Δευτέρα 8 Νοεμβρίου 2010

Ο ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΣΧΕΔΙΟ ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΗΣ ΧΡΕΩΚΟΠΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ…

Σχέδιο ελεγχόμενης χρεοκοπίας
Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών περιγράφει στο περιοδικό Der Spiegel σχέδιο ελεγχόμενης χρεοκοπίας των χωρών της Ε. Ε. Ο Σόιμπλε προσδίδει μεγάλη σημασία στο ρόλο των ιδιωτών επενδυτών και του ΔΝΤ.
Δηλώσεις του γερμανού Υπουργού Οικονομικών Wolfgang Schäuble στην εβδομαδιαία πολιτική επιθεώρηση DER SPIEGEL προδημοσιεύονται στις ηλεκτρονικές σελίδες του περιοδικού με τίτλο «Ο Schäuble σκιαγραφεί το σχέδιο ελεγχόμενης χρεοκοπίας για κράτη της ΕΕ».
Ειδικότερα, το δημοσίευμα αναφέρει ότι:
 Σε δύο φάσεις
Η ελεγχόμενη πτώχευση υποψήφιων προς χρεοκοπία κρατών της ΕΕ αρχίζει να παίρνει μορφή. Ο γερμανός Υπουργός Οικονομικών Wolfgang Schäuble σχεδιάζει μια διαδικασία διάσωσης σε δύο φάσεις, κατά την οποία οι ιδιώτες πιστωτές για πρώτη φορά κινδυνεύουν να υποστούν σοβαρές περικοπές των απαιτήσεών τους. «Αν μια χώρα έχει δυσκολίες ρευστότητας, τότε η ΕΕ θα θέσει σε λειτουργία ένα πρόγραμμα λιτότητας και εξυγίανσης, όπως στην περίπτωση της Ελλάδας», δήλωσε ο χριστιανοδημοκράτης πολιτικός στον Spiegel.
Το μοντέλο δύο φάσεων περιγράφεται από τον Υπουργό ως εξής: «Σε μια πρώτη φάση θα μπορούσε να επιμηκυνθεί η διάρκεια εκείνων των ομολόγων, των οποίων σ’ αυτή την κρίσιμη φάση λήγει η προθεσμία αποπληρωμής. Αν αυτό δεν βοηθήσει, σε μια δεύτερη φάση, οι ιδιώτες πιστωτές θα πρέπει να δεχθούν περικοπή των απαιτήσεών τους. Σε αντάλλαγμα θα λάβουν εγγυήσεις για τις υπόλοιπες».
Να υπενθυμίσουμε ότι στη Σύνοδο Κορυφής τους στα τέλη Οκτωβρίου οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων συμφώνησαν επί της αρχής να αντικαταστήσουν το ισχύον μέχρι τώρα δείκτη προστασίας του ευρώ με έναν μόνιμο μηχανισμό βοήθειας. 

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright 2009 Οιχαλία - Τρικάλων. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan