Στόχο να πλήξει ένα λογισμικό του γερμανικού ομίλου Siemens, έχει ένας νέος ιός που αποσκοπεί να αναλάβει τον έλεγχο ορισμένων εγκαταστάσεων εργοστασίων, ακόμη και του πυρηνικού σταθμό του Μπουσέρ στο νότιο Ιράν, σύμφωνα με ειδικούς του τομέα της Πληροφορικής.
Η Siemens, ωστόσο, διαβεβαίωσε το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι δεν έχει τροφοδοτήσει με λογισμικό αυτή την πυρηνική εγκατάσταση, γεγονός που καθιστά λιγότερο πιθανή την υπόθεση των ειδικών αυτών.
"Είναι απίστευτο... Μάλλον είναι κάτι παραπάνω από βιομηχανική κατασκοπεία", δήλωσε ο Τζέιμς Λιούις, ειδικός του αμερικανικού Κέντρου Διεθνών και Στρατηγικών Σπουδών.
Η υπόθεση έρχεται στο φως σήμερα στην πρώτη σελίδα των Financial Times. Στο δημοσίευμα εκφράζονται ανησυχίες για τους κινδύνους που διατρέχουν στρατηγικοί στόχοι και κυρίως ο πυρηνικός σταθμός του Μπουσέρ.
Πρόκειται για τον πρώτο ιό της Πληροφορικής που έχει ως στόχο την φυσική καταστροφή εγκαταστάσεων, και όχι μόνο την παράλυση ενός συστήματος Πληροφορικής, επισημαίνουν οι Financial Times.
Οι ειδικοί τονίζουν ότι αυτός ο πολύ εξελιγμένος ιός δεν μπορεί να είναι έργο ενός μεμονωμένου χάκερ, αλλά μιας οργάνωσης.
Ως προς τον πυρηνικό σταθμό του Μπουσέρ, η Siemens "δεν έχει πουλήσει κανένα λογισμικό εκεί και δεν έχει σχέση με το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα", δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας.
Ο ιός Stuxnet, που ανακαλύφθηκε τον Ιούνιο, αναζητεί στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές που μολύνει ένα ειδικό πρόγραμμα, που έχει κατασκευασθεί από τον γερμανικό όμιλο, το οποίο ελέγχει τη λειτουργία των αγωγών πετρελαίου, των ηλεκτρικών σταθμών και άλλων βιομηχανικών μονάδων.
Συνολικά έχουν εντοπισθεί 15 πελάτες που έχουν πληγεί από τον ιό, αλλά δεν έχουν υπάρξει επιπτώσεις στην παραγωγή τους, διαβεβαιώνει η Siemens.
Η εταιρεία τούς τροφοδότησε με ένα αντίδοτο και από τις αρχές Σεπτεμβρίου δεν έχει εντοπισθεί νέα προσβολή. Τα κενά ασφαλείας του συστήματος Windows που επέτρεπαν στον ιό να διεισδύει στους υπολογιστές "διορθώθηκαν", δήλωσε ο εκπρόσωπος της Siemens.
Σύμφωνα με τον Ρέλ Σούουενμπεργκ της εταιρείας ασφαλείας στον τομέα της Πληροφορικής Kapersky Labs Americas, ο ιός αυτός που μολύνει εδώ και έναν χρόνο, μέσω των USB, τους υπολογιστές που χρησιμοποιούν το σύστημα των Windows, δεν έχει ανάγκη από το Ιντερνετ για να επεκταθεί.
Μπορεί να μείνει κρυμμένος στους υπολογιστές και να τεθεί σε λειτουργία όταν θα έχει αναγνωρίσει τον στόχο του. Μπορεί τότε να ελέγξει βαλβίδες ή άλλα βιομηχανικά εξαρτήματα, και μέσω αυτών να προκαλέσει ζημιές στις εγκαταστάσεις.
Η Siemens δεν διέψευσε αυτές τις πληροφορίες, αλλά τονίζει ότι βασίζονται σε "θεωρητικές αναλύσεις του ιού".
Σύμφωνα με τον γερμανό αναλυτή Ραλφ Λάνγκνερ, το πρόγραμμα θα μπορούσε να έχει ως στόχο τον πρώτο πυρηνικό σταθμό του Ιράν στο Μπουσέρ, ο οποίος ετέθη σε λειτουργία στα τέλη Αυγούστου.
Εμπρός στο δρόμο που χάραξε ο Νοέμβρης
Πριν από 6 δευτερόλεπτα
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου