Η ΝΑSΑ και το Πανεπιστήµιο της Αλαµπάµας χρησιµοποιώντας τα δεδοµένα από διάφορους κλιµατολογικούς δορυφόρους, λένε πως τα ακατανόητα και περίεργα του κλίματος μπορεί να κρύβονται στην άµµο της Σαχάρας.
Κατάφεραν να υπολογίσουν πως γύρω στα 770 εκατ. τόνους σκόνης από τη Σαχάρα εισέρχονται κάθε χρόνο στην ατµόσφαιρα και ανακαλύπτουν πως ανάλογα µε τα ρεύµατα και τη σύνθεση της σκόνης ο πλανήτης ψύχεται ή θερμαίνεται. Οι επιστήμονες υποστηρίζουν... ότι μπορεί να προκαλέσει ακόμη και κυκλώνες, αλλά παράλληλα αποτελεί τροφή για το πλαγκτόν των ωκεανών.
Η σκόνη μεταφέρεται στην ατμόσφαιρα από τους ανέμους.
Οι άνεμοι μεταφέρουν την σκόνη στην ατμόσφαιρα κι ένα μέρος της πέφτει πάλι στην έρημο. Ο Σάνταρ Κρίστοφερ του Πανεπιστηµίου της Αλαµπάµας εξηγεί: «Μέχρι σήµερα οι ερευνητές που επεξεργάζονται κλιµατικά µοντέλα της ατµόσφαιρας είχαν εισαγάγει την παράµετρο για τη δράση της σκόνης χωρίς ακριβή δεδοµένα και αυτό µπορεί να οδήγησε σε ανακριβείς προβολές για τις εκδηλώσεις του κλίµατος. Τώρα θέλουµε να καταλάβουµε τα χαρακτηριστικά αυτής της σκόνης και τις επιπτώσεις της».
Οι σημαντικές επιπτώσεις
Ο Σάνταρ Κρίστοφερ επισημαίνει πως "η δράση της σκόνης θερµαίνει και ψυχραίνει ταυτόχρονα την ατµόσφαιρα. Όµως αυτό δεν είναι όλο. Τα σωµατίδια επιδρούν ακριβώς το ίδιο στην ενέργεια που εκπέµπεται από τις γήινες επιφάνειες, εν µέρει µεταφέροντάς την στον αέρα και εν µέρει αναπέµποντάς την και θερµαίνοντας το έδαφος από κάτω".
«Τροφή» για τον Ατλαντικό ωκεανό
Η σκόνη της Σαχάρας είναι πλούσια σε άζωτο, σίδηρο και φώσφορο και γι αυτό, όταν καταλήγει στον Ατλαντικό Ωκεανό, εμπλουτίζει το νερό και ενισχύει την παραγωγή του πλαγκτόν, που µε τη σειρά του αμβλύνει το φαινόμενο του θερμοκηπίου καθώς απορροφά διοξείδιο του άνθρακα για να τραφεί.
Τα επόμενα χρόνια θα χρησιμοποιηθεί ο δορυφόρος CΑLΙΡSΟ από τη ΝΑSΑ και το πρόγραμμα CΑLΙΡSΟ (Cloud-Αerosol Lidar and Ιnfrared Ρathfinder Satellite Οbservation) το οποίο θα κληθεί να μελετήσει µε ακρίβεια τις επιπτώσεις που έχει στο κλίµα η σκόνη των ερήµων.
Πηγή
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου