Παρασκευή 1 Οκτωβρίου 2010

Πρωτοποριακό τσιπ θα μετρά την πίεση της καρδιάς

Ένα μικροσκοπικό τσιπ, το οποίο εμφυτεύεται στο μυοκάρδιο, εκπέμπει πληροφορίες για την καρδιακή λειτουργία του ασθενούς! Για την πρωτοποριακή αυτή συσκευή, γίνονται πειράματα από τον καθηγητή sir Magdi Yacoub, σε συνεργασία με Ελληνες επιστήμονες και ελληνικό ερευνητικό εργαστήριο.

Μάλιστα, ο κ. Γιακούμπ επισκέφθηκε τη χώρα μας, προκειμένου να παρουσιάσει την ερευνητική αυτή συνεργασία, η οποία έχει ξεκινήσει στα εργαστήρια της. φαρμακευτικής εταιρείας ΕΛΠΕΝ, με τους επιστήμονες του Imperial College του Λονδίνου και το καθηγητή Yacoub. Επιστημονικός υπεύθυνος της ερευνητικής ομάδας είναι ο διευθυντής της Α’ Καρδιοχειρουργικής Κλινικής του ΙΑΣΩ General Στέργιος Θεοδωρόπουλος.

Η συγκεκριμένη συνεργασία που επιτελείται σε πειραματικό στάδιο αφορά σε μία νέα εμφυτεύσιμη συσκευή μέτρησης της πίεσης, τόσο σε διαφορετικά σημεία της καρδιάς όσο και σε άλλα σημεία του κυκλοφορικού συστήματος.

Όπως εξήγησε ο κ. Γιακούμπ, η συσκευή έχει ιδιαίτερα μικρό μέγεθος, είναι απλή στη χρήση της και στο μέλλον θα έχει επιπλέον εφαρμογές σε άλλα όργανα αλλά και μεγαλύτερη δυνατότητα μετρήσεων.

Ο μηχανισμός είναι ασύρματος και δίνει συνεχώς πολύτιμες πληροφορίες για την αιμοδυναμική κατάσταση της καρδιάς. Έτσι, οι θεράποντες ιατροί θα μπορούν να έχουν σαφή εικόνα του προβλήματος, ώστε να μπορούν να επέμβουν αποτελεσματικότερα στη θεραπεία.

Από την πλευρά του, ο κ. Θεοδωρόπουλος επισήμανε ότι τα πρώτα αποτελέσματα της εφαρμογής της συσκευής είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά. Το μικροσκοπικό αυτό τσιπ είναι τελείως ακίνδυνο για τον ασθενή. Εμφυτεύεται στο μυοκάρδιο σε ανθρώπους που πάσχουν από καρδιακή ανεπάρκεια και έχουν χειρουργηθεί και μεταδίδει από εκεί ασύρματα πληροφορίες, οι οποίες καταγράφονται σ’ ένα μόνιτορ και αξιολογούνται από το γιατρό.
Η ερευνητική ομάδα εκτιμά ότι το 2012 η πρωτοποριακή αυτή συσκευή θα είναι έτοιμη να εμφυτευτεί σε ανθρώπους.


Πηγή

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright 2009 Οιχαλία - Τρικάλων. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan