Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2010

Το κορίτσι που πάγωσε τον χρόνο


Μεγάλη εντύπωση προκαλεί στην παγκόσμια κοινή γνώμη το κορίτσι "που πάγωσε τον χρόνο"! Πρόκειται για την Brooke Greenberg, που αν και είναι 16 χρονών έχει την πνευματική ηλικία ενός... νηπίου και τη σωματική ανάπτυξη ενός βρέφους (στην φωτογραφία αριστερά η Brooke και δεξιά η αδελφή της)!


Η 16χρονη έχει βάρος σχεδόν 10 κιλά και ύψος περίπου 60 εκατοστά. Τρέφεται με σωληνάκι γιατί ο οισοφάγος της είναι πολύ μικρός. Δεν μιλάει, αλλά επικοινωνεί βγάζοντας ήχους μωρού, γελάει και αναγνωρίζει τα αγαπημένα της πρόσωπα.

Το επιστημονικό περιοδικό «Mechanisms of Ageing and Development», αναφέρει ότι τα οστά της Brooke έχουν ηλικία 10 χρόνων, έχει ακόμα τα πρώτα της δόντια, ενώ ο εγκέφαλός της αναπτύσσεται την τελευταία δεκαετία με πολύ αργούς ρυθμούς.

Ανεξήγητη κατάσταση

Από αυτές τις ενδείξεις φαίνεται ότι το σώμα της 16χρονης δεν αναπτύσσεται συνολικά, αλλά σαν ξεχωριστά κομμάτια που δεν έχουν καμία σχέση μεταξύ τους. Παρόλα αυτά το κορίτσι δεν υποφέρει από κάποιο γενετικό σύνδρομο, ή κάποια χρωμοσωματική ανωμαλία.

Η οικογένειά της, της προσφέρει στοργή και φροντίδα κι ελπίζουν πως από την ιστορία της Brooke μπορεί να προκύψει κάποια μεγάλη επιστημονική ανακάλυψη που να δίνει λύσεις σε προβλήματα της ζωής και της γήρανσης.

Ο καθηγητής Richard Walker της Ιατρικής Σχολής της Φλόριντα μετά από μελέτη του DNA της λέει: "πιστεύουμε ότι η κατάσταση της Βrooke μας δίνει μια μοναδική ευκαιρία να καταλάβουμε τη διαδικασία της γήρανσης. Πρέπει να έχει μια αλλοίωση στα γονίδια που σχετίζονται με τη γήρανση και την ανάπτυξη και γι’αυτό φαίνεται να έχει παγώσει στο χρόνο. Αν μπορούσαμε να συγκρίνουμε το γονιδίωμά της με ένα κανονικό, θα βρίσκαμε τα γονίδια αυτά και θα βλέπαμε ακριβώς πώς λειτουργούν και πώς να τα ελέγξουμε.

Υποθέτουμε ότι υποφέρει από βλάβη στο γονίδιο ή τα γονίδια που επηρεάζουν τον τρόπο που το σώμα αναπτύσσεται και μεγαλώνει. Αν μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε το DNA της για να βρούμε αυτό το μεταλλαγμένο γονίδιο θα το δοκιμάζαμε σε πειραματόζωα και θα βλέπαμε πώς επηρεάζει τη διαδικασία της γήρανσης. Αυτό μάλλον θα μας έδινε την απάντηση στο ερώτημα γιατί είμαστε θνητοί".

Τα πρώτα μυστήρια χρόνια της ζωής της

Τα πέντε πρώτα χρόνια της ζωής της η Brooke Greenberg, είχε πολλά προβλήματα υγείας που κανείς δεν περίμενε να τα ξεπεράσει. Είχε επτά διάτρητα έλκη στομάχου, ξεπέρασε εγκεφαλικό κι έπεσε σε λήθαργο 14 ημερών που όπως είπαν οι γιατροί προκλήθηκε από όγκο στον εγκέφαλο. Μετά όμως η Brooke ξύπνησε κανονικά κι ήταν πάλι υγιής χωρίς καμία εξήγηση. Ο παιδίατρος Δρ Lawrence Pakula, αναφέρει ότι η πηγή αυτής της αιφνίδιας ασθένειας παραμένει μυστήριο.

Οι γιατροί που την παρακολουθούν δεν μπορούν να εξηγήσουν τόσο την αιτία των ξαφνικών ασθενειών, όσο και την διαδικασία των περίεργων ιάσεων. Είναι άγνωστος ο χρόνος που μπορεί να ζήσει. Οι επιστήμονες πάντως δεν σταματούν να ψάχνουν και να μελετούν αυτήν την ανεξήγητη κατάσταση.

pyles.tv

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright 2009 Οιχαλία - Τρικάλων. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan