Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2010

Άναψε ο "πόλεμος" του τσιγάρου


«Πόλεμος του σταχτοδοχείου» ξέσπασε μεταξύ των ιδιοκτητών καταστημάτων εστίασης και της κυβέρνησης, μετά την απόφαση της ομοσπονδίας τους να πάει κόντρα στον αντικαπνιστικό νόμο και να επαναφέρει τα... τασάκια στα τραπέζια ταβερνών και εστιατορίων.


Οι επαγγελματίες δηλώνουν ότι... θα αναρτήσουν αφίσες σε εστιατόρια, ταβέρνες, μπαρ και καφετέριες, στις οποίες θα δηλώνεται η άρνησή τους να συμμορφωθούν με τον νόμο. Επιπλέον, τα τασάκια θα μένουν στη θέση τους και οι πελάτες θα συνεχίζουν να καπνίζουν.

Αντιδρώντας το Υπουργείο Υγείας, διά στόματος του υφυπουργού Μιχάλη Τιμοσίδη, ο οποίος ανέλαβε τον ομολογουμένως... αχάριστο ρόλο να εκφράσει την επιμονή του υπουργείου, δηλώνει ότι ο νόμος θα εφαρμοστεί και απειλεί με κυρώσεις.

Κατά τη διάρκεια γενικής συνέλευσης της Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων, το Δ.Σ. αποφάσισε να αγνοήσει τον νόμο και να ανάψει το «πράσινο φως» στα μέλη του, για να τοποθετήσουν εκ νέου τα σταχτοδοχεία στα τραπέζια των καταστημάτων τους και μάλιστα από σήμερα!

Οι εστιάτορες υπογράμμισαν ότι δεν αμφισβητούν την ουσία του νόμου, αλλά μεσούσης της κρίσης που έχει προκαλέσει πτώση του τζίρου τους έως και κατά 30%, θέλουν να ισχύσει μία μεταβατική περίοδος για την εφαρμογή του, αφού κινδυνεύει ακόμη και η ύπαρξη χιλιάδων καταστημάτων εστίασης και διασκέδασης.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας, τα μέλη της οποίας ζητούν επίσης εφαρμογή μεταβατικής περιόδου.
«Να αλλάξουμε αντιλήψεις»

Στην απόφαση αυτή των εστιατόρων αντέδρασε άμεσα το Υπουργείο Υγείας. «Ο νόμος, που έχει ψηφισθεί από τη Βουλή, αλλάζει αντιλήψεις και νοοτροπίες. Πρέπει να εφαρμοστεί για τη δημόσια υγεία, το δημόσιο καλό, για τα παιδιά μας» τόνισε ο υφυπουργός Μ. Τιμοσίδης.

«Εντείνουμε τις προσπάθειες με ενημερωτικές καμπάνιες για την εφαρμογή του, ενώ αναμένεται και συνάντηση με τη ΓΣΕΒΕΕ, ώστε να συζητηθούν τρόποι ενίσχυσης αυτών που πλήττονται από τον νόμο, όχι όμως και η εφαρμογή του» διευκρίνισε.
Ο νόμος που δεν τηρήθηκε ποτέ

Απαντώντας σε ερώτηση βουλευτή, ο κ. Τιμοσίδης έχει παραδεχθεί ότι, με βάση τους ελέγχους που διενεργούνται σε όλη τη χώρα από την αρχή του μήνα που ξεκίνησε η γενική απαγόρευση του καπνίσματος, τα αποτελέσματα δεν είναι ενθαρρυντικά.
Όπως είπε, στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος το μέτρο δεν εφαρμόζεται, εκτός από τα εστιατόρια που η κατάσταση είναι κάπως καλύτερη.

Στην ερώτησή του, ο βουλευτής ανέφερε ότι, ιδίως στην περιφέρεια, στις καφετέριες καπνίζουν οι πάντες, ενώ η Δημοτική Αστυνομία, όπου αυτή υπάρχει, θεωρεί πάρεργο την εφαρμογή του μέτρου. Επίσης, πολλοί δήμαρχοι, όπως είπε, αποφεύγουν να εφαρμόσουν τον νόμο για λόγους πολιτικού κόστους εν όψει των εκλογών στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Εκστρατεία «άρνησης» στον νόμο κηρύσσουν οι εστιάτορες
Πρέπει να σημειωθεί ότι η τηλεφωνική γραμμή ενημέρωσης για το κάπνισμα «1142» έλαβε κατά το Σαββατοκύριακο περισσότερες από 10.000 κλήσεις από πολίτες που ήθελαν να ενημερωθούν για τα νέα μέτρα που προβλέπει ο αντικαπνιστικός νόμος.

Συνολικά 10.418 άνθρωποι τηλεφώνησαν την περασμένη Τετάρτη και Πέμπτη στη γραμμή 1142, αριθμός μεγαλύτερος από τον αντίστοιχο όλου του Αυγούστου, σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου & Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΛΠΝΟ).

Οι επαγγελματίες, ωστόσο, καλούν τους πολίτες να λάβουν μέρος στην εκστρατεία «"άρνηση" για να καταστεί ο νόμος ανενεργός», και υποστηρίζουν ότι οι περισσότεροι πελάτες τους είναι καπνιστές, σε ποσοστό που αγγίζει το 95% και, αν τηρηθεί ο νόμος, προβλέπουν ότι η κίνηση θα μειωθεί δραματικά σε ποσοστά της τάξεως του 90%.

«Εμείς είμαστε αποφασισμένοι να δεχθούμε τις συνέπειες του νόμου και την Τρίτη να έρθουν και να πάρουν τα κλειδιά» δήλωσε ο πρόεδρος της ομοσπονδίας Γιάννης Τσάκος. «Ας αναλάβει η κυβέρνηση την ευθύνη για το κλείσιμο και την οδήγηση των εργαζομένων στην ανεργία. Δεν είναι δυνατόν ο ένας υπουργός να υπογράφει για την καλλιέργεια και την εισαγωγή καπνού και ο άλλος να ζητάει από μένα, τον εστιάτορα, να προστατεύσω την υγεία των πολιτών».

πηγή

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright 2009 Οιχαλία - Τρικάλων. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan