Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου 2010

"Το έκανε Βούκινο" (προέλευση)


Κυριολεκτικά το "βούκινο" είναι ένα είδος σάλπιγγας από όστρακο ή από κέρατο βοδιού.
Επειδή το βούκινο έβγαζε δυνατό ήχο, το χρησιμοποιούσαν κατά την αρχαιότητα στις μάχες και το ονόμαζαν «βυκάνην» ή «βούκινον». Οι Βυζαντινοί...


είχαν κάτι ανάλογο για να μεταδίδουν ειδήσεις ή διαταγές στο ναυτικό και στο στρατό.
Κάποιοι ανάγουν την ετυμολογία της λέξης βούκινο στο λατινικό bucina, που σήμαινε «μεγάλο κοχύλι». Άλλοι υποστηρίζουν ότι το βούκινο προέρχεται από τη λέξη βους, που σήμαινε «βόδι», επειδή χρησιμοποιούσαν το κέρατό του για την κατασκευή του.

Η ΦΡΑΣΗ "ΘΑ ΤΟ ΚΑΝΩ ΒΟΥΚΙΝΟ"

Όταν από τα χείλη κάποιου ακουστεί η φράση «θα σε κάνω βούκινο», θα πρέπει να χαμογελάσουμε κολακευμένοι ή να ανησυχήσουμε; Σαφέστατα το δεύτερο, αφού η φράση παραπέμπει σε αρνητική δημοσιότητα!
Η Δημοσιότητα παραπεμπεται στο οργανο με το οποίο οι αρχαίοι λαοι το χρησιμοποιούσαν στις μάχες για να ανακοινώνουν μυνήματα.Το Αρνητικό της εκφρασης παραπεμπεται απο το εξης :

Στην Κέρκυρα από το 1884 ως τα πρώτα χρόνια του 20ού αιώνα κυκλοφορούσε, εβδομαδιαία αρχικά, δυο τρεις φορές την εβδομάδα αργότερα, μια σατιρική εφημερίδα που ονομαζόταν «Το Βούκινο».
Περιλάμβανε αρκετές τοπικές ειδήσεις, όπου συνήθως –και σύμφωνα με τον τίτλο της εφημερίδας– στηλιτεύονταν τα κακά της τοπικής κοινωνίας και το κουτσομπολιό.Για αυτό η Φραση "Θα το κάνω Βούκινο" εχει αρνητική σημασία.


Πηγη

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright 2009 Οιχαλία - Τρικάλων. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan