Σάββατο, 27 Νοεμβρίου 2010

Εισήγηση-«βόμβα» στο Συμβούλιο της Επικρατείας-- «Αντισυνταγματική η έκτακτη εισφορά»!

http://img.protothema.gr/B8FC390FE5C6457AC0C31A6762E056C1.jpgΑντίθετη στις συνταγματικές επιταγές για την αναδρομική φορολόγηση (άρθρο 78 παρ. 2) και τη φορολογική ισότητα (άρθρο 4) είναι η έκτακτη εισφορά.


Αυτό θα υποστηρίξει ο σύμβουλος Επικρατείας, Ι. Γράβαρης, στην αυξημένη σύνθεση του Β' Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) την ερχόμενη Τετάρτη. Ο εισηγητής θα αναφέρει ότι το μετρό παραβιάζει το άρθρο 78 παρ.2 για την αναδρομική φορολόγηση και το άρθρο 4 του Συντάγματος για τη φορολογική ισότητα. Και αυτό, γιατί εξαιρεί από την έκτακτη εισφορά, χωρίς να προκύπτει για ποιο λόγο, τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου...Σύμφωνα με το μέτρο της έκτακτης εισφοράς, 128.000 φορολογούμενοι με ατομικό εισόδημα άνω των 60.000 ευρώ για το 2007, πρέπει να πληρώσουν από 1.000 έως 25.000 ευρώ εφάπαξ ή σε δόσεις. Το μέτρο επιβλήθηκε επί Νέας Δημοκρατίας, σε μια προσπάθεια να αυξηθούν τα κρατικά έσοδα.


Η εισήγηση του κ. Γράβαρη περί αντισυνταγματικότητας του μέτρου της έκτακτης εισφοράς είναι αντίθετη με παλαιότερη απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ. Σε περίπτωση που γίνει δεκτή από το Τμήμα, η υπόθεση θα παραπεμφθεί στην Ολομέλεια.


Υπενθυμίζεται ότι το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών έχει κρίνει ότι η έκτακτη εισφορά είναι συνταγματική και νόμιμη. Αντίθετα, το Πρωτοδικείο είχε κρίνει ότι το μέτρο είναι αντισυνταγματικό. 
eglimatikotita

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright 2009 Οιχαλία - Τρικάλων. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan