Στις 4 Φεβρουαρίου του 2004, ο Μαρκ Ζούγκερμπεργκ, ένας 20χρονος φοιτητής του Χάρβαρντ, δημιούργησε το FACEBOOK. Φιλοδοξία του ήταν να μοιραστεί τα πάντα με τους φίλους του και αρχικός σκοπός του να βρει παλιούς συμμαθητές του. Μέσα σε 6 χρόνια κατάφερε να αριθμεί μισό δισεκατομμύρια χρήστες.
Η χαριτωμένη εικονική πραγματικότητα της επαφής μέσω των κοινωνικών δικτύων έχει γίνει ήδη μια ισχυρή πραγματικότητα που εισβάλλει στην καθημερινότητά μας. Αν διαβάσει κάποιος τις αναρτήσεις που γίνονται στο FACEBOOK, και τις πιστέψει, τότε ζούμε σε μια κοινωνία απέραντης ηρεμίας και μεγάλης άνεσης προς τον εαυτό μας και τους άλλους.
Μήπως ακολουθώντας την εικονικότητα έχουμε γίνει πραγματικά εικονικοί; Μήπως είμαστε τα σπέρματα ενός νέου τύπου ανθρώπου; Ή μήπως η φαινομενικά εξισωτική ομοιογένεια του διαδικτύου είναι το δίχτυ στο οποίο έχουμε πιαστεί; Πάψαμε να αντιδρούμε και να σκεφτόμαστε και ρίχνουμε απλώς μια πιστολιά στον τοίχο του FACEBOOK;
Στο FACEBOOK μπορείς εύκολα να είσαι ο καθένας. Αλλά το χειρότερο, να είσαι άλλος από αυτό που είσαι. Για του λόγου το αληθές φτιάξαμε ένα προφίλ που παρουσίαζε έναν από τους ερευνητές της εκπομπής ως γυναίκα. Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά.
Η εικονικότητα εισβάλλει στην πραγματικότητα ή πραγματικό γίνεται το εικονικό; Στο σύγχρονο δίλλημα παίρνουν θέση μεταξύ άλλων, η Δήμητρα Γαλάνη, ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος, η Λίζα Δουκακάρου, ο Πάνος Μουζουράκης.
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου