Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2010

Τι κρύβεται στις μασονικές στοές;


Μάτια ερμητικά κλειστά

δες, άκου, σιώπα. Από μικροί ακόμη ακούγαμε για την πανίσχυρη εξουσία που διέθετε μια «μυστική αδελφότητα», υπό την ονομασία «Μασονία» ή «Τεκτονισμός».
Σκοτεινά μυστικά, τελετουργικά, νεύματα και συνθηματικά ήταν μερικά μόνο από εκείνα τα στοιχεία που προκαλούσαν την φαντασία και δημιουργούσαν θρύλους και μύθους για άτομα και ομάδες που παίζουν την τύχη του κόσμου στα χέρια τους, σαν τα «μαρμαράκια».


Τι όμως από όλα αυτά είναι αλήθεια; Πόσο σημαντικό ή μη ρόλο παίζουν στην παγκόσμια αρένα εξουσίας οι τέκτονες και πώς αλληλοαναγνωρίζονται; Ποιοι και γιατί τους κατηγορούν, και ποια είναι τα «μυστικά» τελετουργικά μύησης.

Αυτά είναι μόνο μερικά από τα ερωτήματα που θέσαμε σε ένα σύνολο υψηλόβαθμων αξιωματούχων του τεκτονισμού στην Ελλάδα, ενώ συγχρόνως κάναμε μια επιτόπια αυτοψία μέσα σε μασονικές στοές, για να διαπιστώσουμε ιδίοις όμασι τι συμβαίνει όταν οι βαριές πόρτες κλείνουν ερμητικά.

Ένα από τα βασικά ζητήματα που συζητήσαμε μαζί με τους τέκτονες ήταν ποιος είναι ο λόγος για να ενταχθεί κανείς στους τεκτονικούς κύκλους και τι ουσιαστικά πρεσβεύει ο τεκτονισμός. Η απάντηση ήταν κάθε άλλο παρά μυστηριώδης αφού στο σύνολό τους οι σεβάσμιοι διδάσκαλοι των στοών απάντησαν ότι πρόκειται για έναν θεσμό, βασισμένο σε παραδοσιακά πρότυπα που σκοπό έχει να προβληματίσει τον άνθρωπο, να το αφυπνίσει και να του αλλάξει νοοτροπία ζωής, ώστε να αντιμετωπίζει με κατανόηση και ανθρωπιά τους συνανθρώπους τους. Ωστόσο υπάρχουν και εκείνοι που παρερμηνεύουν την φιλοσοφία του τεκτονισμού και εντάσσονται στο χώρο για προσωπικά τους συμφέροντα!

Το ερώτημα όμως που εκκρεμούσε και ίσως θα εκκρεμεί για πάντα είναι γιατί - εφόσον ο τεκτονισμός είναι τόσο καθαρός και φιλάνθρωπος θεσμός - επικρατεί η άποψη ότι ελέγχει τις τύχες του κόσμου και μάλιστα διατηρεί μια έντονη μυστικότητα γύρω από τις μυητικές τελετές; «Στόχος είναι η βίωση των λεγόμενων δραματουργικών δρωμένων ώστε ο νεομυούμενος να ζήσει και να αισθανθεί το ψυχολογικό σοκ που θα τον κάνει να αλλάξει φιλοσοφία ζωής, ερχόμενος αντιμέτωπος με τον θάνατο. Αν λοιπόν αυτά τα δρώμενα και «μυστικά» τελετουργικά δημοσιοποιηθούν τότε χάνεται η «μαγεία» της επίδρασης του μυητικού δρωμένου στην ψυχοσύνθεση του μυούμενου.» μας απάντησε ο Ανδρέας Ριζόπουλος, τέκτονας 32ου βαθμού, επί 28 χρόνια.

Ξίφη, σκοτάδια, μυστικές χειραψίες και συνθηματικά μπλέκονται σε ένα ατμοσφαιρικό σκηνικό με κεριά και απόλυτη τάξη. Αυστηρά και μόνο, άντρες κάθε ηλικίας και κοινωνικής τάξης, ντυμένοι στα μαύρα με λευκά γάντια που συμβολίζουν «καθαρά χέρια» συγκεντρώνονται, άλλοτε μυστικά και άλλοτε φανερά –ανάλογα με την πόλη όπου κατοικούν. Η Κέρκυρα και η Ζάκυνθος, πρωτοπόρες του τεκτονισμού φάνηκαν πιο ανεκτικές και μας επέτρεψαν να ξεναγηθούμε στο άδυτο, εκεί που μόνο οι μυημένοι μπορούν να μπουν. Ερωτήματα που απασχολούν το ευρύ κοινό βρίσκουν την απάντησή τους στην μοναδική αυτή έρευνα.
pyles.tv    troktikaras.com

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright 2009 Οιχαλία - Τρικάλων. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan