Σάββατο 27 Νοεμβρίου 2010

Ξεπέρασαν τους 50.000 οι διαδηλωτές κατά της κυβέρνησης στην Ιρλανδία


Χιλιάδες Ιρλανδοί κατεβηκαν σήμερα στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν για τα επώδυνα μέτρα λιτότητας τα οποία σύμφωνα με τα συνδικάτα θα κάνουν ανεπανόρθωτη ζημιά στην Δημοκρατία της χώρας.

Σύμφωνα με την αστυνομία, 50.000 άτομα συμμετείχαν στην διαδήλωση, ενώ σύμφωνα με την ICTU, την πρώτη συνομοσπονδία Συνδικάτων στη χώρα, οι συμμετέχοντες έφτασαν τους 150.000. Παρά το κρύο, η κινητοποίηση ήταν σημαντική και η διαδήλωση ολοκληρώθηκε σε ειρηνικό κλίμα...

Οι Ιρλανδοί είναι εξαγριωμένοι, θυμωμένοι και ουσιαστικά βρίσκονται σε απόγνωση, αφού ήδη έχουν διαπιστώσει ότι το πρώτο κύμα περικοπων δεν έφερε κανένα αποτέλεσμα. Αναρωτιούνται πως θα διαμορφωθεί το επίπεδο της ζωής τους και φοβούνται ότι θα βιώσουν εικόνες και συναισθήματα απόλυτης φτώχειας και εξαθλίωσης. Όμως, οι εργάτες της Ιρλανδίας έχουν μακρά παράδοση αντίστασης στη φτώχεια, την καταπίεση και τον ιμπεριαλισμό. Οι εξεγέρσεις, τα απελευθερωτικά και επαναστατικά κινήματα έχουν σημαδέψει την νεότερη ιστορία της χώρας ξεκινώντας ήδη από το 17ο αιώνα όταν έγινε αποικία της Βρετανίας. Μία τέτοια σημαντική στιγμή ήταν και το 1848, όταν τα εγκλήματα της βρετανικής αποικιοκρατίας στην Ιρλανδία κορυφώνονταν στο Μεγάλο Λιμό του 1845-49.

Ο Ιρλανδός πρωθυπουγός ο οποίος αρνείται να παραιτηθεί, αναγνωρίζει ότι καμία κοινωνική ομάδα δεν θα βρει καταφύγιο από τα μέτρα. Επιπλέον οι εσωτερικές κρούσεις ταλανίζουν το πολιτικό κλίμα με την αποχώρση δύο βουλευτών από το κυβερνητικό στρατόπεδο ενώ ήδη οι κυβερνητικοί εταίροι Πράσινοι έχουν απαιτήσει πρόωρες εκλογές.

Ωστόσο, ο Ιρλανδικός τύπος προβλέπει την κατάρρευση του Μπράιαν Κόουεν επιρρίπτοντάς του ουσιαστικά ευθύνες για την σημερινή εικόνα της χώρας. «Οι απλοί άνδρες και οι γυναίκες θα υποφέρουν, ενώ εκείνοι που βρίσκονται στη ρίζα του προβλήματος, οι τραπεζίτες, οι μεσάζοντες και οι πολιτικοί, παραμένουν σχετικά προστατευμένοι», έγραψε η Irish Daily Mail, ενώ η Irish Sun επισήμανε ότι «οι καταστροφικές τους πολιτικές καταδίκασαν την Ιρλανδία στη χρεοκοπία.

Αύριο αναμένεται να ανακοινωθούν οι λεπτομέρειες του σχεδιου διάσωσης. Από τα 85 δισ. ευρώ που θα λάβει η Ιρλανδία, τα 35 δισ θα διατεθούν για τη στήριξη των εγχώριων τραπεζών, ενώ τα υπόλοιπα 50 δισ. θα διατεθούν για την κάλυψη των δημοσιονομικών αναγκών της κυβέρνησης. Για την παροχή βοήθειας προς την Ιρλανδία, συνεδριάζουν αύριο εκτάκτως οι υπουργοί οικονομικών του Eurogroup.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Irish Examiner, το επιτόκιο δεδομένου ότι ένα μεγάλο μέρος του δανείου θα εξοφλείται σε εννέα χρόνια, θα μπορούσε να είναι υψηλότερο από το 5,2% που είχε δοθεί στην Ελλάδα, αλλά δεν θα είναι τόσο υψηλό όσο το 6,7% που αναφέρεται από ορισμένους χρηματιστέs.


newscode

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright 2009 Οιχαλία - Τρικάλων. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan