Θα μπορούσε να εξελιχθεί σε εφιάλτη: Μετά την εμφάνισή τους στην Ινδία, βακτήρια που δεν αντιμετωπίζονται με σχεδόν κανένα αντιβιοτικό, χάρη σε ένα επικίνδυνο γονίδιο που μεταπηδά από είδος σε είδος, εντοπίστηκαν τις τελευταίες εβδομάδες σε ακόμα 12 χώρες, ανακοίνωσαν ανήσυχοι οι επιδημιολόγοι.
«Υπάρχει μεγάλη ανησυχία» δήλωσε η Δρ Λίντσεϊ Γκρέισον, λοιμωξιολόγος του Πανεπιστημίου της Μελβούρνης, μιλώντας σε συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Μικροβιολογίας που πραγματοποιείται στη Βοστόνη...
Το γονίδιο NDM-1 (μεταλλο-β-λακταμάση-1 του Νέου Δελχί) επιτρέπει στα βακτήρια να παράγουν ένα ένζυμο που εξουδετερώνει όλα τα αντιβιοτικά εκτός από δύο. Το ανησυχητικό είναι ότι έχει την ικανότητα να μεταπηδά από ένα είδος βακτηρίου σε άλλα είδη μέσω κυκλικών μορίων DNA που ονομάζονται πλασμίδια.
Τα βακτήρια που μπορούν να αποκτήσουν το NDM-1 μέσω των πλασμιδίων αυτών είναι τα λεγόμενα Gram-αρνητικά βακτήρια, συχνή αιτία πολυανθεκτικών λοιμώξεων.
Μέχρι στιγμής, το γονίδιο έχει εντοπιστεί κυρίως σε βακτήρια Escherichia coli (κολοβακτηρίδιο που εμφανίζεται σε πολλές ουρολοιμώξεις) καθώς και σε βακτήρια Klebsiella pneumoniae (προσβάλλει συνήθως τους πνεύμονες).
Σύμφωνα με δημοσίευση στη βρετανική επιθεώρηση The Lancet τον Αύγουστο, βακτήρια ε το NDM-1 έφτασαν στην Ευρώπη μέσω ασθενών που ταξίδεψαν στην Ινδία και το Πακιστάν για πλαστικές επεμβάσεις.
Λιγότερο από ένα μήνα μετά τη δημοσίευση, κρούσματα λοιμώξεων από τα πολυανθεκτικά βακτήρια αναφέρονται στη Βρετανία (70 ασθενείς), στην Ινδία και το Πακιστάν (170 ασθενείς), στις ΗΠΑ (3), τον Καναδά, την Ιαπωνία (1), το Βέλγιο, την Ολλανδία, την Αυστρία, τη Γερμανία, την Κένυα, την Αυστραλία και το Χονγκ Κονγκ.
Ο Δρ Τίμοθι Γουόλς του Πανεπιστημίου του Κάρντιφ, ο οποίος ανακάλυψε το γονίδιο NDM-1 και δημοσίευσε τη μελέτη στο Lancet, ανησυχεί ότι η νέα κατηγορία πολυανθεκτικών βακτηρίων ενδέχεται να εξαπλώνεται ανεξέλεγκτα στην Ινδία.
Όπως δήλωσε στο AFP, «μια από τις μεγαλύτερες ανησυχίες είναι οι κακές συνθήκες υγιεινής -περισσότερα από 600 εκατομμύρια άνθρωποι στην Ινδία δεν έχουν πρόσβαση σε τουαλέτες- αλλά και η μαζική χρήση αντιβιοτικών που τροφοδοτεί την ανθεκτικότητα στα αντιβιοτικά».
Πηγη
ΧΑΝΟΥΜΑΚΙΑ ΣΤΟ ΧΑΡΕΜΙ
Πριν από 18 δευτερόλεπτα
2 comments:
aderfe mas ta exeis zalisei,alli doulia den exeis na kaneis?
Μήπως είσαι κρούσμα ανώνυμε να σε δικαιολογήσω;
Δημοσίευση σχολίου