Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2010

Το χάπι για να μην ξεχνάμε τα... κλειδιά

Ενα χάπι το οποίο αναμένεται να μας σώσει από όλες εκείνες τις δύσκολες στιγμές κατά τις οποίες ξεχνάμε απλά καθημερινά πράγματα, όπως το πού βρίσκονται τα κλειδιά μας ή το όνομα κάποιου γνωστού μας, αναπτύσσεται από σκωτσέζους επιστήμονες. Το νέο φάρμακο έχει ήδη δοκιμαστεί σε ζώα και εκτιμάται ότι θα μπορούσε να περάσει σε φάση δοκιμών σε ανθρώπους το επόμενο έτος. Αν όλα πάνε καλά αναμένεται... να κυκλοφορήσει στην αγορά μέσα σε μία πενταετία και σύμφωνα με τους ειδικούς η λήψη του θα ενδείκνυται από μεγαλύτερα σε ηλικία άτομα τα οποία εμφανίζουν και συχνότερα κενά μνήμης.

Οπως ανέφερε ο επικεφαλής της μελέτης σχετικά με το νέο φάρμακο, καθηγητής Τζόναθαν Σεκλ από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου «το ένα τρίτο των ηλικιωμένων ατόμων εμφανίζει ήπια γνωσιακή διαταραχή η οποία αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για εμφάνιση νόσου Αλτσχάιμερ.Παράλληλα αυτού του είδους η διαταραχή έχει μεγάλο αντίκτυπο στην ψυχολογική κατάσταση των μεγαλύτερων σε ηλικία ατόμων. Είναι πολύ άσχημο να μη θυμάται κάποιος για ποιον λόγο βγήκε έξω από το σπίτι του ή πού έβαλε τα κλειδιά του».

Σύμφωνα με τον ερευνητή αυτού του είδους τα κενά μνήμης οφείλονται ως έναν βαθμό σε υψηλά επίπεδα ορμονών του στρες όπως η κορτιζόλη, τα οποία προκαλούν βλάβες στο κέντρο μνήμης του εγκεφάλου. Ο καθηγητής Σεκλ και η ομάδα του έδειξαν ότι ένα ένζυμο που ονομάζεται 11β-ΗSD1 (11β-υδροξυ-αφυδρογονάση τύπου 1) αυξάνει τα επίπεδα κορτιζόλης στον οργανισμό και ανέπτυξαν ένα φάρμακο το οποίο μπλοκάρει αυτή τη δράση.

Το συγκεκριμένο φάρμακο που έχει την κωδική ονομασία UΟΕ1961 φάνηκε να οξύνει τη μνήμη ηλικιωμένων ποντικών σε τέτοιον βαθμό ώστε να προσφέρει στα ζώα επίδοση σε τεστ μάθησης και μνήμης αντίστοιχη με εκείνη πολύ νεότερων ποντικών. Είναι μάλιστα χαρακτηριστι κό ότι το φάρμακο φάνηκε να έχει τόσο ισχυρή επίδραση έπειτα από μόλις δύο εβδομάδες λήψης, όπως σημειώνουν οι ερευνητές στο επιστημονικό περιοδικό «Journal of Νeuroscience». Ο καθηγητής Σεκλ τόνισε ότι τα νέα ευρήματα μαρτυρούν πως τα κενά μνήμης που εμφανίζονται με την πάροδο του χρόνου, δεν είναι μη αναστρέψιμα.

Βέβαια, ένα από τα σημαντικά ζητήματα που πρέπει να λυθούν στο μέλλον σχετικά με το νέο φάρμακο είναι το αν συνδέεται με παρενέργειες και πόσο σοβαρές μπορεί να είναι αυτές. Πάντως η μείωση των επιπέδων της ορμόνης του στρες, της κορτιζόλης, που επιτυγχάνεται με το χάπι εκτιμάται ότι μπορεί να βοηθήσει και την καρδιά. Σε κάθε περίπτωση οι ερευνητές τονίζουν ότι, όπως όλα δείχνουν, το φάρμακο θα έχει δράση μόνο στον «ηλικιωμένο» εγκέφαλο, γεγονός που σημαίνει ότι δεν θα προσφέρει βοήθεια σε νεαρούς που επιθυμούν να «τονώσουν» τη μνήμη τους, όπως σε περιόδους εξετάσεων.


πηγή

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright 2009 Οιχαλία - Τρικάλων. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan