Παρασκευή 1 Οκτωβρίου 2010

Πάει για εκλογές ο Μπερλουσκόνι!

Ο Μπερλουσκόνι κέρδισε ψήφο εµπιστοσύνης, όµως όλοι δείχνουν να ετοιµάζονται για πρόωρες εκλογές στην Ιταλία. Ενδεχοµένως το κυνήγι της ψήφου υποχρέωσε και τον ηγέτη της Λέγκας του Βορρά Ουµπέρτο Μπόσι να ζητήσει συγγνώµη από τους κατοίκους της Ρώµης λίγες ηµέρες αφότου τους αποκάλεσε «γουρούνια».

Ο Καβαλιέρε µπορεί να δήλωσε ότι η ψήφος εµπιστοσύνης που εξασφάλισε χθες στη Γερουσία, µία ηµέρα έπειτα από την αντίστοιχη ψήφο που κέρδισε στην ιταλική Βουλή, τον ενίσχυσε πολιτικά, όµως οι αναλυτές προειδοποιούν ότι απλά ανέβαλε την κρίση και τις πρόωρες εκλογές που το πιθανότερο είναι να προκηρυχθούν για την άνοιξη. Η νίκη του Μπερλουσκόνι οφείλεται στο ότι... τον στήριξαν οι 35 βουλευτές του πρώην συµµάχου του Τζιανφράνκο Φίνι, προέδρου της Βουλής. Παρά την υποστήριξη όµως, ένας από τους βουλευτές του κυβερνώντος κόµµατος, ο Τζιουζέπε Κιαραπίκο, κατηγόρησε τον Φίνι για επανειληµµένη προδοσία µε µια αντισηµιτική δήλωση. Το 2003 ο Φίνι στη διάρκεια επίσκεψής του στο Ισραήλ είχε αποκηρύξει τα φασιστικά εγκλήµατα στον Β’ Παγκόσµιο Πόλεµο και σύντοµα εµφανίστηκαν στην Ιταλία αφίσες όπου εικονιζόταν να φορά κιπά, το παραδοσιακό σκουφάκι των Εβραίων, µε τη λέξη «προδότης» από κάτω. Χθες ο Κιαραπίκο, στρεφόµενος προς την οµάδα των βουλευτών του Φίνι που έφυγαν από το κυβερνών κόµµα µαζί του τον Ιούλιο και πρόκειται σύντοµα να δηµιουργήσουν νέο κόµµα, ρώτησε: «Εχουν ήδη παραγγείλει τα δικά τους κιπά;». Σαν να µην έφταναν όλα αυτά, ένας από τους σηµαντικότερους συµµάχους του Μπερλουσκόνι, ο δεξιός ηγέτης της Λέγκας του Βορρά και υπουργός Μεταρρυθµίσεων Ουµπέρτο Μπόσι, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις πριν από µερικές ηµέρες αποκαλώντας τους κατοίκους της Ρώµης «γουρούνια». Στη διάρκεια καλλιστείων στην περιοχή της Παδανίας στη Βόρεια Ιταλία, ο Μπόσι είπε αστειευόµενος – όπως υποστηρίζει το επιτελείο του – ότι τα αρχικά της Ρώµης στην αρχαιότητα SΡQR (που σήµαιναν Senatus Ρopulusque Romanus, δηλαδή η Γερουσία και ο Λαός της Ρώµης)

σηµαίνουν στην πραγµατικότητα ότι όλοι οι κάτοικοι της Ρώµης είναι γουρούνια (Sono Ρorci Questi Romani).

Το κοινό και οι οπαδοί του Μπόσι, που ζητά µεγαλύτερη αυτονοµία για τις βόρειες περιοχές της Ιταλίας και ήταν εκείνος που είχε προκαλέσει την κατάρρευση της πρώτης κυβέρνησης του Μπερλουσκόνι το 1994, γέλασαν µε τις δηλώσεις του όµως δεν συνέβη το ίδιο µε άλλα στελέχη του κυβερνώντος κόµµατος και βουλευτές της αντιπολίτευσης, που θεωρούν ότι προσέβαλε τα 3,5 εκατοµµύρια κατοίκους της πρωτεύουσας. Ο δήµαρχος της Ρώµης Τζιάνι Αλεµάνο, µέλος του κόµµατος του Μπερλουσκόνι, δήλωσε ότι ο Μπόσι «έχει ξεπεράσει τα όρια προσβάλλοντας τους σηµερινούς κατοίκους αλλά και το παρελθόν της πόλης». Ο Φραντσέσκο Τότι, αρχηγός της ποδοσφαιρικής οµάδας της Ρόµα, προκάλεσε τον Μπόσι να πει τα ίδια στο Κολοσσαίο ή σε γήπεδο της Ρώµης, µπροστά σε κατοίκους. Οι έντονες αντιδράσεις υποχρέωσαν τον Μπόσι να ζητήσει συγγνώµη. Ολα αυτά δείχνουν πάντως ότι η κυβέρνηση συνασπισµού γίνεται διαρκώς πιο αδύναµη, καθώς όλοι οι εταίροι του Μπερλουσκόνι αρχίζουν να κρατούν αποστάσεις διεκδικώντας τις ψήφους των Ιταλών για τις εκλογές, που δεν φαίνεται πλέον να απέχουν και πολύ.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright 2009 Οιχαλία - Τρικάλων. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan