Σάββατο 27 Νοεμβρίου 2010

«Έμφραγμα» στην ακτοπλοΐα και στα νησιά


Έμφραγμα στην ακτοπλοΐα και στα νησιά αφού οι απεργιακές κινητοποιήσεις των ναυτεργατών συνεχίζονται, ενώ οι ακτοπλοϊκές επιχειρήσεις δεν κάνουν πίσω αρνούμενες να δώσουν αυξήσεις στους μισθούς που θα ξεπερνούν το 0,5%.

Το πρωί του Σαββάτου συνεδρίασε η Διοίκηση της ΠΝΟ και αφού εξέτασε τις εξελίξεις που υπάρχουν απεφάσισε την συνέχιση για 48 ακόμη ώρες της απεργίας μέχρι τις 06.00 ώρας της Τρίτης 30 Νοεμβρίου 2010...


Η ΠΝΟ επισημαίνει:

«Η Διοίκηση της Ομοσπονδίας κατέληξε σε αυτήν απόφαση διαπιστώνοντας, ότι με εξαίρεση την Ένωση Πορθμείων, που υπέγραψε σχετικό Μνημόνιο Συμφωνίας για τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας του 2010 και τις εργοδοτικές Οργανώσεις : 1/Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών και 2/Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας, που προηγήθηκαν, δεν υπάρχει προθυμία προσέλευσης των εργοδοτών των άλλων κατηγοριών πλοίων, στην υπογραφή και των υπόλοιπων ΣΣΕ για το 2010, που ήδη πλησιάζει στη λήξη του.

Μετά από αυτές τις διαπιστώσεις η Διοίκηση κατέληξε στην αυτονόητη απόφαση να συνεχίσει την απεργιακή κινητοποίηση μέχρι την ικανοποίηση αυτών των αιτημάτων, που είναι ήδη γνωστά από προηγούμενο Δελτίο Τύπου.

Έτσι η απεργία μας συνεχίζεται Πανελλαδικά με νέα 48ωρη απεργία από 06.00 ώρας της 28ης Νοεμβρίου 2010 μέχρι 06.00 ώρας της Τρίτης 26 Νοεμβρίου 2010 και με προοπτική περαιτέρω κλιμάκωσης και περιλαμβάνει τις κατηγορίες πλοίων για τις οποίες εκκρεμεί η υπογραφή ΣΣΕ 2010, ήτοι : 1/Ακτοπλοϊκά Επιβατηγά – Οχηματαγωγά, 2/Μεσογειακά Φορτηγά, 3/Ακτοπλοϊκά Φορτηγά κάτω των 500 κοχ.

Οι νησιώτες

Στο μεταξύ σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν οι νησιώτες όσο αφορά την τροφοδοσία τους με τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης. Επίσης οι αγρότες δεν μπορούν να προωθήσουν στην αγορά τα ευπαθή προϊόντα τους και κινδυνεύουν με μεγάλη οικονομική καταστροφή.

Οι αγροτικές οργανώσεις της Κρήτης ζητούν να αναχωρήσει «εδώ και τώρα» πλοίο με τα ευπαθή αγροτικά προϊόντα της Κρήτης (νωπά κηπευτικά)..

Οι εξελίξεις έχουν εξοργίσει τους παραγωγούς και τους εμπόρους κηπευτικών που περίμεναν αυτές τις μέρες να πουλήσουν νωπά κηπευτικά στις αγορές της Ελλάδας και της υπόλοιπης Ευρώπης.

Όπως επισημαίνουν οι επικεφαλής των αγροτικών οργανώσεων αν δεν αναχωρήσει άμεσα έστω και ένα πλοίο, τότε θα χαθούν οι εμπορικές συμφωνίες που έχουν υπογραφεί για παραδόσεις την ερχόμενη εβδομάδα.

Ήδη έχουν «ναυαγήσει» οι περισσότερες από τις συμφωνίες της προηγούμενης εβδομάδας και είναι βέβαιο ότι θα χαθούν πελάτες και αγορές που αποκτήθηκαν με πολύ κόπο.

Επίσης αγροτικά νοικοκυριά θα βρεθούν με τεράστια χρέη αφού η καλλιέργεια φυτών γίνεται με τραπεζικό δανεισμό, όπως και οι εμπορικές επιχειρήσεις που έχουν πάρει εξαγωγικά δάνεια.

Ήδη πάντως οι τιμές των αγροτικών προϊόντων έχουν κατρακυλήσει και ορισμένοι έμποροι στοκάρουν μισοτιμής για να πουλήσουν πανάκριβα, δήθεν λόγω ελλείψεων, τα κηπευτικά στις αγορές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης αποκομίζοντας τεράστια κέρδη. Υπάρχει ανάλογη εμπειρία από προηγούμενες κινητοποιήσεις ιδιοκτητών φορτηγών και ναυτεργατών που απέκλεισαν για κάποιες μέρες εμπορικά την Κρήτη.


protothema

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright 2009 Οιχαλία - Τρικάλων. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan