετά και την πρόσφατη επίσκεψη κλιμακίου του ΕΛΓΑ και της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης Τρικάλων.
Όπως είναι γνωστό το κλιμάκιο που επισκέφθηκε τις πληγείσες περιοχές αποτελούσαν ο διευθυντής Αγροτικής Ανάπτυξης της νομαρχίας Τρικάλων κ. Αναστάσιος Γκούτσιας, ο υποδιευθυντής του ΕΛΓΑ Λάρισας κ. Γιώργος Παντελιάδης και ο επόπτης του ΕΛΓΑ Τρικάλων κ. Απόστολος Πίτσαβος....

Το κλιμάκιο διαπίστωσε σ’ ότι αφορά τις ζημιές στις καλλιέργειες ότι οι περισσότερες προκλήθηκαν στους δήμους Φαρκαδόνας και Οιχαλίας.
Στο δήμο Φαρκαδόνας στα δημοτικά διαμερίσματα Φαρκαδόνας, Ζάρκου και Κεραμιδίου η συνολική πληγείσα έκταση ανέρχεται σε 25.000 στρέμματα. Από την συγκεκριμένη έκταση, 20.000 στρέμματα αφορούν το βαμβάκι, 2.000 το καλαμπόκι, 1.000 στρέμματα τη μηδική, 200 στρέμματα τον καπνό, 200 τα αμπέλια και 100 στρέμματα ελιές.
Σημαντικές ζημιές προκάλεσαν οι βροχοπτώσεις και στο δήμο Οιχαλίας. Στην εκεί περιοχή σημειώθηκαν ζημιές σε 1.000 περίπου στρέμματα, τα περισσότερα με βαμβακοκαλλιέργεια που βρίσκονται στο δημοτικό διαμέρισμα Κλοκωτού.
Επίσης και στους δύο δήμους παρατηρήθηκαν καταστροφές σε αποθήκες, στάβλους, ποιμνιοστάσια, αποθηκευμένα προϊόντα και σε ζώα των οποίων η έκταση και ο αριθμός θα καταγραφεί μετά το πέρας των δηλώσεων που θα υποβάλλουν οι παραγωγοί στους ανταποκριτές του ΕΛΓΑ, στους οποίους δόθηκαν οδηγίες για τη διαδικασία υποβολής δήλωσης ζημιάς.
Φόβοι για το χειμώνα
Οι έντονες βροχοπτώσεις, αλλά και τα πλημμυρικά φαινόμενα ήρθαν να προκαλέσουν αγωνία των αγροτοκτηνοτρόφων για τους επόμενους μήνες.
Κι αυτό γιατί κάθε χρόνο, ειδικά το χειμώνα, αλλά και την άνοιξη οι βροχοπτώσεις αποτελούν την αφορμή για την υπερχείλιση των ποταμών Πηνειού και Ενιπέα.
Αγρότες, αλλά και κτηνοτρόφοι, που είδαν τις περιουσίες τους να καταστρέφονται μέσα σε λίγες ώρες ζητούν την άμεση εκτέλεση έργων προκειμένου να μην παρατηρηθούν ανάλογα της προηγούμενης εβδομάδας φαινόμενα, ενώ ζητούν να κηρυχτούν οι περιοχές τους πλημμυρόπληκτες προκειμένου να μπορούν να αποζημιωθούν.

e-erevna

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright 2009 Οιχαλία - Τρικάλων. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan