Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2010

Βάζουν τα θεμέλια για ένα ασφαλέστερο Internet

Οι πρόσφατες εξελίξεις δίνουν την ελπίδα ενός ασφαλέστερου Internet στο εγγύς μέλλον.

Η Google, η Comcast και η Microsoft βάζουν τα θεμέλια για τη δημιουργία ενός παγκόσμιου συστήματος προειδοποίησης, με στόχο τη μείωση της εξάπλωσης των κακόβουλων λογισμικών.

Πρώτη η Google έχει ανακοινώσει τροποποίηση... στις υπηρεσίες του Gmail: Όταν το Gmail (μέσω ανάλυσης της IP διεύθυνσης) ανιχνεύσει ότι η πρόσβαση σ’ ένα λογαριασμό αποκτάται από μια χώρα – για παράδειγμα από την Κίνα – που δεν είναι η συνήθης χώρα, τότε η υπηρεσία στέλνει στο χρήστη προειδοποίηση όταν συνδεθεί από την κανονική του τοποθεσία. Ο χρήστης θα δει ένα κόκκινο banner που θα γράφει: «Προσοχή: Πιστεύουμε ότι ο λογαριασμός σας προσπελάστηκε πρόσφατα από: Κίνα» και θα ακολουθεί και η IP διεύθυνση.

Ένα ακόμα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση είναι εκείνο που έκανε η υπηρεσία Constant Guard της Comcast (ένας από τους πιο ενημερωμένους ISP του κόσμου). Σε περίπτωση που η υπηρεσία εντοπίσει κάποια κακόβουλη δραστηριότητα τύπου “bot” σε υπολογιστή κάποιου πελάτη (για παράδειγμα, ύπαρξη μεγάλου αριθμού συνδέσεων από ένα μεγάλο εύρος IP διευθύνσεων, ο πελάτης να μπαίνει σε λίστα αναφορών για αντι-bot από υπηρεσίες κατά των κακόβουλων λογισμικών), η Comcast θα ειδοποιήσει τον πελάτη της για την πιθανή εκμετάλλευση του υπολογιστή του από bot.

Το 2009 η Comcast ξεκίνησε να στέλνει emails για να ειδοποιεί τους πελάτες της. Τώρα, η εταιρία θα προσπαθήσει να επιβάλει μια προειδοποίηση που θα εμφανίζεται στη μέση της οθόνης του χρήστη στον περιηγητή διαδικτύου του, ώστε η αντιμετώπιση να είναι άμεση.

Η Microsoft στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας με όνομα End-to-End Trust initiative, προτείνει οι καταναλωτές, οι επιχειρήσεις και οι ISPs να ενεργούν ακόμα πιο δυναμικά. Η εταιρία θα ήθελε να δει τους μολυσμένους υπολογιστές να τίθενται εκτός του Διαδικτύου, έως ότου εξυγιανθούν.

Οι παραπάνω λύσεις σίγουρα θα συναντήσουν κάποιες δυσκολίες στην εφαρμογή τους. Όμως σίγουρα θα βοηθήσουν τους χρήστες σε παγκόσμιο επίπεδο να πλοηγούνται σε ένα ασφαλέστερο Διαδίκτυο

Πηγή

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright 2009 Οιχαλία - Τρικάλων. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan