Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2010

Αθώοι μετά θάνατον οι «6»!


Καταδικάστηκαν στην εσχάτη των ποινών και εκτελέστηκαν για την Μικρασιατική Καταστροφή. Σχεδόν 90 χρόνια μετά την περίφημη Δίκη των «6», αθωώθηκαν με απόφαση του Αρείου Πάγου.

Το αρμόδιο Ποινικό Τμήμα έκανε δεκτή την αίτηση του Μιχάλη Πρωτοπαπαδάκη, εγγονού του τότε πρωθυπουργού Πέτρου Πρωτοπαπαδάκη, για αναψηλάφηση της Δίκης, έκρινε ότι οι «6» είναι αθώοι και παράλληλα ακύρωσε την απόφαση του Έκτακτου Στρατοδικείου Αθηνών του 1922, παύοντας την ποινική δίωξη, λόγω παραγραφής των αδικημάτων.

Υπενθυμίζεται ότι το 1922 παραπέμφθηκαν στο Έκτακτο Επαναστατικό Στρατοδικείο Αθηνών οι πρώην πρωθυπουργοί Δημήτριος Γούναρης, Πέτρος Πρωτοπαπαδάκης και Νικόλαος Στράτος, οι υπουργοί Νικόλαος Θεοτόκης, Γεώργιος Μπαλτατζής, Ξενοφών Στρατηγός, Μιχαήλ Γούδας, και ο αρχιστράτηγος Μικράς Ασίας & Θράκης Γεώργιος Χατζηανέστης.

Μετά από συνοπτικές διαδικασίες, επιβλήθηκε η ποινή του θανάτου στους Χατζηανέστη, Γούναρη, Στράτο, Πρωτοπαπαδάκη, Μπαλτατζή και Θεοτόκη και ισόβια δεσμά στους Γούδα και Στρατηγό, ως υπεύθυνους για την Μικρασιατική Καταστροφή.

Επιμέλεια: Ανδρέας Μορφόπουλος

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright 2009 Οιχαλία - Τρικάλων. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan