Δευτέρα 8 Νοεμβρίου 2010

Τα ποσοστά των κομμάτων αν είχαμε εθνικές εκλογές

Πέρα από τα υψηλά ποσοστά αποχής, το άλλο μεγάλο χαρακτηριστικό των εκλογών είναι το μεγάλο ψαλίδισμα της διαφοράς ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, αν κανείς προσπαθήσει να κάνει αναγωγή του αποτελέσματος των περιφερειακών εκλογών και να το συγκρίνει με αυτό των βουλευτικών πριν από ένα χρόνο...


Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των δημοσκόπων, η ψαλίδα ανάμεσα στα μεγάλα κόμματα έχει κλείσει δραματικά και κυμαίνεται πλέον στις δύο μονάδες, ίσως και χαμηλότερα. Συγκεκριμένα, το ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται να έχει 34,5% (σε πτώση δέκα μονάδων σε σχέση με πέρυσι, κάτι που μεταφράζεται σε απώλεια σχεδόν ενός εκατομμυρίου ψηφοφόρων) ενώ η ΝΔ 32,6% (και επίσης σε πτώση μιας μονάδας σε σχέση με το άκρως αρνητικό για αυτήν αποτέλεσμα 2009). Το ΚΚΕ εμφανίζεται στο 10,8% και είναι ο μεγάλος κερδισμένος της βραδιάς με άνοδο που ξεπερνά τις τρεις μονάδες, ο ΛΑΟΣ κινείται στο 4,1% και ο ΣΥΡΙΖΑ 4,5%, αμφότεροι παρουσιάζοντας μικρή πτώση. Υπενθυμίζεται ότι στις 4 Οκτώβρη του 2009 το ΠΑΣΟΚ είχε συγκεντρώσει 43,92% ενώ η ΝΔ 33,48%. Το ΚΚΕ είχε 7,54%. Το ΛΑΟΣ 5,63% και ο ΣΥΡΙΖΑ 4,60%.  

Στα ύψη τα spread

Στο μεταξύ, στα ύψη εκτινάχτηκαν με το άνοιγμα των αγορών τα spread των ελληνικών δεκαετών ομολόγων, τα οποία λίγες ώρες μετά τα αποτελέσματα των περιφερειακών εκλογών βρέθηκαν στις 978,30 μονάδες βάσης. Λίγη ώρα αργότερα ωστόσο υποχώρησαν στις 888 μονάδες, έναντι 921 πού ήταν στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.  Από το μεσημέρι (13:29) βρίσκεται στις 902 μονάδες.

Την Τρίτη πάντως, η ελληνική κυβέρνηση έχει προγραμματίσει ένα νέο κρίσιμο τεστ της ελληνικής οικονομίας, ζητώντας από τις αγορές χρηματοδότηση 300 εκατομμυρίων ευρώ με δημοπρασία έντοκων γραμματίων διάρκειας 26 εβδομάδων.
star.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright 2009 Οιχαλία - Τρικάλων. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan