Παρασκευή 1 Οκτωβρίου 2010

Χτυπά «κόκκινο» η μαύρη εργασία- Έρχεται το Νοέμβριο νέα ρύθμιση

Την ώρα που η κυβέρνηση προσπαθεί να βρει έσοδα να καλύψει τις μαύρες τρύπες, η αδήλωτη εργασία στην Ελλάδα ανθεί με την εισφοροδιαφυγή να ανέρχεται ακόμη και στα 6,5 δις. ευρώ. Την ίδια στιγμή οι ανασφάλιστοι εργαζόμενοι αγγίζουν το 1,1 εκατομμύριο, δηλαδή ένας στους τέσσερις απασχολείται χωρίς να ασφαλίζεται σε κάποιο Tαμείο.

Η αυξημένη φορολογία στην εργασία είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες που η χώρα μας κατατάσσεται στη δεύτερη θέση μετά τη Βουλγαρία (35% του ΑΕΠ), μεταξύ των 27 χωρών μελών της ΕΕ, στα ποσοστά της «μαύρης» εργασίας.

Την ίδια στιγμή η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας δίνει "μάχη" για να τιθασεύσει τα ελλείμματα και να περιορίσει τις δαπάνες, σε μία προσπάθεια να αποφύγει τα επώδυνα μέτρα. Στόχος είναι το ασφαλιστικό σύστημα να εξοικονομήσει φέτος δύο δισεκατομμύρια ευρώ από την πάταξη της εισφοροδιαφυγής και την αντιμετώπιση των ανεξέλεγκτων δαπανών.....


Εκείνο που προκαλεί έντονες ανησυχίες, σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, είναι οι επιπτώσεις των φορολογιών και των περικοπών στα ελληνικά νοικοκυριά, στις οποίες θα πρέπει να προχωρήσει η κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει τις απώλειες εσόδων από μία αγορά εργασίας που νοσεί. Μάλιστα, ο επιχειρηματικός κόσμος έχει δείξει ότι οι αντοχές του βρίσκονται στο «κόκκινο». Η υπουργός Εργασίας, κ. Λούκα Κατσέλη, έχει πολλάκις επισημάνει ότι αναζητάται λύση αναπροσαρμογής των όρων εργασίας, για ορισμένο χρονικό διάστημα, ώστε να εξασφαλισθεί η βιωσιμότητα επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν προβλήματα και να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας που κινδυνεύουν. Η ρύθμιση αυτή αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή έως τα μέσα Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ), τους τελευταίους επτά μήνες -από τον Φεβρουάριο μέχρι και τον Αύγουστο- έγιναν έλεγχοι σε 19.639 επιχειρήσεις, ενώ συνολικά τα πρόστιμα έφτασαν τα 6,9 εκατομμύρια ευρώ.

Με βάση τα στοιχεία του ΣΕΠΕ, τον Αύγουστο, στις επιχειρήσεις που ελέγχθηκαν, το 24,3% των εργαζομένων ήταν ανασφάλιστο. Το πρόβλημα της μαύρης εργασίας είναι εντονότερο στις διανομές κατ’ οίκον, σε καφετέριες και μπαρ, στην καθαριότητα, στις κατασκευές και στις υπηρεσίες ασφαλείας.

πηγή

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright 2009 Οιχαλία - Τρικάλων. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan