Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2010

Χάπια, σφαίρες και 2.600.000 δολάρια στο Ίντερνετ!

Ένα ογκώδες κύκλωμα διακίνησης πλαστών φαρμάκων εξάρθρωσε η Interpol, προχωρώντας, όπως ανακοινώθηκε την Πέμπτη, στην κατάσχεση ποσότητας-ρεκόρ από κάψουλες (περισσότερες από 1.000.000) και στη σύλληψη 76 ατόμων!

Η αστυνομική επιχείρηση ... διήρκεσε μία εβδομάδα και εκτυλίχθηκε σε 45 από τις χώρες που υπάγονται στη δικαιοδοσία της Interpol. Η αξία των φαρμάκων που κατασχέθηκαν υπολογίζεται περί τα 2,6 εκατ. δολάρια, όπως δήλωσε η Αλίν Πλανσόν, επικεφαλής της υπηρεσίας «Λαθρεμπόριο ιατρικών προϊόντων», σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από την έδρα της Interpol στη Λιόν, στην κεντροανατολική Γαλλία.

Συνολικά 290 ιστότοποι πώλησης πλαστών φαρμάκων έκλεισαν μετά την επιχείρηση αυτή, που διήρκεσε από τις 5 έως τις 12 Οκτωβρίου, ονομάστηκε «Pangea 3» και πραγματοποιήται σε ετήσια βάση, εδώ και τρία χρόνια.

Η κα. Πλανσόν εξέφρασε την ικανοποίησή της για τον αυξανόμενο αριθμό των χωρών που μετέχουν, ο οποίος ανέβηκε από τις οκτώ το 2008 σε 45 φέτος. Μεταξύ αυτών βρίσκονται η Γαλλία, το Βέλγιο, ο Καναδάς, η Ελβετία, η Κούβα, η Ρωσία και η Ταϊλάνδη. «Δεν υπάρχει νομοθεσία που να ποινικοποιεί την παρασκευή πλαστών φαρμάκων» σημείωσε, προσθέτοντας ότι το λαθρεμπόριο επωφελείται από αυτό το νομικό κενό στο Διεθνές Δίκαιο.

Η υπεύθυνη της Interpol απαρίθμησε δε, μία σειρά από κατηγορίες φαρμάκων που βρέθηκαν, όπως αντικαταθλιπτικά, φάρμακα κατά της χοληστερίνης, ακόμη και προϊόντα χημειοθεραπείας, τα οποία αγοράζονται από ασθενείς που δεν έχουν βιβλιάριο ασθενείας, ακόμη και στις ανεπτυγμένες χώρες.

Η ίδια κατέρριψε επίσης το μύθο ότι η Ασία είναι η κύρια ζώνη παρασκευής των φαρμάκων αυτών: «Όλος ο κόσμος θεωρεί την Ασία, όμως δεν είναι μόνο οι ασιατικές χώρες που τα παρασκευάζουν. Υπάρχουν τοπικές παραγωγές στη Λατινική Αμερική, στην κεντρική Ευρώπη». Η αγορά πλαστών φαρμάκων που πωλούνται μέσω Ίντερνετ είναι «περισσότερο κερδοφόρα από το λαθρεμπόριο ναρκωτικών», με έσοδα εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ ετησίως, κατέληξε.

Σημειωτέον δε, ότι η Interpol ξεκίνησε από την Πέμπτη εκστρατεία πρόληψης στο YouTube (http://www.youtube.com/user/INTERPOLHQ?feature=mhsn).


Πηγή

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright 2009 Οιχαλία - Τρικάλων. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan