Η Τζούλια χρησιμοποίησε μόνο το μπουκάλι. Λάθος. Το περιεχόμενο είναι πολύ περισσότερο αφροδισιακό. Μάθε όλα τα μυστικά του πιο sexy ποτού...
Για τους γευσιγνώστες και τους σικ bon vivant, η σαμπάνια ήταν και είναι το πιο "ερωτικό" ποτό, γιατί προσφέρει ρομαντισμό και αισθησιασμό και αφήνει μια εκλεπτισμένη γεύση στον ουρανίσκο μας.
Όλα αυτά όχι μετά το DVD της Τζούλιας αλλά από παλαιοτάτων χρόνων. Η Τζούλια χρησιμοποίησε απλώς το μπουκάλι, αλλά όχι το περιεχόμενο. Μέγα λάθος της, γιατί αν έπινε το περιεχόμενο της συγκεκριμένης σαμπάνιας, θα είχε πολύ καλύτερα αποτελέσματα και απόδοση σε ...«καλλιτεχνικό επίπεδο».....
Αν όντως σε ενδιαφέρει η ερωτική σου διάθεση να ανέβει στα ύψη, φρόντισε όταν ανοίξεις ένα μπουκάλι σαμπάνια να κρατήσεις τις φυσαλίδες της όσο περισσότερο χρόνο μπορείς στα ύψη, γιατί αυτές είναι που ευθύνονται για την διάθεση που μας φτιάχνουν.
Ο λόγος; Εκτός των άλλων, ανεβάζουν τα επίπεδα τεστοστερόνης στο αίμα. Από σαμπάνια σε σαμπάνια βέβαια υπάρχει διαφορά. Για να μπορέσεις να εξοικειωθείς μαζί της, θα πρέπει να αδειάσεις μερικά μπουκάλια (έτσι είναι, practice makes perfect) και να δοκιμάσεις διαφορετικές γεύσεις αλλά αυτό θα το πληρώσεις κάπως ακριβά. Ότι πληρώνεις παίρνεις. Τουλάχιστον μάθε κάποια βασικά πράγματα από πριν.
Το άρωμα της καλής σαμπάνιας είναι ιδιαίτερα χαρακτηριστικό και μοιάζει με το άρωμα της μαγιάς και του φρεσκοψημένου ψωμιού.
Όσο πιο πολύπλοκο και σύνθετο είναι το άρωμα, τόσο πιο καλή η ποιότητά της. Όσο πιο λαμπερό το χρώμα της, όσο πιο μεγάλη η ροή των φυσαλίδων με διάρκειά αλλά και μικροσκοπικό μέγεθος, τόσο αυτό είναι ένδειξη πολύ καλής ποιότητας.
Η ποιότητα της σαμπάνιας καθορίζεται από την οξύτητα που θα γευτείς στο στόμα.
Η θερμοκρασία κατανάλωσης θα πρέπει να κυμαίνεται από 8-10 βαθμούς, ώστε να αναδειχτούν τα αρώματά της. Η χαμηλή θερμοκρασία επηρεάζει θετικά τις φυσαλίδες και την οξύτητα και δίνει μια αίσθηση δροσιάς. Τέσσερεις ώρες στο ψυγείο πριν τη σερβίρεις είναι αρκετές για να έρθει στη σωστή θερμοκρασία. Διαφορετικά μπορείς να την βάλεις μέσα σε σαμπανιέρα με πάγο και νερό για 20 λεπτά (photo 2), ενώ αν θέλεις να την σερβίρεις γρηγορότερα, βάλε μέσα στο πάγο και μια χούφτα αλάτι.
Να την πιεις σε ποτήρι ….ψηλό, σωληνωτό τύπου Flute. Υπάρχει σημαντικός λόγος που η σαμπάνια μπαίνει στο συγκεκριμένο μακρόστενο ποτήρι (photo 1). Κατ’ αρχήν για να έρχεται το άρωμά της κατευθείαν στη μύτη και το στόμα και κατά δεύτερον για να προφυλάξει τη θερμοκρασία αλλά και τον αφρό και τις φυσαλίδες ζωντανές για μεγαλύτερο διάστημα.
Προσοχή: Ποτέ μην στροβιλίσεις το περιεχόμενο της σαμπάνιας μέσα στο ποτήρι, όπως κάνουμε με το κρασί γιατί τότε οι φυσαλίδες θα ξεθυμάνουν γρηγορότερα.
Μάθε να διαβάζεις προσεκτικά την ετικέτα της σαμπάνιας.
Όταν δείς NV (non-vintage), σημαίνει μη χρονολογημένη σαμπάνια που βασίζεται σε χαρμάνι κρασιών από διαφορετικές χρονιές.
Vintage (ή Millesime) σημαίνει σαμπάνια συγκεκριμένης χρονιάς και η ένδειξη στην ετικέτα ακολουθείται από τη χρονιά. Αυτό συνηθίζεται μόνο όταν η εσοδεία μιας χρονιάς ήταν αρκετά καλή.
Η πιο πρόσφατη κορυφαία χρονιά ήταν το 1990, ενώ παλαιότερες καλές χρονιές ήταν το 1989, 1988, 1985, 1982, 1975, 1961.
Ο βαθμός ξηρότητας μιας σαμπάνιας φαίνεται από τις ενδείξεις: Extra Brut, Brut, Extra Dry, Sec, Demi-Sec, Doux.
Ξεκινώντας από την πιο ξηρή Extra Brut με 0-6 γρμ. ζάχαρα στο ένα λίτρο, Brut με λιγότερο από 15 γρ., Extra Dry από 12-20 γρ.,
Sec από 17-35 γρ., Demi Sec από 33-50 γρ.και Doux με πάνω από 50 γρμ.ζάχαρης ανά λίτρο.
Οι ποικιλίες της σαμπάνιας είναι:
Η Blanc de blanks που έχει γίνει μόνο από λευκή ποικιλία, δηλαδή από Chardonnay.
Η Blanc de noirs μόνο από ερυθρή ποικιλία, δηλαδή από συνδυασμούς Pinot Noir και Pinot Meaner.
Η Rose με ροζέ χρώμα και μάλιστα είναι το μοναδικό κρασί στην Ευρώπη που επιτρέπεται να γίνει από την ανάμειξη λευκού και κόκκινου κρασιού και όχι από ειδική εκχύλιση, όπως κάθε άλλο ροζέ κρασί.
Η Cuvee με αποκλειστικό χαρμάνι και υποδηλώνει σπανιότητα, μοναδικότητα και φυσικά ακριβότερη τιμή.
Θέλει τρόπο και στο άνοιγμα
Καμία σχέση με το χτύπημα και το τίναγμα του φελλού. Το σωστό άνοιγμα της σαμπάνιας γίνεται όσο το δυνατόν αθόρυβα. Βγάζουμε το μεταλλικό καλαθάκι ενίσχυσης και στρίβοντας με μαλακές κινήσεις το μπουκάλι και όχι το φελλό, τον αφαιρούμε έτσι ώστε να απομακρυνθεί με ένα διακριτικό θόρυβο.
Η σαμπάνια σερβίρεται γεμίζοντας το ποτήρι λίγο πιο πάνω από τη μέση και σε καμία περίπτωση δεν το ξεχειλίζεις για το παίξεις large.
Πριν από το κρεβάτι στο τραπέζι
Η σαμπάνια μπορεί να συνδυαστεί τέλεια με το απεριτίφ, το κυρίως πιάτο φαγητό αλλά και με το επιδόρπιο. Ακόμα όμως και εκεί χρειάζεται η γνώση για την κατάλληλη ποικιλία.
Στο απεριτίφ μπορείς να τη συνοδέψεις με αλμυρά μπισκοτάκια, πράσινες ελιές, αμύγδαλα, μικρά κυβάκια γραβιέρας και άλλα κίτρινα τυριά . Προτίμησε μια non-vintage σαμπάνια.
Στο κυρίως πιάτο πάει τέλεια με ψάρια και έντονες γεύσεις, το πλούσιο σώμα μιας vintage σαμπάνιας. Με στρείδια και οστρακοειδή, που αποζητούν μια blanc de blancs. Με θαλασσινά όπως ο αστακός ή οι γαρίδες, καθώς και πιάτα με ελαφρές κόκκινες σάλτσες, συνδυάζονται με μια ξηρή non-vintage ροζέ σαμπάνια.
Με κοτόπουλο, φραγκόκοτες και γενικά κυνήγι πτηνών μια blanc de noirs, ενώ με χοιρινό φιλέτο και ψητά επέλεξε μια Demi sec.
Η ροζέ σαμπάνια είναι ό,τι καλύτερο για το επιδόρπιο με τάρτες φρούτων.
Μια Demi-Sec σαμπάνια είναι υπέροχη με κέικ και ιδιαίτερα με κέικ φρούτων γαμήλιες τούρτες, κέικ Χριστουγέννων με πολλά ξηρά φρούτα και ξηρούς καρπούς. Τη σαμπάνια μην την συνοδεύσεις ποτέ με δυνατή γεύση της σοκολάτας.
Κοκτέιλ με σαμπάνια, ρόδι και σιρόπι φραγκοστάφυλου είναι must, ενώ ο κλασικός συνδυασμός σαμπάνιας και φράουλας είναι αξεπέραστος.
Κάνε κλικ για να μάθεις τα δημοφιλέστερα κοκταίηλ σαμπάνιας.
Η ιστορία της εν συντομία
Γεννήθηκε στους αμπελώνες της Καμπανίας και συγκεκριμένα στις περιοχές, L' Aube, le Marne, l' Aisne, la Haute-Marne, la Seine et Marne .
Ο Dom Perignon και η Veuve Clicquot είναι τα πρόσωπα που συνέδεσαν τα ονόματά τους με την παραγωγή της σαμπάνιας. Ο πρώτος, ένας καλόγερος της Μονής του St Pierre de Hautvillers, και η δεύτερη, χήρα ενός μεγάλου οινοποιού της Καμπανίας και κληρονόμος του.
Η διαδικασία οινοποίησης της σαμπάνιας είναι περίπλοκη, χρονοβόρα και αυστηρά καθορισμένη. Οι φιάλες τοποθετούνται σφραγισμένες σε ειδικές θέσεις με το λαιμό προς τα κάτω για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα. Κατά τη δεύτερη ζύμωση και τη μετατροπή των σακχάρων, μέσω της μαγιάς, σε αλκοόλ παράγεται διοξείδιο του άνθρακα το οποίο παγιδεύεται μέσα στο μπουκάλι.
Η σαμπάνια δεν είναι απαραίτητο να παλαιωθεί αργότερα γιατί ήδη παραδίδεται σε στάδιο πλήρους ωριμότητας. Ο χρόνος παλαίωσης όμως σίγουρα είναι ένας παράγοντας που καθορίζει την τιμή της σαμπάνιας και εξαρτάται άμεσα από τον τύπο και το άρωμα της.
Χωρίς συζήτηση οι καλύτερες
Krug Grande Cuvee
Laurent Perrier Grande Siecle
Laurent Perrier Ultra Brut Cuvee
Non-Vintage λευκή
Laurent Perrier Brut
Veuve Clicquot Brut
Moet & Chandon Brut Imperial
Bollinger Special Cuvee Brut
Moet & Chandon Nectar Imperial
Laurent Perrier Demi-Sec
Veuve Clicquot Demi Sec
Non-Vintage Rose
Laurent Perrier Cuvee Rose Brut
Μoet Βrut Imperial Rose
Vintage λευκές
Champagne Salon 1982, 1983, 1985, 1988, 1995
Bollinger R.D. Extra Brut 1990
Bollinger Grande Annee 1996
Veuve Clicquot La Grande Dame 1996
Laurent Perrier Brut Vintage 1997
Dom Perignon Vintage 1998
Veuve Clicquot Vintage 1999
Moet & Chandon Millesime Blanc 1999
Vintage Rose ( από τις πιο ακριβές που αγγίζουν και τα 350 Ευρώ η φιάλη)
Dom Perignon Rose Vintage 1996
Veuve Clicquot La Grande Dame Rose 1996
Laurent Perrier Grande SiŽcle Alexandra Rose 1997
Moet & Chandon Millesime Rose 1998
Veuve Clicquot Vintage Rose 2000
menslounge
Οι δραματικοί διάλογοι πιλότου - πύργου ελέγχου πριν τη συντριβή στο
Καζακστάν
Πριν από 47 δευτερόλεπτα
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου