Γνωρίζαμε ότι η στενή παρέα παρατείνει τον βίο, αλλά τώρα οι ερευνητές υπολόγισαν «πόσο ακριβώς»
ΛΟΣ ΑΝΤΖΕΛΕΣ Είναι γνωστό ότι ένα από τα πιο σπουδαία «όπλα» μας στον αγώνα για σωματική και ψυχική υγεία είναι οι «δικοί μας άνθρωποι», οι φίλοι και η οικογένειά μας. Τώρα, αμερικανοί ερευνητές βρήκαν «πόσο ακριβώς» καλό μάς κάνει η πλούσια κοινωνική ζωή: όσοι έχουν πολλούς φίλους και τους βλέπουν συχνά ζουν κατά μέσον όρο 4 χρόνια παραπάνω από τους μοναχικούς ανθρώπους...
Επιστήμονες των Πανεπιστημίων της Γιούτα και της Βόρειας Καρολίνας έκαναν μια τεράστια συγκριτική ανάλυση: συγκέντρωσαν στοιχεία από 150 έρευνες που εξέταζαν τις πιθανότητες επιβίωσης σε σχέση με την κοινωνική ζωή, καλύπτοντας επί τρεις δεκαετίες περισσότερους από 300.000 ανθρώπους σε τέσσερις ηπείρους.
Τα πορίσματά τους είναι κατηγορηματικά. Οι άνθρωποι χωρίς ισχυρό κοινωνικό δίκτυο έχουν δείκτη θνησιμότητας εξίσου υψηλό με εκείνο των αλκοολικών. Η ευεργετική επίδραση των φίλων στην υγεία μας μπορεί να συγκριθεί μόνο με εκείνη από τη διακοπή
του καπνίσματος. Αποδείχθηκε επίσης ότι η ύπαρξη ενός υγιούς κοινωνικού δικτύου αύξησε τις πιθανότητες για επιβίωση σε άτομα όλων των ηλικιών και όλων των κοινωνικών τάξεων κατά 50% σε μια περίοδο επτά ετών.
Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι δεν υπάρχει «ελάχιστος απαιτούμενος αριθμός κοινωνικών σχέσεων» για καλή υγεία, αλλά οι άνθρωποι ζουν καλύτερα και περισσότερο όταν δεν νιώθουν μόνοι, έχουν τακτικές κοινωνικές επαφές, καλή επικοινωνία με τα αγαπημένα τους πρόσωπα και κάποιον τον οποίο μπορούν να εμπιστευθούν και στον οποίο μπορούν να βασιστούν σε περίπτωση ανάγκης.
«Οι φίλοι και τα άτομα που μας στηρίζουν έχουν τη δύναμη να κάνουν τη ζωή μας πιο εύκολη και πιο ευχάριστη σε βασικό, καθημερινό επίπεδο.Αν παραστεί ανάγκη, μπορούν να μας δανείσουν χρήματα, να μας “πετάξουν” κάπου με το αυτοκίνητό τους ή να προσέξουν το παιδί μας για λίγη ώρα. Επίσης μπορούν να μας ενθαρρύνουν να αποβάλουμε τις ανθυγιεινές συνήθειες και να αθλούμαστε περισσότερο» λέει ο επικεφαλής της έρευνας Μπερτ Ουτσίνο.
Οι επιστήμονες βρήκαν ότι η επαφή με τους δικούς μας ανθρώπους έχει ευεργετικές επιδράσεις και στην υγεία. Οπως εξηγεί η καθηγήτρια Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Λος Αντζελες UCLΑ Τερέζα Ελεν Σίμαν , «υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι όσοι απολαμβάνουν σχέσεις στοργής και υποστήριξης εμφανίζουν πιο χαμηλή αρτηριακή πίεση, χαμηλότερα επίπεδα χοληστερόλης, καλύτερο μεταβολισμό της γλυκόζης και χαμηλότερα επίπεδα των διαφόρων ορμονών του άγχους».
Αντιθέτως, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η κοινωνική απομόνωση μπορεί να αποβεί καταστρεπτική σε κάθε ηλικία: φαίνεται ότι ισοδυναμεί με το κάπνισμα 15 τσιγάρων την ημέρα, την ημερήσια κατανάλωση έξι ποτών, την έλλειψη άσκησης και το αυξημένο σωματικό βάρος.
Προηγούμενες έρευνες έχουν αποδείξει ότι όσοι δεν παντρεύονται ποτέ έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να πεθάνουν νέοι σε σχέση με όσους ανεβαίνουν τα σκαλιά της εκκλησίας ή και σε σχέση με τους χωρισμένους.
«Ως ανθρώπινα όντα, έχουμε πολλά και διαφορετικά συστήματα στον οργανισμό μας- την πίεση, τον μεταβολισμό, τις ορμόνες του άγχους.Υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι αυτά τα συστήματα επηρεάζονται από τις κοινωνικές μας σχέσεις» λέει η δρ Σίμαν.
Αλλοι είναι πιο επιφυλακτικοί. «Η έρευνα δεν εξηγεί τον λόγο για τον οποίο οι κοινωνικές επαφές εξασφαλίζουν καλή υγεία.Υπάρχει πάντα η πιθανότητα αυτό να οφείλεται σε άγνωστες διαφορές μεταξύ των ανθρώπων» λέει στους «Los Αngeles Τimes» ο δρ Αντόνιο Γκόμες , καθηγητής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, στο Σαν Φρανσίσκο.
Πηγη
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου