Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2010

Αλκοόλ: Πότε, πόσο και τι μπορείτε να πίνετε χωρίς τύψεις

Λένε ότι ο "οίνος ευφραίνει καρδίαν". Αυτό δεν ισχύει πάντα. Ιδιαίτερα όταν το παρακάνουμε και το ένα ποτήρι φέρνει το άλλο σε βαθμό που δεν μπορεί να ελεγχθεί. Στο σημερινό μας άρθρο σας παρουσιάζουμε 10+1 λόγους για να ... μην πιείτε!
  1. Παχαίνει: 5 ποτά την εβδομάδα αρκούν για να πάρετε 1 κιλό σε 2 μήνες – αφήνοντας απέξω τα παρελκόμενα (πατατάκια, ξηρούς καρπούς, μεζέδες)! Επιπλέον η κατανάλωση αλκοόλ ευνοεί τη συσσώρευση λίπους στην κοιλιακή χώρα, το γνωστό και ανεπιθύμητο σε όλους «σωσίβιο»…
  2. Μειώνει τα αντανακλαστικά και ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για την αύξηση του αριθμού των τροχαίων ατυχημάτων τις νυχτερινές και πρώτες πρωινές ώρες.
  3. Επηρεάζει την κοινωνικότητα και την ψυχολογία, ενώ πρόσφατες μελέτες δείχνουν πως επιδρά αρνητικά στη λήψη αποφάσεων.
  4. Μειώνει τη σεξουαλικότητα. Παρόλο που πολλοί θεωρούν το αλκοόλ αφροδισιακό, στην πραγματικότητα έχει αρνητική επίδραση στη σεξουαλικότητα και των δύο φύλων, κυρίως λόγω της επίδρασής του στην ψυχολογία του ατόμου.
  5. Επιβαρύνει τη λειτουργία του ήπατος. Το συκώτι είναι το πρώτο όργανο που προσβάλλεται από την κατάχρηση του αλκοόλ.
  6. Ερεθίζει το στομάχι και μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση γαστρίτιδας και πεπτικού έλκους.
  7. Αυξάνει την αρτηριακή πίεση. Μάλιστα σε άτομα με χρόνια υπέρταση η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ (πάνω από 3 ποτά τη μέρα) μειώνει τη δραστικότητα των αντιυπερτασικών φαρμάκων και μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε εγκεφαλικό.
  8. Σχετίζεται με την εμφάνιση πολλών μορφών καρκίνου (στόματος, φάρυγγα, λάρυγγα, οισοφάγου, ήπατος, παγκρέατος, μαστού).
  9. Αλληλεπιδρά με πολλά φάρμακα (αντιβιοτικά, παυσίπονα, ηρεμιστικά, αντιισταμινικά, φάρμακα για το διαβήτη, αντιεπιληπτικά κλπ). Οι συνέπειες είναι πολλές και δυσάρεστες και αφορούν τόσο τη λειτουργία ζωτικών οργάνων όπως το στομάχι και το ήπαρ αλλά και τον περιορισμό της δραστικότητας του λαμβανόμενου φαρμάκου.
  10. Είναι εθιστικό. Ο εθισμός στο αλκοόλ είναι ανάλογος των ναρκωτικών και αποτελεί χρόνιο και δυσεπίλυτο πρόβλημα. Πέρα από το προχωρημένο στάδιο του αλκοολισμού, ένα πολύ πιο συχνό φαινόμενο είναι αυτό της κατάχρησης αλκοόλ χωρίς όλα τα χαρακτηριστικά του αλκοολισμού. Στην περίπτωση αυτή το άτομο μπορεί να μην είναι εξαρτημένο από το αλκοόλ, όμως καταφεύγει σε συχνή και αυξημένη κατανάλωσή (π.χ. το Σαββατοκύριακο) με δυσάρεστες συνέπειες τόσο για την υγεία όσο και για την κοινωνική του ζωή.
  11. Σκοτώνει: σύμφωνα με το τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας το αλκοόλ προκαλεί 1.8 εκατομμύρια θανάτους το χρόνο…
Φυσικά όλα τα παραπάνω αναφέρονται σε περιπτώσεις κατάχρησης, αφού η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ (ειδικά το κόκκινο κρασί) φαίνεται να έχει ευεργετική επίδραση στο καρδιαγγειακό σύστημα.
Όμως κατάχρηση μπορεί να θεωρηθεί κάθε κατανάλωση που υπερβαίνει τις παγκόσμιες συστάσεις, δηλαδή μέχρι 1 ποτό ημερησίως για τις γυναίκες και μέχρι 2 για τους άντρες. Ως ποτό ορίζεται 1 κουτάκι μπύρα (330 ml) ή 1 ποτήρι κρασί (150 ml) ή 1 δόση δυνατού ποτού τύπου ουίσκι, βότκα, ούζο (45 ml).
Η παραπάνω σύσταση δε λειτουργεί αθροιστικά, δηλαδή ενώ 1-2 ποτά τη μέρα έχουν ευεργετικές ιδιότητες, πάνω από 2 ποτά όλα σε 1 βράδυ αναιρούν κάθε όφελος και μπορεί να έχουν δυσάρεστες συνέπειες. Συνεπώς το μήνυμα που συνοδεύει την κατανάλωση αλκοόλ είναι –για ακόμα μια φορά- «παν μέτρον άριστο».
katse-kala.blog

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright 2009 Οιχαλία - Τρικάλων. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan