Σε πρόσθετη απώλεια ρευστότητας που εκτιμάται σε 6 – 8 δισ. ευρώ για το σύνολο του τραπεζικού συστήματος, θα οδηγηθούν οι ελληνικές τράπεζες από την 1/1/2011 λόγω της αναπροσαρμογής της μεθοδολογίας που χρησιμοποιεί η ΕΚΤ για την αποτίμηση μιας σειράς χρεογράφων.
Αυτή τη στιγμή, το σύστημα βρίσκεται με σχεδόν ισοσκελισμένες εισροές και εκροές, γεγονός που δεν επιτρέπει την αύξηση των χορηγήσεων προς την πραγματική Οικονομία με ταχύτερους ρυθμούς. Στο πλαίσιο αυτό, το πακέτο των πρόσθετων εγγυήσεων των 25 δισ. ευρώ μπορεί να τονώσει τη ρευστότητα των τραπεζών και άρα τη χρηματοδότηση της Οικονομίας, αρκεί, ωστόσο, όπως επισημαίνουν στελέχη της αγοράς, να συνοδευτεί από περαιτέρω σταθεροποίηση των καταθέσεων.
Επί του παρόντος, μοναδική πηγή άντλησης ρευστότητας για τις ελληνικές τράπεζες...
παραμένει η ΕΚΤ στην οποία έχουν προσκομίσει από την αρχή του έτους ενέχυρα ύψους 50 δισ. ευρώ. Η ρευστότητα που έχει αντληθεί, ωστόσο, δεν ισούται με 50 δισ. ευρώ, αλλά κινείται γύρω στα 43 δισ. ευρώ λόγω του ότι η ΕΚΤ αποτιμά την αξία των ενεχύρων όχι στο 100% αλλά στο 85%. Σημειώνεται ότι οι τράπεζες έχουν δημιουργήσει τα ανωτέρω ενέχυρα κατά τη διάρκεια του έτους είτε α) με προγράμματα καλυμμένων ομολογιών, είτε β) ενεχυριάζοντας επιχειρηματικά δάνεια συγκεκριμένης πιστοληπτικής αξιολόγησης, είτε γ) κάνοντας χρήση των εγγυήσεων που παρείχε το κράτος, οι οποίες ανέρχονται σε περίπου 30 δισ. ευρώ από την αρχή του έτους.
Όπως αναφέρουν στελέχη τραπεζών, τα περίπου 43 δισ. ευρώ που έχουν αντληθεί μέσω ενεχύρων από την ΕΚΤ ήταν η μοναδική εισροή ρευστότητας στο τραπεζικό σύστημα κατά το πρώτο εξάμηνο του 2010. Εκτός από αυτά, στα 96 δισ. ευρώ που παρέχονται σήμερα από την ΕΚΤ προς το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, περιλαμβάνονται 40 - 45 δισ. υπόλοιπα στο τέλος του 2009. Το ποσό που απομένει αντιστοιχεί σε χρηματοδότηση ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου, τα οποία οι τράπεζες, έως ότου έκλεισαν οι αγορές, χρηματοδοτούσαν μέσω της διατραπεζικής -και πλέον τα έχουν προσκομίσει στην ΕΚΤ.
Παρά τις εισροές των περίπου 43 δισ. ευρώ, ωστόσο, το τραπεζικό σύστημα έχει υποστεί σχεδόν ισόποσες εκροές, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή να μην υπάρχει υπερβάλλουσα ρευστότητα για να κατευθυνθεί σε χορηγήσεις. Και αυτό διότι:
- Οι καταθέσεις μειώθηκαν κατά 21,4 δισ. ευρώ το α’ εξάμηνο και η τάση παραμένει αρνητική. Η μείωση των καταθέσεων συνεχίστηκε και τον Ιούλιο (περίπου κατά 4 δισ. ευρώ), ενώ σημεία σταθεροποίησης εμφανίζονται τον Αύγουστο και το Σεπτέμβριο.
- Οι τράπεζες αποπλήρωσαν λήξεις παλαιότερων ομολογιών τους στο εξωτερικό.
- Τα ομολογιακά χαρτοφυλάκια υπέστησαν σημαντική απομείωση της αξίας τους, με αποτέλεσμα να έχει μειωθεί και το ποσό που μπορούν να αντλούν από την ΕΚΤ με ενέχυρο τους συγκεκριμένους τίτλους.
- Η υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης του ελληνικού Δημοσίου είχε αρνητική επίπτωση και στις τιτλοποιήσεις των ελληνικών τραπεζών. Ως αποτέλεσμα, για την ίδια ονομαστική αξία τίτλων, οι ελληνικές τράπεζες μπορούν σήμερα να αντλούν μικρότερα ποσά από ό,τι στο παρελθόν.
Αθροίζοντας τους αρνητικούς παράγοντες, προκύπτει μια μείωση της ρευστότητας στο τραπεζικό σύστημα της τάξης των 40 - 45 δισ. ευρώ, περίπου όσο και οι νέες εισροές από την ΕΚΤ. Αρα, όπως επισημαίνεται από τραπεζικά στελέχη, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάποιο αναξιοποίητο περίσσευμα ρευστότητος, το οποίο να λιμνάζει στο τραπεζικό σύστημα και να μην διοχετεύεται στην πραγματική Οικονομία.
Σημειώνεται ότι παρά τις αντίξοες συνθήκες ρευστότητας, οι συνολικές χορηγήσεις αυξήθηκαν κατά 9 δισ. ευρώ το α΄εξάμηνο του 2010, ή 3,5% σε σχέση με τα δανειακά υπόλοιπα στο τέλος του 2009, τη στιγμή που σε άλλες χώρες είχαν καταγραφεί έντονα αρνητικοί ρυθμοί πιστωτικής επέκτασης στη φάση της οικονομικής ύφεσης.
πηγη
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου