Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2010

«Κώστα μου, χρόνια πολλά»



Εκείνος που επέλεξε την 18η Οκτωβρίου 1981 ως ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών που έμελε να αλλάξουν τον ρου της ιστορίας για τη σύγχρονη Ελλάδα, είχε σίγουρα φαντασία και προχωρημένη αίσθηση του χιούμορ.
Το λέμε υπό την έννοια ότι μονάχα
αόμματοι δεν έβλεπαν τον καλπασμό εξουσίας ενός κόμματος, που είχε ιδρυθεί πριν από επτά χρόνια, με τον αυτοπροσδιορισμό του ως Κίνημα: Ένα Κίνημα, ένα πρόσωπο, ένα όνομα: Το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα...... Έτσι απλά. Ούτε καν του Παπανδρέου, που, όπως και να το κάνουμε, παρέπεμπε στον πατέρα του, τον ασύγκριτο Γέρο της Δημοκρατίας, επομένως αφαιρούσε από τον Ανδρέα λάμψη και αίγλη.
Εκείνη η ημερομηνία λοιπόν, είχε μερικές συζητήσιμες σημειολογίες: Στις 18 Οκτωβρίου του 1920, είχε γεννηθεί η μεγάλη Μελίνα Μερκούρη, το μόνο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ με λάμψη σχεδόν ισοϋψή με τον Ανδρέα. Στις 18 Οκτωβρίου του 1971, ο Γεώργιος Γρίβας-Διγενής ίδρυε την ΕΟΚΑ Β΄, προκαλώντας την οργή του Μακάριου. Στις 18 Οκτωβρίου του 1979, το Νόμπελ Λογοτεχνίας ξεκινούσε για μια ανέμελη βαρκάδα στο Αιγαίο, για να καταλήξει στα χέρια του Οδυσσέα Ελύτη. Και βέβαια, στις 18 Οκτωβρίου του 1944, ο Γεώργιος Παπανδρέου, ο πατέρας του Ανδρέα, εκφωνούσε τον Λόγο της Απελευθέρωσης της Ελλάδας από τους ναζί.
Εντυπωσιακές οι συμπτώσεις, δεν νομίζετε; Μάλλον όμως θα συμφωνήσετε μαζί μας ότι καμία από αυτές δεν έχει την παραμικρή σημασία, μπροστά σε εκείνη που συνειδητά παραλείψαμε: Στις 18 Οκτωβρίου του 1918, ακούστηκε για πρώτη φορά το κλάμα του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη!

Μπείτε τώρα στην ψυχολογία του Ανδρέα, που φυσικά γνώριζε ότι στις εκλογές αυτές θα γινόταν πρωθυπουργός, και η μόνη αμφιβολία που είχε αφορούσε στο εύρος της νίκης του, η οποία τελικά εξελίχτηκε σε θρίαμβο: Να γιορτάζει, την ημέρα των γενεθλίων του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη: Του φυσικού διαδόχου του Γεωργίου Παπανδρέου στην ηγεσία του Κέντρου, που όμως, ο Ανδρέας… και άλλοι κατάφεραν να τον σπρώξουν σε άλλες επιλογές, και να τον κατηγορούν έκτοτε ως «Εφιάλτη» για τη Δημοκρατία. Ο δε Ανδρέας, να μην του μιλάει ποτέ, τουλάχιστον όχι δημοσίως.
Δυστυχώς, οι καθηγητές και οι θεωρητικοί της Ιστορίας ανά τον κόσμο, έχουν συνωμοτήσει σε έναν σιωπηρό, άγραφο κανόνα: Τα γεγονότα να σχολιάζονται στην ουσία τους, και να τους προσδίδεται ετυμηγορία, μονάχα μετά την παρέλευση τουλάχιστον 30 ετών από την εκδήλωσή τους.
Καλά να είμαστε όλοι λοιπόν, στις 18 Οκτωβρίου 2011, που θα συμπληρώνονται 30 χρόνια από τη νίκη της Αλλαγής, όπως έμεινε στην ιστορία εκείνο το 48,06% που εμπιστεύτηκε τον Ανδρέα, θα μπορούμε να προσθέσουμε ακόμη μια αξιολογική αναφορά στο ημερολόγιο της Ιστορίας, ως ελάχιστο φόρο τιμής και προσφοράς για τις γενιές που έρχονται:

Η 18η Οκτωβρίου 1981, θα έχει καταγραφεί ως η ημέρα που σηματοδότησε την αρχή του τέλους για την Ελλάδα. Τα κλειδιά της οποίας τα πήραν εκείνοι τους οποίους δεν ήξερε ούτε ο θυρωρός της πολυκατοικίας τους.
Άλλωστε, σύμφωνα με τον αστικό μύθο, ο πατέρας του Ανδρέα, ο Γεώργιος Παπανδρέου, που σαν σήμερα στις 18 Οκτωβρίου 1944 είχε εκφωνήσει τον Λόγο της Απελευθέρωσης της Ελλάδας από τους ναζί, το είχε προβλέψει: «Αν ο Ανδρέας κυβερνήσει την Ελλάδα, θα την καταστρέψει». Μας το είχε πει, ο Γέρος.
Η Μαρίκα Λυσιάνθη είναι ιστοριοδίφης
ksipnistere.blogspot.com

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright 2009 Οιχαλία - Τρικάλων. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan