Με το όνομα ανάλυση εννοούμε μια ομάδα ειδικών εργασιών που γίνονται στις περισσότερες επιστήμες και βοηθούν τον ερευνητή να "μπει" στην ουσία του προβλήματος που τον απασχολεί και να το λύσει.
Η λέξη στην κυριολεξία σημαίνει διάλυση ή λεπτομερή εξήγηση μιας σύνθετης ουσίας στα συστατικά από τα οποία αποτελείται. Συναντιέται τόσο στην επιστήμη των μαθηματικών (μαθηματική ανάλυση) όσο και στη φιλοσοφία με τον αντίποδά της, τη σύνθεση, στη χημεία, στη φυσική (ηλεκτρονική και θερμική ανάλυση), στην οικονομία, στη γραμματική, στη λογοτεχνία, στην ιατρική (ανάλυση αίματος) κλπ. Παρακάτω θα ασχοληθούμε με τα κυριότερα ή τα περισσότερο συνηθισμένα είδη ανάλυσης.
Μαθηματική ανάλυση
Στη μαθηματική επιστήμη, ανάλυση καλείται μία μέθοδος λύσης των προβλημάτων που μας παρουσιάζονται, που βασίζεται στην παραδοχή από πριν σαν γνωστών των προς απόδειξη σχέσεων, μέχρι να καταλήξουμε σε αξιώματα ή μαθηματικές σχέσεις που έχουν ήδη αποδειχτεί. Τη μέθοδο αυτή ή άλλες παρόμοιες με αυτή συναντάμε στους περισσότερους κλάδους των μαθηματικών, όπως η απειροστική ανάλυση, η απροσδιόριστη ανάλυση, η στατιστική ανάλυση, η αρμονική ανάλυση κλπ.
Ανάλυση στη φιλοσοφία
Έτσι ονομάζεται η μέθοδος που έχει σαν σκοπό την εξαγωγή λογικών συμπερασμάτων για τα τμήματα μιας ομάδας, ξεκινώντας από τα βασικά χαρακτηριστικά της ομάδας αυτής και χρησιμοποιώντας λογικούς συλλογισμούς.
Χημική ανάλυση
Αυτή ονομάζεται και ανάλυση των υλικών πραγμάτων. Είναι η προσπάθεια προσδιορισμού της ποσότητας του είδους των ουσιών που περιέχονται μέσα σε μια χημική ένωση. Δηλ. διακρίνουμε 2 είδη ανάλυσης:
- Την ποιοτική, που έχει σαν σκοπό να μας πληροφορήσει για το είδος των χημικών στοιχείων που υπάρχουν μέσα σε μια χημική ένωση και
- την ποσοτική, που μας δίνει πληροφορίες για την ποσότητα της ουσίας που υπάρχει μέσα στη χημική ένωση.
- Στην ιατρική έχουμε τις αναλύσεις του αίματος και των κοπράνων - ούρων.
- Ανάλυση λογοτεχνήματος - Λογοτεχνική ανάλυση.
Τρόποι ανάλυσης πεζών λόγων ή ποιημάτων υπάρχουν πολλοί. Όλοι βασίζονται στον προσδιορισμό της έννοιας του λογοτεχνήματος, στη σύλληψη των νοημάτων και των μηνυμάτων που θέλει να δώσει ο λογοτέχνης, τον προσδιορισμό των καλολογικών στοιχείων του έργου, που χρησιμεύουν ώστε να γίνει το έργο ικανό να προσφέρει καλαισθητική απόλαυση (παρομοιώσεις, προσωποποιήσεις, μεταφορές, υπερβολές), στον προσδιορισμό της δύναμης των περιγραφών και της ζωντάνιας του διάλογου, αν υπάρχει.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε να τοποθετούμε το λογοτέχνημα μέσα στα τοπικά και χρονικά όρια της δημιουργίας του, δηλ. την εποχή και τον τόπο που γράφτηκε, άσχετα αν πολλά σημεία του βρήκαν ή και βρίσκουν προεκτάσεις τους σε άλλες εποχές ή και παραμένουν επίκαιρα. Πρέπει επίσης να εξετάσουμε το ιδιαίτερο ύφος που προσδίνει τη σφραγίδα του συγγραφέα στο όλο έργο καθώς και τη γλώσσα, σε συνδυασμό με την εποχή που έχει γραφτεί.
Σε περίπτωση που το αντικείμενο της μελέτης μας είναι ποίημα, τότε εκτός από τα προηγούμενα πρέπει να εξετάσουμε αν το ποίημα ακολουθεί κάποια δεδομένη μορφή ή το είδος της δημιουργίας του αγγίζει τα όρια της ελεύθερης καλλιτεχνικής έκφρασης. Στην πρώτη περίπτωση εξετάζουμε το μέτρο των στίχων και τη ρίμα του, δηλ. την ομοιοκαταληξία. Τα μέτρα, που είναι συνήθως τονικά στη νεοελληνική ποίηση, ακολουθούν και συνδυάζουν τα στοιχεία των μέτρων της αρχαίας και της δημοτικής μας ποίησης.
Αξιόλογη προσπάθεια μέσα στην εργασία της ανάλυσης ενός λογοτεχνήματος αποτελεί και η προσπάθεια εξακρίβωσης της γενεσιουργής αιτίας, δηλαδή του γεγονότος που οδήγησε το συγγραφέα στη συγγραφή του έργου. Αυτό, μαζί με τη δυνατή γνώση της προσωπικής ζωής, των καλλιτεχνικών τάσεων και των βιωμάτων του συγγραφέα, μας βοηθά να συλλάβουμε την απώτερη αιτία δημιουργίας του έργου.
Οικονομική ανάλυση
Λέγεται η εργασία που μας βοηθά να εξακριβώσουμε τις σχέσεις αιτίου και αιτιατού, καθώς και τις τοπικές και χρονικές συσχετίσεις και τις προεκτάσεις που χαρακτηρίζουν τα διάφορα οικονομικά φαινόμενα।
http://www.livepedia.gr
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου