Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2010

Γιατί το γάλα είναι λευκό;

Το γάλα αποτελείται από περίπου 87% νερό και 13% στερεά συστατικά, όπως το λίπος και διάφορες πρωτεΐνες. Η σημαντικότερη από αυτές τις πρωτεΐνες είναι η καζεΐνη, μία από τις 4 πρωτεΐνες που αποτελούν περίπου το 80% των πρωτεϊνών στο γάλα. Η καζεΐνη…
κατανέμεται ομοιόμορφα και σφαιρικά σε ολόκληρο το γάλα και ο λόγος είναι επειδή τα μόρια της καζεΐνης έχουν αρνητικό ηλεκτρικό φορτίο, κάνοντας τα να απωθούνται.

Τα λευκά αντικείμενα στη φύση εμφανίζονται όταν το φως αντανακλάται πάνω στο αντικείμενο. Συνήθως είναι χρώματα που δεν υπάρχουν στο ορατό φάσμα και γι’αυτό το λόγο αντανακλώνται και δίνουν την αίσθηση ότι βλέπουμε λευκό. Έτσι, όπως καλά μαντέψατε, η καζεΐνη και ορισμένα από τα λίπη του γάλατος εκτρέπουν το φως ομοιόμορφα, κάνοντας το να φαίνεται λευκό στα μάτια μας. Χωρίς τα λίπη και την καζεΐνη, το γάλα θα φαινόταν μπλε ή ακόμα και κόκκινο. Όταν τα λιπαρά δεν είναι ομοιόμορφα κατανεμημένα, το γάλα παίρνει μία μικρή δόση από το μπλε χρώμα.

Το γάλα περιέχει επίσης ριβοφλαβίνη, η οποία μπορεί να δώσει στο γάλα μία ελαφρώς πράσινη χροιά, εάν η συγκέντρωση της είναι αρκετά μεγάλη.

Μια άλλη απόχρωση που μπορείτε να δείτε περιστασιακά στο γάλα είναι το κίτρινο χρώμα. Αυτό οφείλεται σε μικρές ποσότητες καροτίνης που βρίσκονται στο γάλα.

Πηγή

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright 2009 Οιχαλία - Τρικάλων. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan