Παρασκευή 1 Οκτωβρίου 2010

Τρως λιγότερο και νιώθεις χορτάτος

Πώς μπορείς να χάσεις κιλά ξεγελώντας τον εαυτό σου. Σου αρέσει το καλό φαγητό. Όταν το βρεις δεν λες να σταματήσεις. Μερικές φορές απορείς με τον εαυτό σου. Μην ανησυχείς και χαλάρωσε. Το φαγητό είναι μια απόλαυση και, ειδικά το καλοκαίρι, η όρεξη ανοίγει. Η θάλασσα βλέπεις και όχι μόνο.
Το ζητούμενο είναι να εφαρμόσεις μερικά έξυπνα κόλπα για να ξεγελάς τον εαυτό σου. Έτσι θα καταφέρεις και να ευχαριστιέσαι τις λιχουδιές που επιθυμείς και παράλληλα, να τρως λιγότερο για να μην γεμίσεις περιττά κιλά...


Ένα μήλο για αρχή
Μια πρώτη καλή συνήθεια είναι πριν από το κυρίως γεύμα να τρως ένα μήλο. Η όρεξή σου θα διατηρηθεί, η γεύση σου θα βελτιωθεί και θα ευχαριστηθείς περισσότερο το φαγητό που ακολουθεί, χωρίς απαραίτητα να καταναλώσεις τεράστιες ποσότητες.
Γενικότερα, το κόλπο είναι να τρως στην αρχή του γεύματος φαγητά που εύκολα θα σου δημιουργήσουν το αίσθημα του κορεσμού. Τα φρούτα και τα λαχανικά έχουν αυτή την ιδιότητα, ειδικά το μήλο. Όχι μόνο δίνουν στον εγκέφαλο να καταλάβει ότι ο οργανισμός χόρτασε, αλλά και καθυστερούν την επαναφορά του αισθήματος της πείνας. Αν πάλι σου φαίνεται κάπως να ξεκινήσεις το γεύμα σου τρώγοντας ένα μηλαράκι, τι θα έλεγες για μια απλή σαλάτα; Θα έχεις περίπου τα ίδια αποτελέσματα.

Αύξηση πρωτεΐνης
Η πρωτεΐνη έχει την ιδιότητα να προκαλεί γρήγορα στον οργανισμό το αίσθημα του κορεσμού. Σε μεγάλες ποσότητες, οδηγεί στο να σταματήσεις να τρως άλλο, πριν το στομάχι δώσει ανάλογη εντολή. Έχει υπολογιστεί ότι ένα σωστό πρόγραμμα διατροφής, οφείλει να περιλαμβάνει σε ποσοστό 15% πρωτεΐνες. Αν διπλασιαστεί αυτό το νούμερο, αντίστοιχα θα αυξηθεί και η ταχύτητα με την οποία θα επέλθει κορεσμός. Άρα η ποσότητα φαγητού που θα καταναλώσεις θα είναι μικρότερη. Τέτοιες τροφές, πλούσιες σε πρωτεϊνες είναι τα ψάρια, το άπαχο κρέας και τα όσπρια.

Στροφή στις σούπες
Δοκίμασέ το. Προσπάθησε να φας το ίδιο φαγητό και σε μορφή σούπας. Θα διαπιστώσεις ότι στη δεύτερη περίπτωση θα νιώθεις πολύ πιο χορτάτος. Αυτό τουλάχιστον δείχνουν έρευνες που έχουν γίνει στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϋ της Αυστραλίας. Οι θερμίδες που παίρνεις από μια σούπα είναι κατά πολύ λιγότερες από ότι αν επιλέξεις να φας την ίδια τροφή, χωρίς να την αλέσεις. Γι’ αυτό στροφή στον πουρέ και στις σούπες.

Κομμένη η TV και οι παρέες
Αν και μάλλον το ξέρεις ήδη από προσωπική εμπειρία, οι έρευνες που έχουν γίνει ως τώρα καταλήγουν στο ότι όταν τρως με τα φιλαράκια ή με την οικογένειά σου, η όρεξή σου αυξάνεται κατά 70%!. Αντίστοιχα, τρως πολύ περισσότερο όταν χαζεύεις ταυτόχρονα τηλεόραση. Γι’ αυτό άλλαξε συνήθειες για να μειώσεις τις τζάμπα – θερμίδες που βάζεις στον οργανισμό σου. Σε πρώτη φάση κλείνεις την TV, έτσι και αλλιώς δεν έχει και κάτι σπουδαίο και ακολούθως, περιορίζεις τις μαζώξεις γιατί… παχαίνουν!


menslounge

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright 2009 Οιχαλία - Τρικάλων. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan