Πέμπτη 28 Οκτωβρίου 2010

The social network, μία ταινία για το Facebook


Δεν είναι και λίγο να βλέπεις τη ζωή σου να γίνεται ταινία. Ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ, ο «εγκέφαλος» πίσω από δημοφιλέστατο Facebook, προσπαθούσε να μη δώσει βάση στην ταινία του Ντέιβιντ Φίντσερ «The social network» που τον παρουσιάζει να μεταλλάσσεται από οργισμένο κομπιουτερά σε κραταιό επιχειρηματία του διαδικτύου. Άλλωστε χαρακτηριστικός είναι και ο τίτλος του βιβλίου του Μπεν Μέζριτς «The accidental billionaires» πάνω στο οποίο βασίζεται το σενάριο της επίμαχης ταινίας.


Ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ αρχικά άφησε να διαρρεύσει η δυσαρέσκειά του ανεπίσημα. Αργότερα, ωστόσο έκανε δηλώσεις ενώπιον των φοιτητών του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ στην Καλιφόρνια, υποστηρίζοντας ότι το κύριο κίνητρό του δεν ήταν ο οπορτουνισμός, ούτε στόχευε μέσω του Facebook να προσελκύσει γυναίκες, όπως δείχνει η ταινία.

Επίσης διευκρίνισε ότι η νέα σκηνοθετική δουλειά του Φίντσερ έχει αρκετές ανακρίβειες σε σχέση με την προσωπική του ζωή, καθώς η κοπέλα του, ήταν μαζί του πριν ξεκινήσει το εγχείρημα που τον έκανε διάσημο. «Οι δημιουργοί της ταινίας δεν μπορούν να καταλάβουν ότι υπάρχουν και κάποιοι άνθρωποι που τους αρέσει να χτίζουν πράγματα, διότι τους αρέσει ακριβώς αυτό…Βέβαια μου έκανε εντύπωση ότι είχαν ξεσκονίσει την γκαρνταρόμπα μου. Οποιοδήποτε κοντομάνικο και ‘φλις’ εμφανίζεται στην ταινία, το έχω φορέσει», δήλωσε ο ίδιος ειρωνικά.

Η ταινία του Φίντσερ αγγίζει ένα μάλλον άβολο θέμα για τον Ζούκερμπργκ, τις διενέξεις και τις δικαστικές του περιπέτειες με τους αδελφούς Γουίνκελβος που θεώρησαν ότι τους έκλεψε την ιδέα, αλλά και τις κατηγορίες του φίλου και συνιδρυτή του Facebook, Εντουάρντο Σάβεριν. Ο δεύτερος θεώρησε ότι ο «άσπονδος φίλος του» τον απέκλεισε από το δημιούργημά τους, το οποίο είχε μάλιστα χρηματοδοτήσει στα πρώτα του βήματα.

Ο καβγάς στην προκειμένη περίπτωση έγινε για έναν ηλεκτρονικό κολοσσό που αποτιμάται σήμερα γύρω στα 25 δισεκατομμύρια δολάρια. Θα περίμενε κανείς ότι τα λεφτά ήταν αρκετά για την ομάδα των νεαρών που δημιούργησαν αυτή την επαναστατική κοινωνική δικτύωση. Όμως η επιτυχία του Facebook σήμανε και το τέλος της φιλίας τους.

Ο Φίντσερ εμπνευσμένος από το «Ρασομόν» του Ακίρα Κουροσάβα, προσπαθεί να αφηγηθεί τις διαφορετικές εκδοχές της ιστορίας μέσα από την υποκειμενική ματιά του κάθε ήρωα। Χρειαζόταν όμως και τους κατάλληλους ηθοποιούς για να ζωντανέψουν το όραμά του: «Ήθελα να βρω ηθοποιούς ικανούς να εκφράσουν και τις δύο πλευρές των χαρακτήρων, αλλά και να δημιουργήσουν πραγματικές σχέσεις μεταξύ τους. Ηθοποιούς διαθέσιμους να πειραματιστούν, να μην ελέγχουν την κατάσταση, να ξεπεράσουν τον εαυτό τους και να καταλάβουν ότι δεν υπάρχει προκαθορισμένη έννοια του ποιοι είμαστε τελικά». Τους πρωταγωνιστικούς ρόλους ερμηνεύουν οι Τζέσι Άιζενμπεργκ, Άντριου Γκάρφιλντ και Τζάστιν Τίμπερλεϊκ. Η ταινία προβάλλεται στους κινηματογράφους από την Αudiovisual.


πηγή

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright 2009 Οιχαλία - Τρικάλων. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan