Άνοιξαν οι «ασκοί του Αιόλου» για τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, καθώς το ενιαίο μισθολόγιο ανάγεται σε... πολυεργαλείο μείωσης αποδοχών ανάλογα με την τροπή που θα λάβει το Μνημόνιο.
Στα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η κυβέρνηση μετά τη συνάντηση των Υπουργών Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Γιάννη Ραγκούση, και Οικονομικών, Γιώργου Παπακωνσταντίνου, με το Προεδρείο της ΑΔΕΔΥ, φαίνεται καθαρά ότι φέτος η μισθολογική δαπάνη στο δημόσιο περικόπηκε κατά 1,9 δισ. ευρώ, μόνο από συνταξιοδοτήσεις και από τα μέτρα του Μνημονίου.
Όσο για το μέλλον, είναι ακόμη άδηλο. Στο Μνημόνιο ρητή αναφορά υπάρχει για 100 εκατ. ευρώ το 2011 από το ενιαίο μισθολόγιο, 1 δισ. ευρώ στην διετία 2011- 2012 από τον Καλλικράτη και 1,1 δισ. ευρώ το 2012- 2013 από μείωση των προσλήψεων πέραν του κανόνα 5 συνταξιοδοτήσεις προς 1 πρόσληψη......
Αυτή όμως είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου, όχι μόνο γιατί και τα φορολογικά έσοδα χωλαίνουν και οι δαπάνες γενικής κυβέρνησης δεν συγκρατούνται, αλλά και διότι υπάρχουν 10,8 δισ. ευρώ «μη καθορισμένων μέτρων» που πρέπει να ανακοινώσει η κυβέρνηση από την άνοιξη του 2011 στις Βρυξέλλες και την Τρόικα βάση των νέων κανονισμών.
Επισήμως το νέο μισθολόγιο θα ισχύσει από τον επόμενο χρόνο, χωρίς να έχει διευκρινισθεί ημερομηνία εφαρμογής. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι έχουν αποκλεισθεί οριστικά νέες παρεμβάσεις φέτος τύπου... Πορτογαλίας. Το Νοέμβριο θα κριθούν οριστικά οι αποκλίσεις του 2010 και οι ανάγκες του 2011 και η Τρόικα θα συστήσει -αν χρειασθεί- περικοπή επενδυτικών δαπανών και όχι μόνο...
Η κυβέρνηση έδωσε στίγμα των προθέσεών της κάνοντας λόγο στις ανακοινώσεις της για απόκλιση 1.400 ευρώ στις αμοιβές υπαλλήλων με τα ίδια προσόντα, οι οποίοι όμως απασχολούνται σε διαφορετικά υπουργεία, αλλά και για απολαβές 38,7% υψηλότερες από αυτές των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα. Τόνισε επίσης ότι από τα 18,6 εκατ. ευρώ που δαπανώνται ετησίως για τη μισθοδοσία το 40% δηλαδή 7,17 εκατ. αφορούν επιδόματα.
Διατήρησε καθησυχαστικούς τόνους στην συνάντηση διαβεβαιώνοντας την ΑΔΕΔΥ για διάλογο με στόχο ορθολογικά κριτήρια στους μισθούς, καταβολή επιδομάτων αλλά με ενιαία και αντικειμενικά κριτήρια. Η ΑΔΕΔΥ από την πλευρά της έθεσε ως βάση για τον διάλογο της εισαγωγικό μισθό για υπαλλήλους Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης στα 1.300 ευρώ.
Η πραγματική μείωση για κάθε έναν δημόσιο υπάλληλο ξεπερνά το 25% του εισοδήματός του με πληθωρισμό άνω του 5% αθροιστικά κατ΄ ελάχιστο όριο τη διετία 2009-2010. Η ονομαστική μείωση του εισοδήματος ενός δημοσίου υπαλλήλου θα είναι κατ΄ ελάχιστο το 2010 κατά 15-20%.
Τα στοιχεία για τη μείωση των εισοδημάτων των δημοσίων υπαλλήλων μαζί με τις ανατροπές στο Ασφαλιστικό αλλά και στην οικονομία περιγράφει η συνδικαλιστική παράταξη του ΠΑΣΟΚ (ΠΑΣΚ-ΔΥ) στην ΑΔΕΔΥ, ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση. Κατά την ΠΑΣΚ-ΔΥ, η μετεκλογική πολιτική του ΠΑΣΟΚ απείχε από τις προεκλογικές δεσμεύσεις. Αλλαγή έγινε αλλά σε αντίθετη κατεύθυνση. Ελήφθησαν, τονίζει, αναγκαία σκληρά και άδικα μέτρα για τους εργαζόμενους και ειδικά για τους δημοσίους υπαλλήλους. Καλούνται να πληρώσουν την κρίση όσοι δεν ευθύνονται και να κερδίσουν όσοι ευθύνονται. Αυτή η πολιτική είναι η αποθέωση της κοινωνικής αδικίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΠΑΣΚ-ΔΥ:
Το 80% των εργαζομένων στη δημόσια διοίκηση έχει αποδοχές μεταξύ 1.000-1.500 ευρώ.
Μέχρι το 2015 το εφάπαξ!
Η καθυστέρηση για την απονομή του εφάπαξ (ΤΠΔΥ), που μπορεί να φτάσει μέχρι και το 2015, είναι πρωτοφανής. Οι αιτήσεις ξεπερνούσαν τις 18.000 με απαιτούμενη δαπάνη άνω των περίπου 800 εκατ. ευρώ μέχρι τις 31/12/2009. Μετά το κύμα «φυγής» λόγω Ασφαλιστικού και στο τέλος του 2010 αναμένεται να φτάσουν τις 35.000, από 25.000 τον Αύγουστο του 2010. Η απαιτούμενη δαπάνη θα ξεπεράσει το 1,7 δισ. ευρώ. Τα ετήσια έσοδα του Ταμείου κυμαίνονται από 300 έως 350 εκατ. ευρώ, που σημαίνει διαρκής διεύρυνση του ελλείμματος με απρόβλεπτες επιπτώσεις για το μέλλον και τη βιωσιμότητα του Ταμείου.
πηγή
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου